Ένα σοβαρό και πρωτοφανές περιστατικό δηλητηρίασης από σούσι έρχεται στο φως από τη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους λάτρεις των ωμών θαλασσινών.
Ένας 22χρονος άνδρας, ο οποίος δήλωσε τακτικός καταναλωτής του ιαπωνικού εδέσματος, βρέθηκε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου με έντονη και αιφνίδια αδιαθεσία αμέσως μετά την κατανάλωση.
Από υποψία νεοπλασίας σε εφιάλτη
Η κατάσταση του νεαρού κρίθηκε τόσο σοβαρή, ώστε οι γιατροί προχώρησαν άμεσα σε χειρουργική επέμβαση, καθώς η αρχική τους εκτίμηση έκανε λόγο για νεοπλασία (όγκο).
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η διάγνωση άλλαξε δραματικά, αποκαλύπτοντας την πραγματική αιτία της οξείας γαστρεντερικής κρίσης: μόλυνση από το εντερικό παράσιτο «Anisakis».
Τι είναι το παράσιτο «Anisakis»: Ο σιωπηλός κίνδυνος του ωμού ψαριού
Το «Anisakis» (ή Ανισάκις) είναι ένα νηματώδες παράσιτο που εντοπίζεται κυρίως στα ωμά ή ανεπαρκώς μαγειρεμένα ψάρια και θαλασσινά. Η μόλυνση που προκαλείται ονομάζεται Ανισακίαση (ή Ανισακίδωση) και συνδέεται με οξέα και έντονα συμπτώματα:
Οξύ κοιλιακό άλγος
Ναυτία και εμετός
Διάρροια
Σύμφωνα με τα στοιχεία, πρόκειται για το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό δηλητηρίασης από το παράσιτο Anisakis που καταγράφεται επίσημα στην Ελλάδα, γεγονός που καθιστά την περίπτωση αυτή εξαιρετικά σοβαρή.
Ο νεαρός άνδρας έλαβε άμεσα την κατάλληλη αντιβίωση μετά την ανακάλυψη του παρασίτου. Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύεται, αλλά βρίσκεται εκτός κινδύνου και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σταθερή.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ChatGpt για όλους: Παρέχεται σε 100.000 υποψήφιους πανελλαδικά ως 24/11
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση