Γενάρης του 1919: Η Διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Αμέσως μετά τη λήξη του Α' Παγκοσμίου πολέμου (1918), τον Ιανουάριο του 1919 ξεκινούν οι εργασίες στη Σύνοδο Ειρήνης στο Παρίσι μεταξύ των νικητριών χωρών. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Ελλάδα. Ύστερα από αγγλική και γαλλική συμφωνία, η 1η μεραρχία του Ελληνικού στρατού υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη Ζαφειρίου αποβιβάστηκε στη Σμύρνη στις 2 Μαΐου του 1919 με σκοπό να εγκαταστήσει ελληνική διοίκηση -υπό συμμαχικό έλεγχο- και να προστατεύσει τους χριστιανικούς, και όχι μόνο, πληθυσμούς από ατάκτους και από αυθαιρεσίες της Οθωμανικής διοίκησης, αφού είχε ήδη αφοπλιστεί και διαλυθεί εντελώς ο τουρκικός στρατός.
Γενάρης του 1919: Η Εκστρατεία στην Κριμαία κατά των Μπολσεβίκων
Στις 10 Ιανουαρίου του 1919 αποβιβάστηκε στην Οδησσό ο Γάλλος στρατηγός Ντ' Ανσέλμ, ο οποίος και ορίστηκε γενικός αρχηγός όλων των συμμετασχουσών δυνάμεων, στον πόλεμο κατά των Μπολσεβίκων.
Μόλις πληροφορήθηκε ο Ε. Βενιζέλος τις διαθέσεις των Γάλλων για την εκστρατεία της Κριμαίας, ελπίζοντας να κερδίσει την εύνοια των Γάλλων, έσπευσε αμέσως να χαιρετήσει την ιδέα, στέλνοντας το εξής τηλεγράφημα, στον Έλληνα πρέσβη στο Παρίσι Α. Ρωμάνο:«Παρακαλώ δηλώσατε στον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών ότι ο ελληνικός στρατός είναι στη διάθεσή τους και δύναται να χρησιμοποιηθεί δια κοινό αγώνα πανταχού, όπου η αποστολή του κρίνεται αναγκαία»[3]. Όπως ήταν επόμενο, η γαλλική κυβέρνηση του Κλεμανσό αποδέχθηκε με ευγνωμοσύνη την προσφορά, με κάποιες αόριστες «υποσχέσεις» περί υποστήριξης των ελληνικών διεκδικήσεων, χωρίς όμως καμία δέσμευση
Η Ελληνική αποστολή της Κριμαίας με τις 23 000 στρατιώτες και αξιωματικούς της 2ης και 13ης Μεραρχίας, με επικεφαλείς τους Οθωναίο, Πλαστήρα και Κονδύλη, άρχισε στις 2 Ιανουαρίου 1919 να αποβιβάζεται στην Κριμαία με τα πολεμικά πλοία, Κιλκίς, Λήμνος, Πάνθηρ και Αετός.
Οι έλληνες στρατιώτες έλαβαν μέρος σε μάχες, έως τις 20 Μαρτίου 1919, όταν έπειτα από την ολoκληρωτική νίκη των μπολσεβίκων υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν. Οι απώλειες των Ελλήνων στην Κριμαία ήταν 398 νεκροί και 657 τραυματίες. Οι πραγματικές όμως απώλειες, όπως θα δούμε στη συνέχεια, έμελλαν να είναι τεράστιες, γιατί δεν εκτιμήσαμε τους συσχετισμούς δυνάμεων και τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα της περιοχής.
Μάιος του 1919:Η Απόβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στην Σαμψούντα
Υστερα από πιέσεις των Άγγλων προς τον Σουλτάνο, προκειμένου να απαλλαχθεί από τον εθνικιστή Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος διαφωνούσε με τις συμφωνίες παράδοσης που είχαν υπογραφεί, εκείνος τον διόρισε επιθεωρητή των Ανατολικών Επαρχιών της Τουρκίας. Ετσι, στις 19 Μαΐου του 1919 αποβιβάζεται με ένα πλοίο στην Σαμψούντα (ελλ Αμισό) και σύμφωνα με την επίσημη ιστορία των Τούρκων, αρχίζει η έναρξη του πολέμου της ανεξαρτησίας τους. Με αφοπλισμένο το στρατό, οργανώνει το «αντάρτικό του» κατά του Σουλτάνου και των συμφωνιών του, με τον Κούρδο Τοπάλ Οσμάν, τον αρχηγό των οπλισμένων παρακρατικών ομάδων των Τσετών. Στις 23 Απριλίου 1920, ο Κεμάλ εγκαταστάθηκε στην Άγκυρα και, έχοντας καταδικαστεί από τον Σουλτάνο σε θάνατο, συγκάλεσε τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, η οποία εξέλεξε προσωρινή κυβέρνηση με Πρωθυπουργό και πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης τον ίδιο. Την ίδια ώρα που 23 000 ελληνες στρατιώτες με τέσσερα πολεμικά πλοία πολεμούσαν εναντίον των μπολσεβίκων, αντί να στείλουν ένα, μόνο ένα πλοίο στην Σαμψούντα για να βάλει τέλος στα σχέδια του Κεμάλ, εκείνος είχε ήδη αρχίσει τις εκκαθαρίσεις των Ελλήνων του Πόντου, υπογράφοντας ένα σύμφωνο ειρήνης με τον Λένιν. Ήταν η μοναδική γειτονική χώρα της Ρωσίας, από τις 24 που έστειλαν εσκστρατευτικά σώματα κατά των μπολσεβίκων. Αυτή η πανέξυπνη ενέργεια του Ατατούρκ, ήταν αρκετή για να αναβιώσει το μόνιμο φόβο των Αγγλο-Γάλλων από την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης, που δεν ήταν άλλος από το ενδεχόμενο της καθόδου των Ρώσων στη Μεσόγειο. Με το φόβο μιας πιθανής συνεργασίας Κεμάλ- Λένιν, οι μέχρι εκείνη τη στιγμή σύμμαχοί μας πήραν αίφνης στροφή 180 μοιρών, εξοπλίζοντας το στρατό του Κεμάλ
Υστερα από σποραδικές νίκες έως το 1921 και την αποτυχημένη εκστρατεία του Σαγγαρίου τον Αύγουστο του 1921 με σκοπό την κατάληψη της Άγκυρας, ο Ελληνικός Στρατός ανακόπηκε από τον ήδη καλά εξοπλισμένο στρατό του Κεμάλ και υποχώρησε, ενώ την ίδια ώρα οι Μεγάλες Δυνάμεις με τηλεγραφήματα συνέχαιραν τον Κεμάλ για την νίκη του.
Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, μετά από παρασκηνιακές συνομιλίες, οι “σύμμαχοί μας” Γάλλοι συμφώνησαν να ακυρώσουν τη Συνθήκη των Σεβρών με την οποία μας είχαν παραχωρήσει τα νησιά της Ιμβρου και Τενέδου, την περιοχή της Σμύρνης και την Ανατολική Θράκη μέχρι έξω από την Κωνσταντινούπολη, με το δικαίωμα να καταλάβουμε ακόμη και την Κωνσταντινούπολη, αν δεν τηρήσουν οι Τούρκοι τη συμφωνία. Την ίδια στιγμή αποχώρησαν οι Γέλλοι από τη Μικρά Ασία, εγκαταλείποντας το στρατιωτικό υλικό στον Κεμάλ.
Η επιλογή του Ε. Βενιζέλου για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην εκστρατεία της Κριμαίας και η αντίληψη των συμμάχων μας, πως ότι κι αν συμβεί μας έχουν δεδομένους, ήταν καταστροφική, όχι μόνο για τους Ελληνες της Μικράς Ασίας, αλλά και για τους Ελληνες της Κριμαίας και της νότιας Ρωσίας, που θεωρήθηκαν αμφίβολης νομιμοφροσύνης από τις σοβιετικές αρχές, αναγκάσθηκαν να καταφύγουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα ή να εξοριστούν.
Ας ευχηθούμε, να μην αντιγράψει ο Ερντογαν την επιτυχημένη συνταγή του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος τήρησε πιο πιστά απ’ το Βενιζέλο, τη γνωστή ρήση του κρητικού, «δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο παρά μόνο εθνικό συμφέρον». Δε νομίζω να υπάρχει Ελληνας, που να μην ανησυχεί για το ενδεχόμενο, ενός νέου «αδειάσματός μας», από τους μέχρι χθες συμμάχους μας. Κι εμείς στη θέση τους, θα ζυγίζαμε τα συν και τα πλην, πριν πάρουμε την απόφαση για τον αν θα προτιμήσουμε τον στρατηγικά σημαντικότερο σύμμαχό μας, στην περίπτωση μιας σύγκρουσης με τη γειτονική μας χώρα! Το ποια χώρα απ’ τις δύο είναι στρατηγικά σημαντικότερη, το αφήνω στην κρίση του αναγνώστη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη