ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε στο 17% το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο
Στο 17% σκαρφάλωσε η ανεργία τον Απρίλιο του 2021 από το 16,3% που ήταν τον Μάρτιο 2021 σύμφωνα με την αντίστοιχη εκτίμηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τις εποχικά προσαρμοσμένες εκτιμήσεις απασχόλησης και ανεργίας για τον Απρίλιο 2021. Επισημαίνεται ότι, κατά το μήνα Απρίλιο, η αγορά εργασίας επηρεάστηκε από την εφαρμογή ειδικών κανόνων λειτουργίας στις επιχειρήσεις καθώς και από την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, στο σύνολο της Χώρας.

Τα μέτρα αυτά επηρέασαν, σε μεγάλο βαθμό, πέρα από την κανονική λειτουργία της αγοράς και τον τρόπο συλλογής των στοιχείων της έρευνας.

Σύμφωνα με την ερεύνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ για τον Απρίλιο του 2021 ισχύουν τα εξής:

  • Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του 2021 ανήλθε σε 17,0% έναντι του διορθωμένου προς τα κάτω 15,9% τον Απρίλιο του 2020 και του διορθωμένου προς τα άνω 16,8% τον Μάρτιο του 2021.
  • Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 3.714.575 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 154.202 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 (-4,0%) και αύξηση κατά 38.683 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021 (+1,1%).
  • Οι άνεργοι ανήλθαν σε 762.553 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 31.202 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 (+4,3%) και κατά 21.990 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021 (+3,0%).
  • Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.391.650, σημειώνοντας αύξηση κατά 92.205 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 (+ 2,8%) και μείωση κατά 63.733 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021 (- 1,8%).

Στο Γράφημα 1 παρουσιάζεται η εξέλιξη των παραπάνω μεγεθών από τον Ιανουάριο του 2009.

Γράφημα 1: Εξέλιξη μεγεθών απασχόλησης και ανεργίας

screenshot_1.jpg

Τα μεγέθη και οι μεταβολές των εκτιμήσεων του πλήθους των απασχολουμένων, ανέργων, των ατόμων εκτός του εργατικού δυναμικού καθώς και το ποσοστό ανεργίας κατά τον Απρίλιο των ετών 2016 έως και 2021 παρουσιάζονται στον Πίνακα 1.

Οι πλήρεις χρονοσειρές για απασχολούμενους, ανέργους, άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού και το ποσοστό ανεργίας δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Το Γράφημα 2 παρουσιάζει τις ποσοστιαίες μεταβολές σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Πίνακας 1: Απασχολούμενοι, άνεργοι, άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού και ποσοστό (%) ανεργίας, Απρίλιος 2016 - 2021

screenshot_2.jpg

Γράφημα 2: Ετήσιες μεταβολές απασχολουμένων, ανέργων και ατόμων εκτός εργατικού δυναμικού (ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους)

screenshot_3.jpg

 Στους Πίνακες 2 και 3 που ακολουθούν παρουσιάζεται το ποσοστό της ανεργίας, αναλυτικά, κατά φύλο και μεγάλες ομάδες ηλικιών για το μήνα Απρίλιο των ετών 2016 έως και 2021.

Πίνακας 2: Ποσοστό (%) ανεργίας κατά φύλο, Απρίλιος 2016 – 2021

screenshot_4.jpg

Πίνακας 3: Ποσοστό (%) ανεργίας κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, Απρίλιος 2016 - 2021

screenshot_5.jpg

Η επίδραση της εποχικής διόρθωσης στις εκτιμήσεις της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού

Τα χαρακτηριστικά που μελετά η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού (αριθμός απασχολούμενων, ανέργων, κ.λπ.) εμφανίζουν έντονες εποχικές διακυμάνσεις. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, τους καλοκαιρινούς μήνες (αν δεν υπάρχουν αντισταθμιστικοί παράγοντες) η απασχόληση αυξάνεται λόγω του τουρισμού.

Η εποχική διόρθωση είναι μια στατιστική τεχνική για την απαλοιφή της επίδρασης της εποχικότητας από μια χρονολογική σειρά καθιστώντας, με αυτό τον τρόπο, περισσότερο ορατή την υποκείμενη τάση στη μεταβολή ενός μεγέθους. Κάθε φορά που προστίθενται νέα μηνιαία στοιχεία, οι μηνιαίες εκτιμήσεις υπόκεινται σε αναθεωρήσεις, που οφείλονται στην ενημέρωση των εποχικά διορθωμένων χρονοσειρών.

Τα γραφήματα 3, 4 και 5 εμφανίζουν τις εποχικά και τις μη εποχικά προσαρμοσμένες χρονολογικές σειρές απασχολούμενων, ανέργων καθώς και ποσοστού ανεργίας από το 2016.

Γράφημα 3: Αριθμός Απασχολούμενων - Εποχικά και Μη Εποχικά Διορθωμένες Εκτιμήσεις

screenshot_6.jpg

Γράφημα 4: Αριθμός Ανέργων - Εποχικά και Μη Εποχικά Διορθωμένες Εκτιμήσεις

screenshot_7.jpg

Γράφημα 5: Ποσοστό (%) ανεργίας - Εποχικά και Μη Εποχικά Διορθωμένες Εκτιμήσεις

screenshot_8.jpg

Αναθεωρήσεις των εποχικά διορθωμένων μηνιαίων εκτιμήσεων της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού

Οι μηνιαίες εκτιμήσεις για τον αριθμό των απασχολούμενων, των ανέργων και του ποσοστού ανεργίας μπορεί να αναθεωρηθούν κατά τους επόμενους μήνες λόγω της ενσωμάτωσης νέων δεδομένων στον υπολογισμό της εποχικά διορθωμένης χρονοσειράς, της συμπερίληψης στον υπολογισμό της χρονοσειράς των πλέον πρόσφατων τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού και της αναθεώρησης του μοντέλου εποχικής διόρθωσης με τα πλήρη ετήσια δεδομένα της έρευνας.

Με το παρόν Δελτίο Τύπου οι εκτιμήσεις του ποσοστού ανεργίας για τη περίοδο Φεβρουαρίου 2020 – Μαρτίου 2021 αναθεωρούνται (σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του προηγούμενου Δελτίου Τύπου) ως εξής:

Πίνακας 4: Σύγκριση εποχικά διορθωμένων εκτιμήσεων

screenshot_9.jpg

Σημειώνεται ότι λόγω των μη τυπικών συνθηκών υπό τις οποίες διενεργήθηκε η συλλογή τμήματος των πρωτογενών δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για το παρόν δελτίο τύπου και της ενδεχόμενης μεταβολής του ποσοστού απόκρισης των ερευνώμενων και του βαθμού στον οποίο αυτή οφείλεται σε αυτές τις μη τυπικές συνθήκες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή διενεργεί μεθοδολογικούς ελέγχους διερεύνησης συμβατότητας των εναλλακτικών πρακτικών συλλογής στοιχείων τα αποτελέσματα των οποίων ενδέχεται να δημοσιεύσει εκτάκτως, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Οι μηνιαίες εκτιμήσεις υπόκεινται σε αναθεωρήσεις, που οφείλονται στην ενημέρωση των εποχικά διορθωμένων χρονοσειρών κάθε φορά που προστίθενται νέα μηνιαία στοιχεία, καθώς επίσης και στην ενημέρωση του μοντέλου εποχικότητας με πλήρη ετήσια δεδομένα. Οι χρήστες πρέπει, επίσης, να λαμβάνουν υπόψη ότι οι αρχικές εκτιμήσεις του ποσοστού ανεργίας για τον εκάστοτε τελευταίο μήνα μπορεί να αναθεωρηθούν, διότι παράγονται με τα συλλεγέντα και επεξεργασμένα κατά τη δημοσίευση του δελτίου τύπου στοιχεία, τα οποία δεν συμπίπτουν με τα τελικά συλλεγέντα και επεξεργασμένα στοιχεία. Για το λόγο αυτό οι μηνιαίες εκτιμήσεις αναθεωρούνται όταν γίνουν γνωστές οι τελικές τριμηνιαίες εκτιμήσεις.

Σημειώνεται ότι οι μέθοδοι συλλογής δεδομένων και παραγωγής εκτιμήσεων στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού άλλαξαν από το 2021 λόγω της εφαρμογής του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2019/1700 για τις κοινωνικές στατιστικές, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από 1.1.2021. Στο παρόν Δελτίο Τύπου οι εκτιμήσεις μέχρι και το έτος 2020 προέκυψαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον προηγούμενο Κανονισμό 577/98 της έρευνας. Οι αλλαγές που επιφέρει ο νέος Κανονισμός και οι αλλαγές στον υπολογισμό της κατάστασης απασχόλησης περιγράφονται στις Επεξηγηματικές Σημειώσεις

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΣΥΡΙ
Μ-Λ ΚΚΕ: Τι πραγματικά συμβαίνει στη Συρία και ποια θα είναι η επόμενη μέρα
Η Συρία στο στόχαστρο ιμπεριαλιστών, σιωνιστών και τζιχαντιστών που την καταστρέφουν και την διαμελίζουν
Μ-Λ ΚΚΕ: Τι πραγματικά συμβαίνει στη Συρία και ποια θα είναι η επόμενη μέρα
χοιτ
Χοιρινά παϊδάκια με καρύδια και σύκα: Μια υπέροχη συνταγή
Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για ιδιαίτερες περιστάσεις, είτε πρόκειται για ένα γιορτινό τραπέζι είτε για έναν ρομαντικό δείπνο, και σίγουρα θα...
Χοιρινά παϊδάκια με καρύδια και σύκα: Μια υπέροχη συνταγή