fotia
Πυρκαγιές: Στο ίδιο έργο θεατές – Καταγγελίες για καθυστερήσεις και άδειες μάνικες - Στάχτη σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Ανατολική Αττική, Λουτράκι και Δερβενοχώρια προκειμένου να περιοριστούν τα πύρινα μέτωπα που έκαιγαν χθες, ανεξέλεγκτα.

Το μεγάλο βάρος της Πυροσβεστικής δίνεται στα Δερβενοχώρια καθώς η φωτιά φαίνεται πως κινείται προς την Μαγούλα.

Από τα ξημερώματα σήμερα η φωτιά στα Δερβενοχώρια δεν έχει σταματήσει, καίει ασταμάτητη, ενώ ο αέρας δεν έχει κοπάσει καθόλου.

Ήταν μία δύσκολη νύχτα με το πύρινο μέτωπο να έχει ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

 

 

Η φωτιά είναι σε πλήρη εξέλιξη ενώ σε στάχτη έχουν μετατραπεί χιλιάδες στρέμματα δάσους, ενώ το μέτωπο κατευθύνεται προς τη Μαγούλα. Μέχρι στιγμής πρόκειται για το δυσκολότερο μέτωπο πυρκαγιάς σύμφωνα με τους Πυροσβέστες.

 

Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη έπεσαν από αέρος έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού σε μια προσπάθεια να περιοριστει η ένταση της φωτιάς

Η πυρκαγιά εκτείνεται σε μια κορυφογραμμή πάνω από τη Μάνδρα και παράλληλα προς τον οδικό άξονα Οινόης-Μαγούλας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατόρθωσαν να προστατεύσουν τη βιομηχανική μονάδα παραγωγής τσιμέντου «Τιτάν», ενώ η αλλαγή στην κατεύθυνση των τοπικών ανέμων οδήγησε τις φλόγες μακριά από την Πάρνηθα. Παρά την δικαιολογημένη ανησυχία αρχών και κατοίκων, ό,τι έχει απομείνει από την πάλαι ποτέ καταπράσινη Πάρνηθα δεν φαίνεται να κινδυνεύει άμεσα από το τρέχον πύρινο κύμα.

Παρόλ' αυτά, ένα από τα προβλήματα των Δερβενοχωρίων είναι η γεωμορφολογία, καθώς η φωτιά εντοπίζεται σε δασωμένο διάσελο, όπου ακόμη και οι φλόγες αποκρύπτονται από τον πυκνό καπνό. Το πύρινο μέτωπο ξεκίνησε από σημείο μεταξύ των χωριών Πάνακτος και Πράσινο, καίγοντας το δάσος Παλαδώνη. Το δύσβατο του σημείου καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσέγγιση από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, πολλαπλασιάζοντας την επικινδυνότητα για τα πληρώματα των μέσων που ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης.

φωτια

Η εικόνα σε Αν. Αττική και Λουτράκι

Μεγάλη μάχη ώστε να περιοριστούν οι φωτιές σε Ανατολική Αττική και Λουτράκι έδωσαν όλο το βράδυ πυροσβέστες και εθελοντές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα είναι καλύτερη και στα δύο πύρινα μέτωπα σε σχέση με τις βραδινές ώρες, ωστόσο ακόμη υπάρχουν εστίες που καίνε ενώ ο φόβος των αναζωπυρώσεων λόγω των ισχυρών ανέμων που θα πνέουν και σήμερα, είναι υπαρκτός.

Αυτό που προβληματίζει τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι οι αναζωπυρώσεις. «Παλεύουμε με τις αναζωπυρώσεις. Έχει καταλαγιάσει το μέτωπο. Τα κυριότερα θέματα είναι στο Πέτα, στην Σαρωνίδα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

Στη Σαρωνίδα η φωτιά είναι σε εξέλιξη ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, περίπου κατά τις 3 τα ξημερώματα, το μέτωπο «φούντωσε» σε αρκετά σημεία προκαλώντας νέα ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

Το έργο των πυροσβεστών έκανε ακόμα πιο δύσκολο το γεγονός ότι οι άνεμοι - αν και σε μικρότερη ένταση - συνέχιζαν να φυσούν με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι αυτό θα συνεχιστεί και καθόλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

Η μεγάλη αναζωπύρωση κατά τη διάρκειας της νύχτας στα Καλύβια σημειώθηκε στον οικισμό Στίπιζα όπου μια κάθηκε αυτή την ώρα ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων άλλα δύο σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Καλλιθέα Λουτρακίου, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό υπάρχει ενεργό μέτωπο ακριβώς πάνω από την Εθνική Οδό ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής την έχουν περιορίσει εκεί και όλο το βράδυ θα επιχειρούν. Συνολικά στο σημείο παραμένουν 135 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 50 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 ελικόπτερα διατέθηκαν από το ΓΕΕΘΑ και ένα ακόμη για τον συντονισμό τους. Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 40 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα καθώς και 4 προωθητές γαιών.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα Τρίτη 18 Ιουλίου για 6 περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τρίτη 18 Ιουλίου για 6 περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

• Περιφέρεια Κρήτης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΠΕΡΓΙΑ 1988
Τι έγινε στην απεργία των καθηγητών στις πανελλαδικές εξετάσεις το 1988
Τέτοιες μέρες πριν από 36 χρόνια, στις 7 Μάη 1988, άρχισε η μεγαλειώδης απεργία των καθηγητών στις πανελλαδικές εξετάσεις!
Τι έγινε στην απεργία των καθηγητών στις πανελλαδικές εξετάσεις το 1988
ypoyrgeio paideias
Λύκεια: 4 μέρες μαθημάτων και μετά εξετάσεις -Οι έλεγχοι προόδου και η έκδοση των αποτελεσμάτων
Η αξιολόγηση των μαθητών, οι έλεγχοι προόδου του δευτέρου τετραμήνου, το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, η εξεταστέα ύλη, η...
Λύκεια: 4 μέρες μαθημάτων και μετά εξετάσεις -Οι έλεγχοι προόδου και η έκδοση των αποτελεσμάτων
αρχαιοι
Είναι "αωρόλειος" και "γυναικοπίπης": Τι σημαίνουν αυτές οι παράξενες λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες
Ποιος χαρακτηριζόταν στην αρχαιότητα «γυναικοπίπης» ή αωρόλειος;
Είναι "αωρόλειος" και "γυναικοπίπης": Τι σημαίνουν αυτές οι παράξενες λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες