Thumbnail
Τι εξετάζουν τα υπουργεία Οικονομίας, Τουρισμού και Εργασίας - Τι εφαρμόζεται στις άλλες οι ευρωπαϊκές πόλεις

Οι ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το Airbnb στην Αθήνα ακολουθώντας το δρόμο που χαράζουν και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις με πιο πρόσφατη την Μαδρίτη.

Επί της ουσίας, αυτό που εξετάζουν τα υπουργεία Οικονομίας, Τουρισμού και Εργασίας είναι να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (ν.4446/2016) να θέσουν περιορισμό στον αριθμό ακινήτων που μπορεί να μισθώνει κάθε ΑΦΜ καθώς και στον αριθμό των ημερών που μπορεί να μισθωθεί το κάθε ακίνητο μέσα σε ένα χρόνο.

Ειδικότερα, όπως ορίζει ο νόμος με Κοινή Υπουργική Απόφαση μπορεί για «λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας» να καθοριστούν περιοχές της χώρας όπου δεν θα επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος, ενώ δεν θα επιτρέπεται η μίσθωση για κάθε ακινήτου πέρα από τις 90 ημέρες συνολικά.

Τι εφαρμόζεται στις άλλες οι ευρωπαϊκές πόλεις

Κάπως έτσι η Αθήνα αναμένεται να προστεθεί στην μακρά λίστα των ευρωπαϊκών πόλεων που λαμβάνουν μέτρα κατά της εκτεταμένης χρήσης του Airbnb. Τελευταία πόλη που πήρε μέτρα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν η Μαδρίτη.

Το δημοτικό συμβούλιο της ισπανικής πρωτεύουσας ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα ένα ειδικό σχέδιο ρύθμισης των τουριστικών μισθώσεων, το οποίο σύμφωνα με την El Pais αναμένεται να κλείσει άμεσα πάνω από 10.000 διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης. Η νέα τοπική νομοθεσία μεταξύ άλλων καθορίζει ότι τα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται για μίσθωση σε τουρίστες για πάνω από 90 ημέρες τον χρόνο θα πρέπει να έχουν διαφορετική είσοδο απ’ αυτή που χρησιμοποιούν οι μόνιμοι κάτοικοι.

Όπως είναι λογικό οι παραπάνω ρυθμίσεις προκάλεσαν αντιδράσεις, καθώς σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ πάνω από το 95% των διαμερισμάτων που αξιοποιούνται τουριστικά στη Μαδρίτη δεν μπορούν να καλύψουν τις προϋποθέσεις. Η ίδια η Airbnb σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις «άδικες» και με «δυσανάλογους περιορισμούς».

Πριν τη Μαδρίτη αυστηρούς περιορισμούς είχαν θέσει πολλές άλλες πόλεις της Ισπανίας. Στη Βαρκελώνη τα διαμερίσματα που αξιοποιούνται τουριστικά χρειάζονται ειδικές άδειες, οι οποίες έχουν σταματήσει να δίνονται από το 2014. Στη Βαλένθια τουριστικά μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο τα διαμερίσματα που βρίσκονται πάνω από καταστήματα και επιχειρήσεις. Στη Πάλμα ντε Μαγιόρκα η τουριστική εκμίσθωση απαγορεύεται πλήρως. Από την υπόλοιπη Ευρώπη ξεχωρίζει το Άμστερνταμ όπου η εκμίσθωση κάθε ακινήτου σε τουρίστες επιτρέπεται για μόλις 30 ημέρες τον χρόνο. Στο Παρίσι το όριο έχει τεθεί στις 120 ημέρες τον χρόνο.

Το παράδειγμα της Φλωρεντίας

Αν λάβει κανείς υπόψιν του την περίπτωση της Φλωρεντίας, όπου οι τοπικές αρχές έχουν έρθει σε συμφωνία με την Αirbnb, από τον Ιανουάριο του 2018 και εφαρμόζεται σύστημα για αυτόματη συλλογή και απόδοση στον δήμο του τουριστικού φόρου κατά την πραγματοποίηση κάθε κράτησης στην πόλη, (3 ευρώ ανά επισκέπτη για έως 7 διανυκτερεύσεις), αποδεικνύεται πως στην Αθήνα, αλλά και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας υπάρχει μεγάλο πεδίο ελιγμών ώστε η οικονομία διαμοιρασμού να αφήσει έσοδα και στην τοπική κοινωνία.

Εκτιμάται πως, ο Δήμος Φλωρεντίας μέσα σε έναν χρόνο θα έχει συλλέξει 40 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τη φοροδιαφυγή.

Η Φλωρεντία ακολούθησε το παράδειγμα της Γένοβας, της Μπολόνια αλλά και της Λισαβόνας στη συλλογή τουριστικού φόρου από την ίδια την πλατφόρμα.

Ήδη 13 ευρωπαϊκές πόλεις έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν την Ε.Ε. ως προς τη διαδικασία επιβολής κανόνων, ενώ στον αντίποδα η Airbnb ασκεί πιέσεις προς τις Βρυξέλλες για να εισαχθούν νόμοι που ξεπερνούν τις τοπικές νομοθεσίες.

Στο Βερολίνο, έχουν επιβληθεί αυστηρά μέτρα περιορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης από το 2016, τα οποία ήδη αποφέρουν καρπούς, καθώς περίπου 8.000 διαμερίσματα μέσα σε 1,5 χρόνο δόθηκαν και πάλι προς ενοικίαση κανονικά.

Βέβαια, στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις όποιος θέλει να δώσει το ακίνητό του για βραχυχρόνια μίσθωση, θα πρέπει να πάρει απαραιτήτως πρώτα την άδεια του δήμου, γεγονός που μειώνει αυτόματα την φοροδιαφυγή καθώς υπάρχει αυτοματοποιημένη δήλωση των ακινήτων.

Διχάζει το φαινόμενο

Είναι προφανές ότι ακόμη οι πόλεις προσαρμόζονται στο «φαινόμενο» Airbnb,  το οποίο όπως φαίνεται ανεβάζει τα έσοδα των ιδιοκτητών ακινήτων σε τουριστικές περιοχές, αλλά από την άλλη δημιουργεί προβλήματα στις τοπικές αγορές κατοικίας.

Οι επιπτώσεις των βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων απασχόλησαν και τα μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ). Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατης ημερίδας των μελών του ΕΛΙΕ η αύξηση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων έχει και καλά και κακά: Από τη μία αυξάνονται τα ενοίκια και τα έσοδα των ιδιοκτητών σε μια δύσκολη περίοδο, αλλά από την άλλη περιορίζεται η κατοικία με αποτέλεσμα να μπορεί να προκληθούν προβλήματα στον κοινωνικό ιστό.

Πάντως, όπως σημειώνει ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος Επιστημονικός Σύμβουλος της Solum Property Solutions και πρώην Πρόεδρος ΕΛΙΕ, «εκτιμάται ότι σε ένα διάστημα διετίας θα υπάρξουν πιο κατασταλαγμένες και πιο έγκυρες πληροφορίες για τις διαστάσεις αυτής της αγοράς στη χώρα μας διότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και Πολιτεία θα προβεί ενδεχομένως και στη λήψη μέτρων εκεί όπου θα παρατηρηθούν προβλήματα. Εξ άλλου, και οι ιδιοκτήτες θα σταθμίσουν τα οριστικά οφέλη αφού κάνουν τον τελικό λογαριασμό (κόστος κοινοχρήστων, ΔΕΗ, νερό, κλινοσκεπάσματα, φορολογία, διαχείριση)». Ήδη το 2018 σε σχέση με το 2017 λόγω της εισόδου πολλών ακινήτων στην αγορά αυτή μειώθηκε η μέση πληρότητα και η μέση τιμή δωματίου στο Airbnb.

Πηγή: athina984.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypourgeio_paideias_ypaith.jpg
Πανεπιστήμια: Συγκροτήθηκε το νέο Πειθαρχικό Συμβούλιο για την παραπομπή μελών ΔΕΠ και Πρυτάνεων
Η θητεία ισχύει για δύο ακαδημαϊκά έτη και ολοκληρώνεται στις 31-8- 2026
Πανεπιστήμια: Συγκροτήθηκε το νέο Πειθαρχικό Συμβούλιο για την παραπομπή μελών ΔΕΠ και Πρυτάνεων