παιδί παιχνίδια μπάλες
Εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο

Οι στόχοι και οι προκλήσεις της νέας πολιτικής για την αναδοχή και την υιοθεσία, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο με τίτλο: «Μια οικογένεια για κάθε παιδί: η νέα πολιτική για την αναδοχή και την υιοθεσία»

Την διαθεσιμότητα συνεργασίας με όλους τους εταίρους που εμπλέκονται γύρω από αυτό το ζήτημα, υπογράμμισε η περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF Ασφάν Χαν, τονίζοντας ότι το βασικό κριτήριο είναι «το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού». Η εκπρόσωπος της UNICEF ανέφερε ότι αναμένει την υλοποίηση των πολιτικών στις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση σχετικά με την αναδοχή και την υιοθεσία, ενώ επικρότησε τις διαδικασίες ανταλλαγής εμπειριών κα καλών πρακτικών πάνω σ' αυτό το ζήτημα.

Την αναγκαία μέριμνα της Πολιτείας «ώστε τα παιδιά αυτά είτε να μη διαμείνουν ποτέ σε ιδρύματα είτε - αν αυτό δεν μπορέσει να αποφευχθεί ή βρίσκονται ήδη σε αυτά - η παραμονή τους να περιοριστεί στο ελάχιστο χρονικό διάστημα», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής, Γιάννης Λιβανός. «Η πολιτική της αποιδρυματοποίησης ενσωματώνει όλα αυτά που πρέπει, στοχεύοντας στην αναζήτηση κατά προτεραιότητα της οικογενειακής φροντίδας έναντι της ιδρυματικής», σημείωσε.

«Ως κράτος πρόνοιας καλούμαστε να προασπιστούμε το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου για τη δημιουργία οικογένειας, αλλά και κάθε δικαίωμα για την απόλαυση της παιδικής ηλικίας του μέσα σε μία υγιή οικογένεια. Η οικογενειακή πολιτική συνδέεται άμεσα με την κοινωνική πολιτική και γι' αυτό αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της σημερινής κυβέρνησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Σταμάτης. Ο κ. Σταμάτης ανέφερε ότι η προστασία του θεσμού της οικογένειας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ενώ κατέστησε σαφές ότι η αναδοχή και η υιοθεσία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τον θεσμό της οικογένειας.

«Για την αποιδρυματοποίηση των παιδιών και την ένταξη τους σε οικογένειες, θετές και ανάδοχες, συστάθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας, που σε συνεργασία με το πληροφοριακό σύστημα, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες λειτουργίας του μοντέλου αυτού. Το Εθνικό Συμβούλιο αποτελεί το συμβουλευτικό και συλλογικό όργανο που μεταξύ άλλων παρακολουθεί την εφαρμογή της νομοθεσίας και συντονίζει τις δράσεις των εμπλεκόμενων φορέων και παρέχει νομοθετικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες», υπογράμμισε ο κ. Σταμάτης.

«Απλοποίηση, ευαισθητοποίηση, εποπτεία». Αυτό θα μπορούσε να είναι το μότο για την υλοποίηση του θεσμού της αναδοχής στη χώρα μας, σύμφωνα με την βοηθό του Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου. Παράλληλα η κ. Κουφονικολάκου τόνισε την ανάγκη εκπόνησης ενός κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού για το παιδί «με άξονες, δείκτες, στόχους - ενός στιβαρού μηχανισμού εποπτείας για να βοηθήσουμε και το διυπουργικό συντονισμό, με στόχο να προστατεύσουμε πιο ολοκληρωμένα τα δικαιώματα του παιδιού».

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Παναγοπούλου.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith3.jpg
Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία: Ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι οι αιτήσεις εισαγωγής - Βίντεο με οδηγίες
Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο, καθώς πέρυσι στα Πειραματικά σχολεία έγιναν 9044 αιτήσεις για 2405 θέσεις, ενώ στα Πρότυπα 8752 αιτήσεις για...
Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία: Ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι οι αιτήσεις εισαγωγής - Βίντεο με οδηγίες
Ρούλα Πισπιρίγκου
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας
Η Ρούλα Πισπιρίγκου κρίθηκε ομόφωνα ένοχη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της κόρης της...
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας