golearn-engl_970-250
παιδί παιχνίδια μπάλες
Εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο

Οι στόχοι και οι προκλήσεις της νέας πολιτικής για την αναδοχή και την υιοθεσία, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο με τίτλο: «Μια οικογένεια για κάθε παιδί: η νέα πολιτική για την αναδοχή και την υιοθεσία»

Την διαθεσιμότητα συνεργασίας με όλους τους εταίρους που εμπλέκονται γύρω από αυτό το ζήτημα, υπογράμμισε η περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF Ασφάν Χαν, τονίζοντας ότι το βασικό κριτήριο είναι «το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού». Η εκπρόσωπος της UNICEF ανέφερε ότι αναμένει την υλοποίηση των πολιτικών στις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση σχετικά με την αναδοχή και την υιοθεσία, ενώ επικρότησε τις διαδικασίες ανταλλαγής εμπειριών κα καλών πρακτικών πάνω σ' αυτό το ζήτημα.

Την αναγκαία μέριμνα της Πολιτείας «ώστε τα παιδιά αυτά είτε να μη διαμείνουν ποτέ σε ιδρύματα είτε - αν αυτό δεν μπορέσει να αποφευχθεί ή βρίσκονται ήδη σε αυτά - η παραμονή τους να περιοριστεί στο ελάχιστο χρονικό διάστημα», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής, Γιάννης Λιβανός. «Η πολιτική της αποιδρυματοποίησης ενσωματώνει όλα αυτά που πρέπει, στοχεύοντας στην αναζήτηση κατά προτεραιότητα της οικογενειακής φροντίδας έναντι της ιδρυματικής», σημείωσε.

«Ως κράτος πρόνοιας καλούμαστε να προασπιστούμε το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου για τη δημιουργία οικογένειας, αλλά και κάθε δικαίωμα για την απόλαυση της παιδικής ηλικίας του μέσα σε μία υγιή οικογένεια. Η οικογενειακή πολιτική συνδέεται άμεσα με την κοινωνική πολιτική και γι' αυτό αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της σημερινής κυβέρνησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Σταμάτης. Ο κ. Σταμάτης ανέφερε ότι η προστασία του θεσμού της οικογένειας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ενώ κατέστησε σαφές ότι η αναδοχή και η υιοθεσία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τον θεσμό της οικογένειας.

«Για την αποιδρυματοποίηση των παιδιών και την ένταξη τους σε οικογένειες, θετές και ανάδοχες, συστάθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας, που σε συνεργασία με το πληροφοριακό σύστημα, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες λειτουργίας του μοντέλου αυτού. Το Εθνικό Συμβούλιο αποτελεί το συμβουλευτικό και συλλογικό όργανο που μεταξύ άλλων παρακολουθεί την εφαρμογή της νομοθεσίας και συντονίζει τις δράσεις των εμπλεκόμενων φορέων και παρέχει νομοθετικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες», υπογράμμισε ο κ. Σταμάτης.

«Απλοποίηση, ευαισθητοποίηση, εποπτεία». Αυτό θα μπορούσε να είναι το μότο για την υλοποίηση του θεσμού της αναδοχής στη χώρα μας, σύμφωνα με την βοηθό του Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου. Παράλληλα η κ. Κουφονικολάκου τόνισε την ανάγκη εκπόνησης ενός κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού για το παιδί «με άξονες, δείκτες, στόχους - ενός στιβαρού μηχανισμού εποπτείας για να βοηθήσουμε και το διυπουργικό συντονισμό, με στόχο να προστατεύσουμε πιο ολοκληρωμένα τα δικαιώματα του παιδιού».

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Παναγοπούλου.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Κλιματική αλλαγή: Η Μεσόγειος «φλέγεται», ξενικά είδη έρχονται
Υπερθέρμανση εναντίον οικοσυστήματος. Η επέλαση θαλάσσιων οργανισμών, προσαρμοσμένων στις υψηλές θερμοκρασίες, οδηγεί στην ερημοποίηση ολόκληρων...
Κλιματική αλλαγή: Η Μεσόγειος «φλέγεται», ξενικά είδη έρχονται