valsamiko
Πόσο υγιεινό είναι το βαλσάμικο ξύδι; - Ποιο είναι το μειονέκτιμά του

Όλοι γνωρίζουμε το βαλσάμικο ξύδι με την έντονη γεύση και το ιδιαίτερο άρωμα. Παρόλο που πολύ συχνά το χρησιμοποιούμε σε σαλάτες και σε άλλες συνταγές, γνωρίζουμε τη διατροφική του αξία και πόσο υγιεινό είναι;

Το βαλσάμικο ξύδι έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. 

Σύμφωνα με μελέτη του 2022 στο Molecules, περιέχει επίσης πολυφαινόλες που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και ενισχύοντας τη συνολική υγεία του οργανισμού. 

Επίσης, περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο και μαγγάνιο. 

Η διατροφική αξία του βαλσάμικου

1 κουταλιά της σούπας βαλσάμικο ξύδι έχει:

  • Θερμίδες: 14 kcal
  • Υδατάνθρακες: 3 gr
  • Διαιτητικές ίνες: 0 gr
  • Σάκχαρα: 2 gr
  • Πρωτεΐνη: 1 gr
  • Λίπος: 0 gr
  • Χοληστερόλη: 0 mg
  • Νάτριο: 4 mg
  • Κάλιο: 18 mg
  • Ασβέστιο: 4 mg

Τα οφέλη για την υγεία

Κάνει καλό στο δέρμα. Η διαιτολόγος Erin Palinski αναφέρει στο Eating Well: «Οι αντιμικροβιακές ενώσεις, το οξικό οξύ και τα αντιοξειδωτικά στο βαλσάμικο ξύδι έχουν ευεργετική επίδραση στην επιδερμίδα με την πάροδο του χρόνου». Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες σύμφωνα με έρευνες προκαλούν την πρόωρη γήρανση και τη βλάβη του δέρματος.

«Σύμμαχος» στην απώλεια βάρους. Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι το οξικό οξύ που περιέχεται στο ξύδι περιέχει προβιοτικά και αυξάνει τον κορεσμό μειώνοντας έτσι την πρόσληψη θερμίδων μέσα στη μέρα.

Βοηθά στην πέψη. Μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods δείχνει ότι η μικρές ποσότητες βαλσάμικου ξυδιού στα γεύματα της ημέρας μπορεί να βελτιώσει την πεπτική υγεία και να ενισχύσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η Erin Palinski αναφέρει: «Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση βαλσάμικου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακή πίεσης μακροπρόθεσμα». Όπως φαίνεται, οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο βαλσάμικο έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Μελέτη του 2015 έδειξε ότι η κατανάλωση ξυδιού (κανονικού και βαλσάμικο) μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα.

Το μόνο μειονέκτημα

Παρά τη μεγάλη θρεπτική του αξία, το βαλσάμικο ξύδι έχει και ένα αρντηικό. Σύμφωνα με μελέτη του 2021, η καθημερινή κατανάλωσή του μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών, λόγω τ ης μεγάλης του οξύτητας.

«Η οξύτητα του ξυδιού μπορεί να διαβρώσει το οδοντικό σμάλτο, ειδικά όταν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες και συχνά.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Kαμπανάκι από την EFSA για τα δύο πιο τοξικά τρόφιμα της αγοράς στην Ευρώπη

Βαθμολογίες κάτω από τη βάση... να φάνε και οι κότες! Μα τι συμβαίνει επιτέλους;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

zesti (3)
Καύσωνας: Πότε τελειώνει το βασανιστικό θερμό κύμα – Η πρόβλεψη του Θοδωρή Κολυδά
Αλλαγή σκηνικού με ενίσχυση των ανέμων και πτώση 6-7°C – Πότε έρχεται η «ανάσα» δροσιάς σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο
Καύσωνας: Πότε τελειώνει το βασανιστικό θερμό κύμα – Η πρόβλεψη του Θοδωρή Κολυδά
ζαχαρακη
Σοφία Ζαχαράκη για τις διαγραφές φοιτητών: «Δίκαιη και ευαίσθητη μεταρρύθμιση. Βάζουμε τάξη στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο»
Σοφία Ζαχαράκη, για την εφαρμογή της ρύθμισης διαγραφής ανενεργών φοιτητών: «Δίκαιη και κοινωνικά ευαίσθητη μεταρρύθμιση. Βάζουμε τάξη και ενισχύουμε...
Σοφία Ζαχαράκη για τις διαγραφές φοιτητών: «Δίκαιη και ευαίσθητη μεταρρύθμιση. Βάζουμε τάξη στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο»
καθαριστρια σχολειο
Καθαριότητα στα σχολεία: 15.794 προσλήψεις σε 329 δήμους – Ποιους αφορά, πώς θα γίνουν
Εγκρίθηκαν από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις αιτήσεις, τα κριτήρια και τη μοριοδότηση
Καθαριότητα στα σχολεία: 15.794 προσλήψεις σε 329 δήμους – Ποιους αφορά, πώς θα γίνουν