Δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα, το brain drain και η "Κοιλάδα του Θανάτου" για την αντιμετώπιση των οποίων προωθεί δράσεις και μέτρα ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) ο αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία των δικαιωμάτων των βιομηχανικών σχεδίων.
"Εξηγούμε τον τρόπο, με τον οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δύο μεγάλα προβλήματα, το brain drain και την "Κοιλάδα του Θανάτου", το διάστημα που κάποιος ερευνητής έρχεται με ένα ερευνητικό αποτέλεσμα μέχρι που βγαίνει στην αγορά. Το λέμε "Κοιλάδα του Θανάτου" επειδή πολλοί λίγοι την περνάνε. Βγάζουμε ερευνητικά αποτελέσματα, η Ελλάδα είναι μέσα στις δέκα πρώτες χώρες της ΕΕ σε ερευνητικά αποτελέσματα όμως στις δύο τελευταίες σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΒΙ, Πρόδρομος Τσιαβός, με αφορμή την εκδήλωση "Έρευνα, Καινοτομία και Περιφερειακή Ανάπτυξη" που διοργανώθηκε σήμερα σε συνεργασία με το ΑΠΘ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του οργανισμού στην 83η ΔΕΘ.
"Εμείς προτείνουμε μία σειρά από μέτρα που έχουμε ξεκινήσει και έχουμε και τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας ότι θα ολοκληρωθούν. Έχουμε ξεκινήσει την Ακαδημία Βιομηχανίας Ιδιοκτησίας, ένα πρόγραμμα το οποίο πιστοποιεί τους συμβούλους ευρεσιτεχνιών, όπως επίσης την ηλεκτρονικοποίηση της κατάθεσης, ώστε να μην χρειάζεται κάποιος να ταξιδεύει στην Αθήνα, να μπορεί απ’ οπουδήποτε να καταθέτει, (προς το παρόν λειτουργικά πιλοτικά και σε δύο μήνες θα μπει σε παραγωγική λειτουργία)" τόνισε ο κ. Τσιαβός.
Ο πρόεδρος του OBI σημείωσε ότι ξεκίνησε μετά από 10 χρόνια η λειτουργία των Περιφερειακών Βιβλιοθηκών του οργανισμού και τόνισε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Αθήνα, θα διοργανωθεί, στις 18 Οκτωβρίου, το μεγάλο συνέδριο European Progress Conference για τα πανεπιστήμια και τις πατέντες της European Patent Academy.
Επιπλέον, τον Νοέμβριο ο OBI θα διοργανώσει στο ΑΠΘ, όπου λειτουργεί Γραφείο του ΟΒΙ από τον Ιούνιο, εκδήλωση ειδικά για τους ερευνητές της Θεσσαλονίκης. "Το ΑΠΘ είναι το Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με τις περισσότερες επιτυχημένες συμμετοχές στο πρόγραμμα Ερευνών "Καινοτομώ". Θα καλέσουμε τους ερευνητές να συμμετάσχουν σε σεμινάρια για να μάθουν το πως μπορούν να κάνουν πατέντες τα ερευνητικά τους αποτελέσματα", τόνισε ο κ. Τσιαβός. Ανέφερε, ότι τρία funnds χρηματοδοτούν την έρευνα και υπογράμμισε "τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας βρίσκονται σε μία πορεία ενίσχυσης των δικαιωμάτων ερευσιτεχνίας (πατεντών) για να ξεπεράσουμε το brain drain και την "Κοιλάδα του Θανάτου"".
Η έναρξη λειτουργίας του γραφείου του ΟΒΙ στη Θεσσαλονίκη ήδη, από τον Ιούνιο του 2018, βοήθησε ώστε να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες του, όπως και για τη σημερινή εκδήλωση, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του, Ιώαννης Καπλάνης, σημειώνοντας ότι το φθινόπωρο θα λειτουργήσουν νέα Γραφεία στα Ιωάννινα και τον Βόλο, σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα των πόλεων. Επίσης, ο ΟΒΙ θα συνεργαστεί με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Ο κ. Καπλάνης, είπε, ότι το υπουργείο Οικονομίας και ο ΟΒΙ επεξεργάζονται σχέδιο νόμου που διευκολύνει τη διαδικασία κατάθεσης πατέντας, βοηθάει τη δημιουργία κοινοπραξιών εκμετάλλευσης τεχνολογίας, βοηθάει σε επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης και σε εφευρέσεις, δημιουργεί μητρώο ανοιχτών ευρεσιτεχνιών, βοηθάει στην κατεύθυνση της ανοιχτής καινοτομίας. Επιπλέον προβλέπει την υποχρεωτική αδειοδότηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στα πρότυπα των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και την κατοχύρωση εμπορικών απορρήτων, (τις εφευρέσεις που μένουν εμπορικά μυστικά) ενσωματώνεντας οδηγία της Ε.Ε.
"Με τον ΟΒΙ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε το νομοσχέδιο, το οποίο έχει να κάνει με την ενσωμάτωση της οδηγίας της Ε.Ε. για τη διανοητική ιδιοκτησία και θα αναπτύξουμε μητρώο προκειμένου να καταχωρούνται όλες οι πατέντες" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Απόστολος Μακρυκώστας.
"Θα αναπτύξουμε και άλλες δράσεις προκειμένου να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας" πρόσθεσε.
Ο κ. Μακρυκώστας, επισήμανε ότι στην Ε.Ε. διεξάγονται συζητήσεις για τη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, μία σειρά από αναπτυξιακές διαδικασίες, προγράμματα που έχουν να κάνουν με τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας. "Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εστιάσουμε σε αυτά τα θέματα, ειδικότερα μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε το επόμενο διάστημα να ακολουθήσουμε όλες αυτές τις εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσονται πολιτικές για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, που είναι πάνω από το 95% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα" είπε.
"Ένα άλλο θέμα είναι οι δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουμε προκειμένου και οι εργαζόμενοι να ακολουθήσουν τις εξελίξεις. Θα έχουμε τα smart industries, τα οποία ενσωματώνουν την τεχνητή νοημοσύνη και θα λειτουργούν από μόνα τους, άρα υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα ερήμωσης περιφερειών, μεγάλη ανεργία. Πρέπει να δούμε τα θέματα αυτά εστιασμένα. Πρέπει να αναπτύξουμε δεξιότητες, προκειμένου να αναβαθμίσουμε τα προσόντα των εργαζομένων, των εργατών και των τεχνικών προκειμένου και εμείς να ακολουθήσουμε την παγκόσμια βιομηχανική οικονομία ενσωματώνοντας και επιχειρήσεις και ανθρώπους σε αυτό που λέμε "παγκόσμια αλυσίδα αξίας".
Στην ενημερωτική εκδήλωση του ΟΒΙ και του ΑΠΘ εξετάστηκαν η προστασία της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, η εμπορική αξιοποίησή της, αλλά και οι δυνατότητες ενίσχυσης της καινοτομίας στη χώρα μας.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Απόστολος Μακρυκώστας, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΒΙ, Πρόδρομος Τσιαβός.
Στις δραστηριότητές του ΟΒΙ περιλαμβάνεται και η παροχή τεχνολογικής πληροφόρησης, από Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) μέσα από διεθνείς βάσεις δεδομένων, στους περισσότερους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. O OBI συνεργάζεται με άλλους ομοειδείς Οργανισμούς διεθνώς όπως το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), για θέματα βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και εποπτεύεται από το αρμόδιο Υπουργείο.
Κ.Γιαννίκη
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη