Η Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει να βυθίζεται σε έναν φαύλο κύκλο πολέμου, αποκλεισμού και απώλειας. Όμως, η πρόσφατη εξέλιξη με τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απλώς “παράπλευρη απώλεια”. Είναι έγκλημα απέναντι σε έναν βασανισμένο πληθυσμό που προσπαθεί να επιβιώσει ανάμεσα σε μπλόκα, πυρά και πείνα.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σχεδόν 800 άμαχοι πολίτες σκοτώθηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες, απλώς περιμένοντας να λάβουν βασικά είδη επιβίωσης. Από αυτούς, πάνω από 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κοντά σε σημεία διανομής τροφίμων που διαχειριζόταν ο GHF, ένας οργανισμός αμφιλεγόμενης λειτουργίας, με δεσμούς με την αμερικανική και ισραηλινή πλευρά.
Η δήλωση του ΟΗΕ ότι τα περισσότερα θύματα έφεραν τραύματα από πυροβόλα όπλα είναι εξοργιστική. Αντί η βοήθεια να φέρνει ελπίδα, μετατράπηκε σε ενέδρα θανάτου.
Ο ρόλος του GHF στη διανομή βοήθειας έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, καθώς μεγάλες ανθρωπιστικές οργανώσεις και ο ίδιος ο ΟΗΕ αρνούνται να συνεργαστούν μαζί του, κατηγορώντας τον για κατάχρηση του ανθρωπιστικού έργου προς όφελος στρατιωτικών σκοπιμοτήτων.
Πώς είναι δυνατόν μια υποτιθέμενη ανθρωπιστική επιχείρηση να καταλήγει σε μαζικούς θανάτους πολιτών; Ποιος επιτρέπει αυτή την καταπάτηση των διεθνών αρχών; Οι ευθύνες είναι βαρύτατες και δεν μπορούν να αποκρυφτούν πίσω από "διαπραγματεύσεις" και "στρατιωτικές επιχειρήσεις".
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μίλησε για πιθανή 60ήμερη κατάπαυση του πυρός, με στόχο την απελευθέρωση ομήρων. Ωστόσο, οι όροι που θέτει – αποστρατιωτικοποίηση, αποχώρηση της Χαμάς από τη διακυβέρνηση – φανερώνουν ότι η “ειρήνη” που προτείνει δεν είναι τίποτα άλλο παρά πολιτική υποταγή.
Από την πλευρά της, η Χαμάς θέτει απαιτήσεις συμβατές με το διεθνές δίκαιο, όπως η πλήρης αποχώρηση των στρατευμάτων και η επιστροφή της ανθρωπιστικής διανομής σε οργανισμούς με διεθνή κύρος, όπως ο ΟΗΕ.
Με την αδυναμία των ανεξάρτητων ΜΜΕ να αποκτήσουν πρόσβαση στη Γάζα, η αλήθεια σιωπά ή φιμώνεται. Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έχει ξεπεράσει τις 57.000, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, ενώ εικόνες από κατεστραμμένα στρατόπεδα, σκηνές γεμάτες άμμο και συντρίμμια, δείχνουν μια ανθρωπιστική καταστροφή χωρίς τέλος.
Άρματα μάχης επιχειρούν ανάμεσα σε σκηνές εκτοπισμένων, άνθρωποι τρέχουν για να σωθούν από τις επιθέσεις και οι επιζώντες ψάχνουν κομμάτια της ζωής τους μέσα στα χαλάσματα.
Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για “μέτρα ασφαλείας” όταν παιδιά και ηλικιωμένοι σκοτώνονται για μια σακούλα ρυζιού. Δεν είναι “μάχη κατά της τρομοκρατίας” όταν η πείνα, ο φόβος και η προσφυγιά γίνονται κανονικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους.
Το να επιτρέπεται η χρήση βίας σε σημεία παροχής τροφίμων είναι ανήθικο, απάνθρωπο και απολύτως καταδικαστέο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οι «Σεϋχέλλες» της Αττικής: Η παραλία-έκπληξη μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα!
Προσοχή! Ανακαλείται εμφιαλωμένο νερό λόγω πιθανής μόλυνσης
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ