Καμπανάκι για πιθανή εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού, μετά την Όμικρον και την Όμικρον 2, έκρουσε ο καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ για την εξέλιξη της νόσου Covid-19 που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Φέρνοντας ως παράδειγμα την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, η οποία δεν αποκλείεται όπως είπε, να επηρεάσει την πανδημία, ανέφερε ότι «η Αφρική ήταν η γενέτειρα νέων στελεχών. Είναι πολύ σημαντική η εμβολιαστική κατάσταση και η διασπορά σε ένα πληθυσμό, για την εμφάνιση νέων παραλλαγών».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η καθηγήτρια Eπιδημιολογίας, Παγώνα Λάγιου, η οποία επισήμανε πως οι νέες παραλλαγές είναι ακόμη πιθανές λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία. «Σχετικά με μια νέα παραλλαγή, αυτή δεν αποκλείεται. Μπορεί αν προκύψει από την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, με τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη και μάλιστα σε πληθυσμούς που δεν έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Στην Κίνα, επίσης, βλέπουμε αύξηση πάλι της διασποράς κι αυτό είναι ενδεικτικό, επειδή εκεί υπάρχει μεγάλος πληθυσμός», σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτή η πανδημία έχει αποδείξει πως δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα παραλλαγή Όμικρον και την υποπαραλλαγή της Όμικρον 2, η οποία τείνει να κυριαρχήσει στη χώρα μας. «Η Όμικρον 2 έχει φέρει ένα νέο κύμα ή κυματάκι, αν θέλετε,το οποίο αποτυπώνεται με αύξηση κρουσμάτων», υπογράμμισε.
Συμπλήρωσε δε ότι «αυτό οφείλεται εν μέρει στη μετάλλαξη Όμικρον 2, η οποία υπερισχύει της Όμικρον γιατί είναι πιο μεταδοτική, αν και μοιάζει με το πρώτο στέλεχος στη νοσηρότητα. Οι νοσηλείες μένουν σταθερές, όμως, τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια μικρή αύξηση. Η Όμικρον ξέρουμε ότι έχει χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου. Θεωρούμε ότι θα είμαστε σε ένα πλατό τις επόμενες μέρες από άποψη κρουσμάτων»..
Αντίστοιχα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι οι νοσηλείες ακόμη και με την Όμικρον δεν είναι αμελητέες, λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων: «100 χιλιάδες νοσηλείες μετρά σήμερα η Μεγάλη Βρετανία. Η Όμικρον δεν είναι αμελητέα, οδηγεί σε νοσηλείες», επισήμανε.
Πότε θα καταργηθούν μάσκες και μέτρα
Σε ό,τι αφορά στην άρση των μέτρων στη χώρα μας, ο κ. Ζαούτης είπε ότι σταδιακά θα σταματήσουμε να θεωρούμε αξιόπιστο δείκτη τον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς η παραλλαγή Όμικρον έχει φέρει νέα δεδομένα.
«Θα φύγουμε σιγά -σιγά από τον δείκτη του αριθμού των κρουσμάτων. Θα εστιάζουμε σιγά σιγά για την επιτήρησή μας στους σκληρούς δείκτες: νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Το testing έχει αλλάξει παγκοσμίως και ειδικά στην Ευρώπη. Γίνονται λιγότερα test και εστιάζονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα κρούσματα δεν θα αποτελούν δείκτη της πανδημίας. Θα ακολουθήσουμε κι εμείς τις οδηγίες του ΕCDC. Θα ελέγχουμε τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων», ανέφερε.
«Σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις το εμβόλιο αποτελεί το πιο βασικό μέτρο προστασίας. Τα Χριστούγεννα μας προφύλαξαν οι εμβολιασμοί και στα σχολεία έχουμε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Μέτρα όπως η χρήση μάσκας μας προφυλάσσουν και δεν θα πρέπει να τα εγκαταλείψουμε ακόμα», δήλωσε αντίστοιχα ο καθηγητής, κ. Παρασκευής. Από την πλευρά του ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «καταλυτικά για την άρση των μέτρων στο μέλλον, όπως και για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα».
Με τη σειρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρίζα Τσολιά, ανέφερε ότι «σίγουρα το φθινόπωρο θα μπορούμε να μην έχουμε μάσκες στα σχολεία, αλλά μέχρι τότε δεν θα τις αποφύγουμε».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη