Δουλεύουμε πολύ… και δεν έχουμε να φάμε: Οι 9 στους 10 κόβουν τα βασικά
Η ακρίβεια έχει τσακίσει τα νοικοκυριά - Μόλις το 34% των εργαζομένων είδε αύξηση στον μισθό του το 2023

Βαριές είναι οι επιπτώσεις της ακρίβειας στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με το 90% να δηλώνει σε έρευνα της ΓΣΕΕ ότι έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών διατροφής. Στη δημοσκοπική έρευνα της ΓΣΕΕ σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, για τις επιπτώσεις της ακρίβειας, το επίπεδο των αμοιβών και τις ώρες εργασίας, αναδεικνύεται, μεταξύ άλλων, ότι το 90% δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών διατροφής, το 65% ότι δεν έχει λάβει κάποια αύξηση στον μισθό του, το 25% ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του και εξ αυτών το 48% ότι δεν αμείβεται γι’ αυτό.

Την ίδια στιγμή, το 65% αναφέρει ότι δεν έχει λάβει κάποια αύξηση στον μισθό του, ενώ το 25% ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του και εξ αυτών το 48% ότι δεν αμείβεται γι’ αυτό!

Αναλυτικά, η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας έδωσαν χθες Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας κοινής γνώμης, που υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Alco, και απευθύνεται σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, για την καταγραφή-μέτρηση-αποτίμηση δεικτών σχετικά με την αγορά εργασίας.

Στην παρούσα έρευνα καταγράφονται οι επιπτώσεις της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και ειδικότερα στη μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής, η πορεία εξέλιξης των αμοιβών και του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και η άποψή τους για την αποτελεσματικότερη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Ειδικότερα:

Το 90% των εργαζομένων δηλώνει ότι έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών εξαιτίας της ακρίβειας. «Πολύ» απαντά το 18%, «Αρκετά» το 51% και «Λίγο» το 21%. Αντίστοιχα, το 16% δηλώνει «Καθόλου». Η κλιμάκωση της μείωσης της κατανάλωσης διαφοροποιείται στις κατηγορίες βασικών αγαθών «Ψύξη-θέρμανση», «Ψαρικά», «Κρέας», «Γαλακτοκομικά», «Φρούτα-Λαχανικά».

Το χαμηλό επίπεδο των διαθέσιμων εισοδημάτων των εργαζομένων αναδεικνύεται από το γεγονός ότι το 30% δηλώνει ότι δε διαθέτει αποταμιεύσεις και παράλληλα ένα 37% αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες αγοράς βασικών αγαθών.

Ως προς το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού σας επιπέδου, το 43% δηλώνει ότι είναι η αύξηση των μισθών, το 33% η μείωση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης, το 24% τον έλεγχο τιμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή “Επιδόματα” δεν επιλέχθηκε από κανέναν ερωτώμενο (0%)!

Το 64% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έλαβε καμία αύξηση στον μισθό του κατά το έτος 2023 και το 34% ότι έλαβε κάποια αύξηση. Εκτιμάται ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που δήλωσαν ότι έλαβαν κάποια αύξηση είναι αυτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αυξήθηκε κατά το έτος 2023.

Το 52% θεωρεί ότι δε θα λάβει κάποια αύξηση στον μισθό του μετά την απόφαση για το “ξεπάγωμα” των τριετιών και το 26% θεωρεί ότι θα λάβει. Το γεγονός ότι το 22% επιλέγει την απάντηση “Δε γνωρίζω” καταδεικνύει τη σύγχυση που επικρατεί στους εργαζόμενους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το 72% δηλώνει ότι δεν εργάζεται παραπάνω από το κανονικό του ωράριο, ενώ το 24% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω.

Το 48% αυτών που αναφέρουν ότι εργάζονται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του.

Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, με ποσοστό 81%, θεωρεί ότι τα εργασιακά δικαιώματά τους προστατεύονται καλύτερα με τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έναντι του 9% που επιλέγει την ατομική διαπραγμάτευση.

«Ατμός... μέσα σε 10 ημέρες ο μισθός»

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, ο συνδικαλιστής της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Τάσος Ξενάκης τόνισε στο neakriti.gr: «Η συνεχιζόμενη ακρίβεια είναι λογικό να έχει επιπτώσεις πάνω στον τομέα της εργασίας. Και οι επιπτώσεις αυτές είναι ότι, δυστυχώς, παρά τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού που εξατμίστηκαν, η ακρίβεια η συνεχιζόμενη έχει διαλύσει την οικονομία στα νοικοκυριά. Δυστυχώς, ο μισθός δε φτάνει να καλύψει, όχι μόνο τις βασικές ανάγκες, αλλά βλέπουμε ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο έχει φύγει εντελώς. Αυτός είναι και ο λόγος που οι εργαζόμενοι κοιτάζουν να βρουν πόρους για να καλύψουν τις υπόλοιπες ανάγκες τους και κάνουν και παραπάνω υπερωρίες, για να καλύψουν τα έξοδά τους. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει γενναία αύξηση του μισθού. Και να μην ξεχνάμε ότι εμείς είχαμε προτείνει ως ΓΣΕΕ τα 816 ευρώ ως κατώτατος μισθός, αλλά τον πήγαν στα 780 ευρώ. Και η δική μας ήταν και μια τεκμηριωμένη άποψη. Συνεχίζεται λοιπόν η ακρίβεια. Ο εργαζόμενος χρειάζεται να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη»...

Συνεχίζοντας, ο Τάσος Ξενάκης είπε ότι «ο εργαζόμενος θα πρέπει να δουλεύει πλέον περισσότερο. Οι στιγμές με την οικογένεια είναι πλέον πολυτέλεια. Και η κατάσταση αυτή βλέπουμε ότι θα χειροτερεύει όσο μπαίνουμε στον χειμώνα, που θα είναι βαρύς για τα ελληνικά νοικοκυριά».

Καταλήγοντας, ο κ. Ξενάκης έκανε λόγο για «πυροτεχνήματα» της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα επιδόματα. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο που στην έρευνα της ΓΣΕΕ ήταν μηδέν οι απαντήσεις ως προς τη χρησιμότητα των επιδομάτων.

«Άσε δε που με τα νέα κριτήρια έξω από τα επιδόματα έχει μείνει περισσότερος κόσμος φέτος σε σχέση με πέρυσι», σχολίασε ο συνδικαλιστής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Διαγωνισμός Δημοσίου Δασοπόνων
ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΑΣΟΠΟΝΩΝ στο Δημόσιο με Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ έως Ιούλιο (ύλη)
Στο Τυπογραφείο η προκήρυξη 1Γ/2024 που αφορά μόνιμες θέσεις Δασοπόνων μέσω γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ έως τον Ιούλιο - τΗΝ
ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΑΣΟΠΟΝΩΝ στο Δημόσιο με Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ έως Ιούλιο (ύλη)