Νέα απάτη: Προσοχή σε αυτό το μήνυμα - Μπορεί να «αδειάσει» ο λογαριασμός σας
Ποια νέα απάτη απειλεί τους πολίτες

Νέα απάτη μπορεί να «μολύνει» άμεσα το κινητό σας και να καταφέρει να σας αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά.

Οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφύγουν ανεπιθύμητα προβλήματα τέτοιου είδους

Κακόβουλο λογισμικό

Η Kaspersky αποκάλυψε τρεις νέες παραλλαγές του κακόβουλου λογισμικού Prilex, που δημιουργήθηκε από μια ομάδα εγκληματιών του κυβερνοχώρου, η οποία πήρε το όνομά της από το πιο προηγμένο κακόβουλο λογισμικό για Point-of-Sales (PoS) του 2022.

Οι τροποποιήσεις του Prilex που ανακαλύφθηκαν μπορούν πλέον να εμποδίσουν την ανέπαφη επικοινωνία κοντινού πεδίου (NFC) “μολυσμένων” συσκευών αναγκάζοντας τους καταναλωτές σε συναλλαγές χρησιμοποιώντας τις φυσικές πιστωτικές τους κάρτες.

Αυτό, δίνει με τη σειρά του τη δυνατότητα στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να κλέψουν τα στοιχεία της κάρτας και συνεπώς χρήματα..

Όπως είχε περιγράψει η Kaspersky και το 2022, το Prilex πραγματοποιεί τις λεγόμενες επιθέσεις «GHOST» που του επιτρέπουν να υλοποιεί απάτες με πιστωτικές κάρτες — ακόμη και με κάρτες που προστατεύονται με την υποτιθέμενη μη παραβιάσιμη CHIP and PIN τεχνολογία. Πλέον, το Prilex έχει εξελιχθεί ακόμη περισσότερο.

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας αναρωτήθηκαν, εάν το Prilex ήταν σε θέση να καταγράψει δεδομένα που προέρχονταν από πιστωτικές κάρτες με ανοιχτή τη δυνατότητα NFC. Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια μιας απόκρισης σε περιστατικό κάποιου καταναλωτή που επηρεάστηκε από το Prilex, οι ερευνητές της Kaspersky αποκάλυψαν τρεις νέες τροποποιήσεις που έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν τις ανέπαφες συναλλαγές πληρωμών, οι οποίες έγιναν εξαιρετικά δημοφιλείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έπειτα.

Τέτοιες συναλλαγές είναι εξαιρετικά βολικές και ιδιαίτερα ασφαλείς, επομένως είναι λογικό οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου να δημιουργούν κακόβουλα λογισμικά που μπλοκάρουν συστήματα που σχετίζονται με NFC.

Η απάτη

Καθώς οι συναλλαγές που βασίζονται σε NFC δημιουργούν έναν μοναδικό αριθμό κάρτας που ισχύει μόνο για μία συναλλαγή, εάν το Prilex εντοπίσει μια συναλλαγή που βασίζεται σε NFC και την αποκλείσει, το λογισμικό EFT θα προγραμματίσει το πληκτρολόγιο PIN ώστε να εμφανίσει το ακόλουθο μήνυμα:

«Σφάλμα ανέπαφης συναλλαγής, εισάγετε την κάρτα σας»

Ο στόχος του εγκληματία του κυβερνοχώρου είναι να αναγκάσει το θύμα να χρησιμοποιήσει τη φυσική του κάρτα εισάγοντάς τη στο μηχάνημα ανάγνωσης πληκτρολογίου PIN.

Με αυτόν τον τρόπο, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να υποκλέψει δεδομένα που προέρχονται από τη συναλλαγή, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο τρόπο, όπως ο χειρισμός κρυπτογραφημένων μηνυμάτων για την εκτέλεση GHOST επιθέσεων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Επιβίβαση σε αεροπλάνο
Αυτά τα ρούχα πρέπει να αποφεύγετε στις πτήσεις σας - Τι λένε οι αεροσυνοδοί
Το ρούχο που πρέπει να αποφεύγετε οπωσδήποτε στις πτήσεις σας, σύμφωνα με μία αεροσυνοδό - Γιατί δεν πρέπει να βγάζουμε τα παπούτσια μας στο...
Αυτά τα ρούχα πρέπει να αποφεύγετε στις πτήσεις σας - Τι λένε οι αεροσυνοδοί
Πιερρακάκης
Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας
Πανελλαδικές 2024: Με σκοπό το υπουργείο Παιδείας να «διασκεδάσει» τον νέο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ανακοινώσει λίγες περισσότερες θέσεις...
Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας