Σύψας: Θα κάνουμε το παν για να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά
Την εκτίμηση πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το κακό σενάριο με δεύτερο κύμα κορονοϊού, εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας

«Υπάρχει το κακό σενάριο του δεύτερου κύματος, συν την γρίπη που έρχεται κάθε χρόνο, συν τους τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που θα δημιουργήσουν μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου και συνέχεια Ιανουάριο- Φεβρουάριο» δήλωσε στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως κανείς δεν ξέρει από τί θα εξαρτηθεί το αν θα έρθει όντως αυτό το δεύτερο κύμα καθώς ο ιός συνεχώς μας διαψεύδει.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής θέλησε να δώσει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας πως πιστεύει ότι ο κορονοϊός θα κάνει, όπως όλες οι πανδημίες ένα δεύτερο κι ίσως και τρίτο κύμα και εν συνεχεία θα εξαφανιστεί.

Η κατάσταση θα είναι δύσκολη τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, από εκεί κι έπειτα τα πράγματα θα μπουν σε μια άλλη κατεύθυνση, είτε ο κορονοϊός θα γίνει μια εποχική λοίμωξη, είτε θα εξαφανιστεί, εξάλλου από ένα χρονικό διάστημα κι έπειτα θα υπάρχει πια και το εμβόλιο, ανέφερε συνοψίζοντας πως χρειάζεται υπομονή για τους επόμενους 9-10 μήνες.

Στο χειρότερο σενάριο, θα κλείσουν οι μη απαραίτητες δομές, ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας, εξηγώντας συγκεκριμένα πως λόγου χάριν θα κλείσει η εστίαση, τα μπαρ, οι χώροι θεαμάτων αλλά το τελευταίο που θα κλείσει είναι τα σχολεία.

«Θα κάνουμε το παν, θα σταματήσουμε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά» υπογράμμισε.

Ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα, που θα δούμε την επίδραση του Δεκαπενταύγουστου, να δούμε μια μικρή αύξηση και μετά θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση, επεσήμανε ο Λοιμωξιολόγος δηλώνοντας πως το γεγονός πως ο ιός μπήκε σε κλειστές δομές όπως ιδρύματα και γηροκομεία είναι ανησυχητικό, καθώς αυτά αποτελούν, όπως τόνισε «πυριτιδαποθήκες» για να κάνει ο ιός περισσότερα κρούσματα.

«Είμαστε σε μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τον Αύγουστο αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή τα κρούσματα να τριπλασιάζονται» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως τα πολλά κρούσματα οφείλονται στην κίνηση του πληθυσμού προς τις τουριστικές περιοχές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακαλείται το πιο διάσημο τρόφιμο στον κόσμο – Είναι γεμάτο στα φυτοφάρμακα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

march to gaza
«Πορεία προς τη Γάζα»: Παρακρατικοί επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους με κλωτσιές και γροθιές
Αιγυπτιακή καταστολή στην «Πορεία προς τη Γάζα»: Ξυλοδαρμοί, συλλήψεις και απελάσεις ακτιβιστών – «Μας κρατούν στη ζέστη, χωρίς να μπορούμε να...
«Πορεία προς τη Γάζα»: Παρακρατικοί επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους με κλωτσιές και γροθιές
Στενά του Ορμούζ
«Μπουρλότο» στα Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν απειλεί με παγκόσμια ενεργειακή κατάρρευση
Ανάβει το φυτίλι το Ιράν: Κλείνει τη δίοδο του πετρελαίου – Κίνδυνος μπλόκου στο 20% του πετρελαίου του πλανήτη
«Μπουρλότο» στα Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν απειλεί με παγκόσμια ενεργειακή κατάρρευση