Mερικές φορές είναι εύκολο να εντοπιστούν τα τηλέφωνα που έχουν παραβιαστεί λόγω κάποιων προβλημάτων που εμφανίζουν. Ωστόσο, οι χάκερ μπορούν επίσης να είναι πολύ μυστικοπαθείς, κρύβοντας τη δραστηριότητά τους στο παρασκήνιο για να κλέψουν τα δεδομένα των χρηστών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να θέλουν να μάθουν πώς να καταλάβουν αν το τηλέφωνό τους έχει παραβιαστεί.
Hacking κινητών τηλεφώνων
Όπως και οι υπολογιστές των ανθρώπων, έτσι και τα τηλέφωνα περιέχουν έναν τόνο σημαντικών και ιδιωτικών πληροφοριών για τον χρήστη, ίσως ακόμη περισσότερο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν τραπεζικές συναλλαγές, πληρώνουν λογαριασμούς, έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές που βασίζονται σε συνδρομές και εισάγουν διάφορους κωδικούς πρόσβασης, ένα τηλέφωνο αποτελεί έναν τέλειο στόχο για τους χάκερ.
Μολύνοντας τα τηλέφωνα με ιούς trojan και κακόβουλα λογισμικά (malware), ένας χάκερ μπορεί να παρακολουθεί όλες τις δραστηριότητες του τηλεφώνου.
Ένας χάκερ μπορεί όχι μόνο να βλέπει σε πραγματικό χρόνο τις ενέργειες σε μια παραβιασμένη συσκευή, αλλά μπορεί επίσης να εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα «keylogger» που του παρέχει όλους τους κωδικούς πρόσβασης που πληκτρολογούν οι χρήστες.
Αυτός ο τύπος απεριόριστης πρόσβασης θα μπορούσε να επιτρέψει στους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση σε οικονομικές εφαρμογές, να κλέψουν κρυπτονόμισμα (μια δραστηριότητα γνωστή και ως “cryptojacking”) και να παρεμποδίσουν δραματικά την απόκριση και την απόδοση του τηλεφώνου.
Αυτό μετατρέπει ένα κατά τα άλλα χρήσιμο κομμάτι της καθημερινότητας σε μια συσκευή που θέτει πολλές σημαντικές πτυχές σε κίνδυνο.
Πώς να καταλάβετε αν το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί
Παρόλο που δεν υπάρχει τίποτα καλό στο να έχει χακαριστεί ένα τηλέφωνο, συχνά μπορεί να εντοπιστεί εύκολα αν κάποιος γνωρίζει τα σημάδια που πρέπει να αναζητήσει.
Υπάρχουν μερικοί ενδεικτικοί τρόποι για να καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά, και όταν συναντάτε αυτές τις πτυχές, δεν πρέπει να τις παραβλέπετε.
Πρέπει να προσέξετε για:
- Άγνωστες εφαρμογές
- Παράξενα αναδυόμενα παράθυρα
- Αργές επιδόσεις
- Διαρροή μπαταρίας/υπερθέρμανση
- Υψηλή χρήση δεδομένων
- Άγνωστες εφαρμογές
Οι περισσότεροι χρήστες πιθανότατα γνωρίζουν σε γενικές γραμμές ποιες εφαρμογές έχουν και ποιες δεν έχουν εγκαταστήσει. Εάν παρατηρήσετε νέες εφαρμογές που δεν έχετε εγκαταστήσει εσείς είναι μια σαφής «κόκκινη σημαία» ότι κάποιος άλλος έχει πρόσβαση στο τηλέφωνο.
Επιπλέον, εάν δεδομένα όπως η λίστα με το ιστορικό κλήσεων είναι γεμάτη με άγνωστους αριθμούς ή υπάρχουν μηνύματα που δεν στείλατε ποτέ, τότε το τηλέφωνο μπορεί να έχει παραβιαστεί από κάποιον χάκερ.
2. Παράξενα αναδυόμενα παράθυρα, σελιδοδείκτες και αλλαγές
Έχετε αρχίσει να παρατηρείτε περίεργα αναδυόμενα παράθυρα που εμφανίζονται στο τηλέφωνό σας; Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το τηλέφωνό σας επισκέφθηκε έναν ιστότοπο μολυσμένο με κακόβουλο λογισμικό ή κατέβασε κάτι που μεταφέρθηκε στη συσκευή.
Αν εμφανίζονται περίεργοι νέοι σελιδοδείκτες ή αν η οθόνη/διάταξη έχει αλλάξει, τότε είναι πολύ πιθανόν το τηλέφωνό σας να έχει παραβιαστεί. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να διαγράψετε τα cookies στο τηλέφωνό σας, ώστε οι χάκερς να μην μπορούν να αποκτήσουν τις προσωπικές σας πληροφορίες και να χειραγωγήσουν τα αναδυόμενα παράθυρα που βλέπετε στο διαδίκτυο.
3. Αργές επιδόσεις
Εάν το τηλέφωνό σας φαίνεται να λειτουργεί πιο αργά και πράγματα που παλαιότερα διαρκούσαν μισό δευτερόλεπτο τώρα διαρκούν μια αιωνιότητα, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης σε ιστοσελίδες, μπορεί να εκτελείται στο παρασκήνιο κακόβουλο λογισμικό ή λογισμικό trojan, το οποίο απορροφά πόρους του συστήματος.
4. Διαρροή μπαταρίας/υπερθέρμανση
Όταν πολλά πράγματα τρέχουν στο παρασκήνιο του τηλεφώνου, επιβαρύνουν την μπαταρία και, με τη σειρά τους, κάνουν το τηλέφωνο ζεστό στην αφή. Εάν ένας χάκερ έχει μολύνει ένα τηλέφωνο με κακόβουλο λογισμικό και διεργασίες κρυπτοεξόρυξης στο παρασκήνιο, θα αποστραγγίσουν τη λειτουργική ισχύ του τηλεφώνου και η μπαταρία θα ζεσταθεί.
5. Υψηλή χρήση δεδομένων
Αν οι συνήθειες περιήγησής σας στο διαδίκτυο δεν έχουν αλλάξει πολύ, αλλά η χρήση δεδομένων του τηλεφώνου σας έχει ξαφνικά αυξηθεί, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχει παραβιαστεί το κινητό σας.
Αυτή η αύξηση θα μπορούσε να προκληθεί από κακόβουλες εφαρμογές που εκτελούνται στο παρασκήνιο, όπως το spyware, μεταδίδοντας δεδομένα, όπως το ιστορικό περιήγησής σας ή ακόμη και προσωπικές πληροφορίες, πίσω σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή.
Τι να κάνετε εάν καταλάβετε ότι το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί
Εάν ένα τηλέφωνο έχει παραβιαστεί ή έστω υπάρχει υποψία ότι έχει παραβιαστεί, πρέπει να γίνουν αμέσως διάφορες σημαντικές ενέργειες. Εάν το τηλέφωνο δεν διαθέτει ήδη λογισμικό ασφαλείας, θα πρέπει να εγκατασταθεί, να ενημερωθεί και να εκτελεστεί αμέσως.
Όλες οι εφαρμογές που δεν έχουν ληφθεί από τον χρήστη του τηλεφώνου θα πρέπει να απεγκατασταθούν. Τυχόν άγνωστα κείμενα θα πρέπει επίσης να επανεξεταστούν και να διαγραφούν. Αφού γίνουν όλα αυτά, το λογισμικό ασφαλείας θα πρέπει να ρυθμιστεί ώστε να εκτελείται τακτικά.
Στην συνέχεια πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των φωτογραφιών, των βίντεο, των επαφών και άλλων σημαντικών δεδομένων στο cloud και επαναφέρετε το τηλέφωνο στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Σχεδόν όλα τα τηλέφωνα διαθέτουν μια επιλογή επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων κάπου στο μενού Ρυθμίσεις, αν και ο τρόπος που θα την κάνετε εξαρτάται από το μοντέλο του τηλεφώνου σας.
Δεδομένου ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των χάκερ είναι οι οικονομικές πληροφορίες, είναι πολύ σημαντικό να ελέγξετε όλες τις κινήσεις των πιστωτικών και χρεωστικών σας καρτών καθώς και τις δραστηριότητες του τραπεζικού λογαριασμού σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί μη εξουσιοδοτημένες αγορές.
Επίσης όλοι οι κωδικοί πρόσβασης που χρησιμοποιήθηκαν στο τηλέφωνο προηγουμένως θα πρέπει να αντικατασταθούν με νεότερους και ισχυρότερους. Είναι επίσης καλή ιδέα να αποσυνδεθείτε από όλους τους λογαριασμούς στους οποίους είναι συνδεδεμένες εφαρμογές.
Πώς να προστατέψετε το τηλέφωνό σας
Πολλές περιπτώσεις παραβίασης συμβαίνουν επειδή οι χρήστες είναι απρόσεκτοι ή πολύ έμπιστοι. Ίσως η πλήρης αποφυγή της παραβίασης δεν είναι εφικτή σε οποιαδήποτε συσκευή που μπορεί να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά σίγουρα υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι που μπορούν να μετριάσουν το ενδεχόμενο μιας τέτοιας παραβίασης.
1. Να ενημερώνετε συχνά τις εφαρμογές σας και το πιο λογισμικό του τηλεφώνου σας
Αυτό ισχύει για κάτι περισσότερο από τις ενημερώσεις ασφαλείας. Πολλές ενημερώσεις επιδιορθώνουν ευάλωτες πτυχές του λογισμικού εφαρμογών, επομένως είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις τελευταίες και μεγαλύτερες ενημερώσεις όταν είναι δυνατόν.
2. Χρησιμοποιήστε VPN σε περιοχές με δημόσιο Wi-Fi
Η χρήση δημόσιου WiFi είναι μερικές φορές απαραίτητη, αλλά είναι επικίνδυνη, καθώς οι χάκερ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τηλέφωνα σε πολλές περιοχές, όπως βιβλιοθήκες, ξενοδοχεία, θέρετρα και αεροδρόμια.
Επειδή τα δίκτυα είναι δημόσια, οι δραστηριότητες που γίνονται ενώ είστε συνδεδεμένοι σε αυτά είναι ορατές σε άλλους. Ωστόσο, η χρήση ενός VPN (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο) διασφαλίζει την πρόσβασή σας αναπηδώντας τους επίδοξους χάκερ σε διαφορετικές, συγκεχυμένες τοποθεσίες. Τα VPN προσφέρουν κάτι περισσότερο από απλή διαδικτυακή ιδιωτικότητα.
3. Κρατήστε το τηλέφωνο κοντά σας
Αν και πολλοί επικρίνουν όσους βρίσκονται “πολύ κοντά” στις συσκευές τους, το να αφήνετε ένα τηλέφωνο αφύλακτο δεν είναι καλή ιδέα, καθώς ένας απατεώνας θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό και να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό.
Αυτό που πραγματικά βοηθάει είναι ένας κωδικός πρόσβασης που είναι εύκολο να θυμάται ο χρήστης, αλλά δύσκολο να τον καταλάβει οποιοσδήποτε άλλος. Ορισμένα νεότερα τηλέφωνα προσφέρουν ακόμη και αναγνώριση προσώπου ή αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος για την είσοδο στο τηλέφωνο.
4. Αποφύγετε τα Third-party καταστήματα εφαρμογών
Τα καθιερωμένα καταστήματα εφαρμογών, όπως η Apple και η Google, έχουν θεσπίσει μέτρα προστασίας που βοηθούν στην ασφάλεια των εφαρμογών που προσφέρουν (αν και αυτό δεν είναι πλήρως εγγυημένο). Ωστόσο, τα Third-party καταστήματα εφαρμογών θα πρέπει να αποφεύγονται. Πολλά από αυτά υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο για να πωλούν εφαρμογές κακόβουλου λογισμικού και phishing.
5. Μην χρησιμοποιείτε δημόσιους σταθμούς φόρτισης
Η χρήση δημόσιων σταθμών φόρτισης τηλεφώνων, ένα συνηθισμένο λάθος φόρτισης μεταξύ των χρηστών iPhone, ενέχει σημαντικό κίνδυνο να γίνει “juice jacked” από χάκερς.
Αυτοί οι κακόβουλοι φορείς μπορούν να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό απευθείας στις συνδέσεις φόρτισης, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της συσκευής σας. Όταν το τηλέφωνο φορτίζει, το κακόβουλο λογισμικό εγκαθίσταται και διοχετεύει πολλές ευαίσθητες πληροφορίες στους χάκερ.
Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να χρησιμοποιείτε έναν φορτιστή σε δημόσιο χώρο όταν η φόρτιση του τηλεφώνου σας εξαντλείται, η επένδυση σε ένα power pack είναι πολύ καλύτερη. Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι ακριβά και έχουν 3 έως 4 πλήρεις φορτίσεις τηλεφώνου ανά πλήρη φόρτιση.
Πηγή: foxreport.gr΄
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 4/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη