Thumbnail
Κατατέθηκε η διάταξη εξαίρεσης από τον ν. 5160/2024 - Τι αλλάζει για τα πανεπιστήμια

Στη Βουλή προς ψήφιση κατατέθηκε η ειδική νομοθετική διάταξη η οποία θέτει εκτός του πλαισίου εφαρμογής του νόμου 5160/2024 για την κυβερνοασφάλεια τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ).

Ο νόμος αυτός ενσωματώνει την κρίσιμη ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ) 2022/2555 (NIS2), η οποία θεσπίζει μέτρα για την επίτευξη υψηλού κοινού επιπέδου ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το περιεχόμενο της διάταξης: Το «απαγορευτικό» της παραγράφου 8Α

Η διάταξη, η οποία εντάσσεται ως Άρθρο 30 στον υπό συζήτηση νόμο, τροποποιεί το Άρθρο 3 του ν. 5160/2024 (Α΄195), που αφορά στο πεδίο εφαρμογής του Μέρους Α’ του νόμου (ενσωμάτωση NIS2).

Συγκεκριμένα, προστίθεται η παράγραφος 8Α, η οποία ορίζει ρητά: «8Α. Το παρόν Μέρος δεν εφαρμόζεται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.»

Οδηγία NIS2

Αυτό σημαίνει ότι, με την ψήφισή της, τα ελληνικά Πανεπιστήμια εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης των αυστηρών απαιτήσεων και μέτρων που προβλέπει η Οδηγία NIS2.

Τι σημαίνει η NIS2: Ο κίνδυνος των προστίμων

Η Οδηγία NIS2 αποτελεί την ενισχυμένη και επικαιροποιημένη έκδοση της αρχικής Οδηγίας NIS (NISD) και επιβάλλει ιδιαίτερα αυστηρές απαιτήσεις σε ένα ευρύ φάσμα φορέων που θεωρούνται κρίσιμοι για τη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας (όπως υγεία, ενέργεια, ψηφιακές υπηρεσίες).

Η αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τη νέα Οδηγία είναι κομβικής σημασίας. Οι οργανισμοί που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της και δεν καταφέρουν να τηρήσουν τις απαιτήσεις της κυβερνοασφάλειας, αντιμετωπίζουν σοβαρές νομικές και οικονομικές συνέπειες.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, υπάρχει άμεσος κίνδυνος επιβολής υψηλών προστίμων ενώ μπορούν να επιβληθούν και άλλες νομικές συνέπειες που επηρεάζουν δυσμενώς την εύρυθμη λειτουργία, αλλά και τη φήμη του οργανισμού στην αγορά και το δημόσιο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ChatGpt για όλους: Παρέχεται σε 100.000 υποψήφιους πανελλαδικά ως 24/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Άδωνις Γεωργιάδης και Διαμαντής Καραναστάσης
Γεωργιάδης σε Καραναστάση: «Σε διόρισε η φιλενάδα σου, μας κουνάς και το δάχτυλο;» (Vid)
«Μεγάλο ψώνιο – Δεν πατούσε στη Βουλή»: Νέα επίθεση Γεωργιάδη σε Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντή Καραναστάση
Γεωργιάδης σε Καραναστάση: «Σε διόρισε η φιλενάδα σου, μας κουνάς και το δάχτυλο;» (Vid)