Ανεργία στην Ελλάδα: Τα επίσημα στοιχεία μπερδεύουν - Oι Ευρωπαίοι χτυπούν καμπανάκι
Greek statistics με την ανεργία: Όταν η ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδει τον εαυτό της

Η πρόσφατη προειδοποίηση της Eurostat προς την ΕΛΣΤΑΤ ήρθε να επιβεβαιώσει τις αμφιβολίες που χρόνια εκφράζονται για την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών για την ανεργία. Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία εξέφρασε ανησυχία για τις υπερβολικές αποκλίσεις ανάμεσα στα μηνιαία και τα τριμηνιαία ποσοστά ανεργίας και για τις συχνές αναθεωρήσεις των μηνιαίων δεικτών, φαινόμενα που καθιστούν δύσκολη την έγκυρη αξιολόγηση της αγοράς εργασίας.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του γ’ τριμήνου 2025 δείχνουν επίσημη ανεργία 8,2%, ωστόσο τα ποσοστά των αντίστοιχων μηνών (Ιούλιος 8,9%, Αύγουστος 8,6%, Σεπτέμβριος 8,7%) δεν δικαιολογούν την υποχώρηση αυτή. Η απάντηση κρύβεται σε μια υποσημείωση: οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις δεν είναι εποχικά διορθωμένες όπως οι μηνιαίες, δημιουργώντας εμφανείς αποκλίσεις που ανησύχησαν τις ευρωπαϊκές αρχές.

Στην Ελλάδα, η διαφορά μεταξύ των στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ και ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση. Τον Οκτώβριο, η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει 411.369 ανέργους (8,6%), ενώ η ΔΥΠΑ καταγράφει σχεδόν διπλάσιο αριθμό, 768.000. Αν οι αριθμοί της ΔΥΠΑ συνδυαστούν με το εργατικό δυναμικό, η ανεργία θα έφτανε το 17,5%, αντί για 8,6% που αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ.

Η διαφορά οφείλεται στη μεθοδολογία: η ΕΛΣΤΑΤ βασίζεται σε δειγματοληπτικές έρευνες και εξαιρεί ένα μέρος των ανέργων, «αποκρύπτοντας» τους μακροχρόνια ανέργους από τις επίσημες καταγραφές. Στα στοιχεία ΔΥΠΑ, οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες εγγεγραμμένοι) ανέρχονται σε 410.859, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ εμφανίζει μόνο 230.800, αφήνοντας «αόρατους» πάνω από 180.000 ανθρώπους.

Τα δημογραφικά στοιχεία δείχνουν ακόμη πιο σοβαρή εικόνα στους νέους: η ανεργία ηλικίας 15-24 ετών φτάνει στο 18,8%, δηλαδή σχεδόν διπλάσια από τον συνολικό μέσο όρο. Παράλληλα, οι γυναίκες εξακολουθούν να εμφανίζουν διψήφιο ποσοστό ανεργίας (11%).

Η σύγκριση με το 2008 είναι χαρακτηριστική: το ποσοστό ανεργίας σήμερα είναι αντίστοιχο του Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς, ωστόσο οι απασχολούμενοι είναι 236.748 λιγότεροι, καταδεικνύοντας τη συρρίκνωση της ελληνικής αγοράς εργασίας.

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ: Η πιο ΕΥΚΟΛΗ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Αγγλικών golearn σε 2 ημέρες - Την παίρνετε από το σπίτι σας

Πιστοποίηση Η/Υ  - ECDL golearn για το Δημόσιο σε 2 ημέρες στα χέρια σου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Erasmus
Erasmus+ 12ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης: «Συμπερίληψη - Επανάσταση» (Inclusion Revolution)
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εβδομάδα φιλοξενίας του Erasmus+ «Inclusion Revolution» στη Θεσσαλονίκη από το 12ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης
Erasmus+ 12ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης: «Συμπερίληψη - Επανάσταση» (Inclusion Revolution)