Η Φινλανδία ανακηρύχθηκε «η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου» για πέμπτη διαδοχική χρονιά σε μια κατάταξη, στις τελευταίες θέσεις της οποίας βρίσκονται ο Λίβανος και το Αφγανιστάν.
Με βαθμό 7,82 στα 10, η σκανδιναβική χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων προηγείται της Δανίας, της Ισλανδίας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας, καθώς οι πρώτες θέσεις της κατάταξης μένουν οι ίδιες και κυριαρχούνται από τις ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα αυτές της βόρειας Ευρώπης.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 58η θέση στο νέο Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας 2022 (World Happiness Report) ο οποίος αξιολογεί τις χώρες για την περίοδο 2019-2021. Στην προηγούμενη δημοσίευση του Δείκτη που είχε γίνει το 2020 και κάλυπτε την τριετία 2017-2019, η χώρα μας βρισκόταν στην 77η θέση, συνεπώς σημείωσε σημαντική άνοδο στο μεταξύ.
«Οι τρεις χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Αυτές που οπισθοχώρησαν περισσότερο στην κατάταξη ήταν ο Λίβανος, η Βενεζουέλα και το Αφγανιστάν», σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας (World Happiness Report», μια ετήσια μελέτη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών που άρχισε να πραγματοποιείται πριν από δέκα χρόνια.
Ο Λίβανος, ο οποίος συγκλονίζεται από ταραχές και μια σοβαρή οικονομική κρίση, πέφτει έτσι στην προτελευταία θέση, με βαθμό 2,95, πίσω από τη Ζιμπάμπουε και ακριβώς μπροστά από το Αφγανιστάν, που μένει και φέτος στην τελευταία θέση με βαθμό 2,40.
Η Γερμανία και ο Καναδάς χάνουν μία θέση και βρίσκονται αντιστοίχως φέτος στη 14η και τη 15η θέση, ακριβώς μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες (16η θέση, +3), σύμφωνα με την επίσημη κατάταξη περίπου 150 χωρών, που σταθμίζει τα δεδομένα των τριών τελευταίων ετών.
Η Γαλλία βρίσκεται στην 20η θέση (+1), «που είναι η υψηλότερη από τότε που υφίσταται αυτή η μελέτη», ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην 17η, την ίδια με πέρυσι.
Μεταξύ των άλλων μεγάλων δυνάμεων, η Βραζιλία είναι στην 38η θέση (-3), η Ιαπωνία στην 54η (+2), ενώ η Ρωσία οπισθοχωρεί στην 80η θέση (-4) στη φετινή έκδοση της κατάταξης, η οποία είχε ολοκληρωθεί πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Κίνα κάνει άλμα αναβαίνοντας 12 θέσεις και βρίσκεται στην 72η, η Ινδία παραμένει στην ουρά της κατάταξης (136η), αλλά ανεβαίνει 3 θέσεις.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται από το 2012, χρησιμοποιεί κυρίως τις δημοσκοπήσεις Gallup, στο πλαίσιο των οποίων οι κάτοικοι ερωτώνται για το προσωπικό τους επίπεδο ευτυχίας, σε συνδυασμό με το ΑΕΠ και αξιολογήσεις που αφορούν το επίπεδο της αλληλεγγύης, της ατομικής ελευθερίας και της διαφθοράς, ώστε να υπάρξει ένας συνολικός βαθμός.
«Το δίδαγμα από την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας αυτά τα τελευταία χρόνια είναι ότι η κοινωνική αλληλεγγύη, η γενναιοδωρία μεταξύ των ανθρώπων και η εντιμότητα της κυβέρνησης έχουν κρίσιμη σημασία για την ευημερία», σχολίασε ο Τζέφρι Ζακς, ένας από συντάκτες της.
«Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να το λάβουν υπόψη», πρόσθεσε.
Ενώ προηγούμενες εκθέσεις είχαν αναδείξει τη σχέση ανάμεσα στην εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στους θεσμούς και στην ευτυχία, η φετινή έκθεση επισημαίνει ότι οι χώρες με υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών είναι πιο ευτυχισμένες και ανθεκτικές εν μέσω σοβαρών κρίσεων όπως η πανδημία ή ένας πόλεμος. Οι ερευνητές τονίζουν ότι, καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, συνεχίζει να είναι σημαντική η καθολική ανθρώπινη ανάγκη για ευτυχία και η ικανότητα των ανθρώπων να προστρέχουν ο ένας σε υποστήριξη του άλλου επιδεικνύοντας αλληλεγγύη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, τον καθηγητή Τζον Χέλιγουελ του καναδικού Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, το 2021 έγινε αισθητή μια αξιοσημείωτη αύξηση σε κάθε είδους κοινωνική υποστήριξη και καλή θέληση για βοήθεια των ξένων, εθελοντισμό και δωρεές, σε επίπεδα περίπου 25% υψηλότερα από εκείνα προ πανδημίας.
Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου για το 2022
- Φινλανδία
- Δανία
- Ισλανδία
- Ελβετία
- Ολλανδία
- Λουξεμβούργο
- Σουηδία
- Νορβηγία
- Ισραήλ
- Νέα Ζηλανδία
- Αυστρία
- Αυστραλία
- Ιρλανδία
- Γερμανία
- Καναδάς
- Ηνωμένες Πολιτείες
- Ηνωμένο Βασίλειο
- Τσεχία (Τσεχική Δημοκρατία)
- Βέλγιο
- Γαλλία
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη