kivotos_tou_kosmou
Σοκάρει 17χρονη πρώην φιλοξενούμενη στη δομή της Ηπείρου

Νέα στοιχεία για την Κιβωτό του Κόσμου αποκαλύπτει μία 17χρονη πρώην φιλοξενούμενη σε επαρχιακή δομή της Κιβωτού του Κόσμου, που περιγράφει περιστατικά κακοποίησης κατά παιδιών από τον πατέρα Αντώνιο.

Μιλώντας στο newsit.gr για όσα έζησε στα συνολικά εννέα χρόνια που έμεινε στην Κιβωτό του Κόσμου, η 17χρονη κάνει λόγο για περιστατικά βίας που έζησε, κατονομάζοντας ως «δράστη» τον πατέρα Αντώνιο.

«Έμενα στην Κιβωτό του Κόσμου από τα 7 μου χρόνια μέχρι τα 16. Τα πρώτα χρόνια ήταν όλα μια χαρά. Δεν καταλάβαινα κάτι περίεργο. Όμως, όταν άλλαξαν κάποιοι παιδαγωγοί, άλλαξε και η δική μου συμπεριφορά. Δεν μπορούσα να δεχτώ κάποιες καταστάσεις. Είχαν φτιάξει έναν δικό τους κόσμο εκεί μέσα, με δικούς τους κανόνες. Υπήρχε μεγάλη αυστηρότητα. Δεν επέτρεπαν στα κορίτσια να μιλάνε με αγόρια. Έβαζαν περιορισμούς στο ντύσιμο, σε όλα. Και έβαζαν πολλές τιμωρίες, συνέπειες όπως τις ανέφεραν. Υπήρξαν και πολλοί παιδαγωγοί που σταμάτησαν να εργάζονται εκεί, γιατί δεν άντεχαν άλλο τις καταστάσεις και ήθελαν να φύγουν. Βέβαια έχει κάνει και αρκετά καλά η Κιβωτός του Κόσμου, να το αναγνωρίσουμε αυτό. Δεν είναι μόνο οι άσχημες συμπεριφορές», λέει και συνεχίζει:

«Όταν κάποια στιγμή μαζί με κάποια άλλα κορίτσια κάναμε παρέα με κάποια αγόρια και το έμαθαν αυτό στη δομή, μας έβαλαν τιμωρία. Ήταν καλοκαίρι και έπρεπε να είμαστε για τρεις μήνες τιμωρία, εγώ και άλλα 4 παιδιά κλειδωμένα στο δωμάτιο, να ξυπνάμε στις 9 το πρωί και μέχρι τις 9 το βράδυ να καθαρίζουμε και να κάνουμε δουλειές με μόνο 3 διαλείμματα για φαγητό και το βράδυ πάλι να κλειδωνόμαστε στο δωμάτιο. Και μας έβαζαν συχνά τιμωρίες».

«…Με μείωναν συνεχώς για το σχολείο. Για παράδειγμα τους έλεγα πως θέλω να περάσω στο Παιδαγωγικό και αυτοί μου έλεγαν ότι δεν μπορώ να το κάνω γιατί είμαι ανίκανη. Μου έλεγε η διευθύντρια της δομής ότι δεν θα περνούσα πουθενά. Και μείωνε συνέχεια και άλλα παιδιά. Σε άλλες δομές της Κιβωτού έχω ακούσει από παιδιά να τα αποκαλούν βλάκες, ανίκανους, πολύ άσχημες κουβέντες».

Αναφερόμενη συγκεκριμένα, στον πατέρα Αντώνιο, η 17χρονη σοκάρει με όσα υποστηρίζει: 

«Επίσης, δυστυχώς έχω δει ακόμα και τον πατέρα Αντώνιο να σηκώνει χέρι απέναντι σε κορίτσι για κάποιο λόγο ασήμαντο. Καθόμασταν όλοι έξω στην αυλή και είχε δώσει ένα χαστούκι δυνατό σε αυτό το κορίτσι. Τρομάξαμε, φοβηθήκαμε αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Και πόσο μάλλον να βλέπεις τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο να χτυπάει κορίτσι, και όχι έναν απλό εργαζόμενο. Το κορίτσι έβαλε τα κλάματα και πήγε στο δωμάτιό του και από εκεί και πέρα ήταν σαν να μην είχε γίνει ποτέ τίποτα. Ο πατήρ Αντώνιος μας έχει μιλήσει και ήρεμα με σκοπό να μας δώσει και κάποιες συμβουλές, όμως υπάρχουν και φορές που θα φωνάξει και θα ειρωνευτεί και θα αδιαφορήσει», είπε η 17χρονη.

«Παιδαγωγός κοπανούσε το κεφάλι κοριτσιού»

«Μάλιστα, κάποια στιγμή ένας παιδαγωγός είχε αρπάξει το ίδιο κορίτσι και κοπανούσε το κεφάλι του στο καζανάκι της τουαλέτας, τη χτυπούσε, την έβριζε και όταν αυτό μαθεύτηκε αρχικά τον έδιωξαν αλλά τον ξαναπήραν στην ίδια δομή για δουλειά ξανά. Προσπάθησαν να το καλύψουν. Εγώ κάποια στιγμή κατήγγειλα στην αστυνομία όλα όσα έπεσαν στην αντίληψή μου και με πήγαν στη δομή της Αθήνας. Κάτι που δεν ήθελα να γίνει.

Φοβόμουν, έκλαιγα και μία υπεύθυνη της δομής με κλείδωσε σε ένα δωμάτιο. Μετά με μετέφεραν σε ένα άλλο δωμάτιο και μου φώναζαν. Με έλεγαν αχάριστη, έλεγαν ότι δεν σέβομαι τίποτα, ότι δεν έχω σεβαστεί όσα μου έχει προσφέρει η Κιβωτός, ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα και ότι αν δεν αποσύρω την καταγγελία δεν θα ξαναέβλεπα την αδελφή μου που εκείνο το διάστημα έμενε, επίσης, σε δομή της Κιβωτού. Και μόνο και μόνο για την αδελφή μου την απέσυρα την καταγγελία. Και όλοι με έδειχναν ως το «παιδί με την καταγγελία», είπε και συμπλήρωσε «και όταν γύρισα στη δομή που ήμουν συνεχίστηκαν οι συνέπειες και η δύσκολη τιμωρία. Είχα μεγάλο θυμό και απογοήτευση μέσα μου γιατί εγώ άλλη οικογένεια δεν είχα, αυτοί ήταν για μένα, οι μόνοι άνθρωποι. Και με απογοήτευσαν.

«Πρόλαβα σεξουαλική παρενόχληση»

«Ακόμα και τον αδελφό μου που ήταν σε άλλη δομή, του έβαζαν άγριες τιμωρίες. Μέχρι και να καθαρίζει τα κόπρανα από ζώα με γυμνά χέρια, ακόμα και αυτό τον έβαζαν να κάνει. Ακόμα και σεξουαλική παρενόχληση νομίζω πως κόντεψα να ζήσω, όμως ευτυχώς το πρόλαβα. Κάποιος συνεργάτης του πατέρα Αντωνίου, ήταν πιο κοντά σε μένα και ήθελε να με χαϊδεύει, να με αγκαλιάζει. Εγώ αισθανόμουν άσχημα γιατί έχω ζήσει αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν και καταλαβαίνω τη διαφορά από άγγιγμα σε άγγιγμα και πώς ξεκινάει κάτι τέτοιο. Με έπαιρνε αγκαλιά, με χάιδευε στους ώμους, όμως δεν θεωρώ ότι ήταν αθώο άγγιγμα γιατί το έχω ζήσει ξανά να ξεκινάει έτσι. Απομακρύνθηκα αμέσως και τελείωσε γρήγορα.

Εγώ προσωπικά θέλω να μιλήσουν ελεύθερα όλα τα παιδιά που έχουν ζήσει δύσκολα εκεί μέσα. Με ενδιαφέρει να βοηθηθούν όλα τα παιδιά, που τα έχω σαν αδέλφια μου και να μην κλείσει η δομή. Ίσως να την αναλάβει το κράτος, δεν ξέρω, αυτό που ξέρω είναι πως πρέπει να γίνει κάτι για το καλό των παιδιών που μένουν εκεί μέσα».

Πηγή: newsit.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πυργος
Ολλανδικό πανεπιστήμιο Λέϊντεν: Μάθημα αρχαιολογίας στους πύργους του Μύτικα Χαλκίδας
Σημειώνεται ότι οι δύο πύργοι στο λόφο του Μύτικα, ανήκουν στην υστεροβυζαντινή περίοδο
Ολλανδικό πανεπιστήμιο Λέϊντεν: Μάθημα αρχαιολογίας στους πύργους του Μύτικα Χαλκίδας
Teachers
Σχολεία: Το «ραβασάκι» που έβγαλε στη σέντρα το υπουργείο
Σημειωτέον, «αφεντικά» στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας είναι πολύ πιστά πρωτοπαλίκαρα του υπουργού. Στη Θεσσαλονίκη είναι ο πρώην...
Σχολεία: Το «ραβασάκι» που έβγαλε στη σέντρα το υπουργείο