Thumbnail
Το «ταξίδι του Φερεϋντούν» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου σε σκηνοθεσία Κ.Βαρδακαστάνη, διαθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που συνιστούν  μία πραγματικά καλή παράσταση.

Γράφει η Ζωή Φιλιππίδου

Κάνοντας μία μικρή αναζήτηση στις παραστάσεις για παιδιά, εφήβους και όχι μόνο που παίζονται αυτό τον καιρό στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας, σίγουρα θα σταθείτε και στο «Ταξίδι του Φερεϋντούν» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου σε σκηνοθεσία Κατερίνας Βαρδακαστάνη, που παρουσιάζεται με επιτυχία κάθε Κυριακή στις 3μμ.

Η παράσταση «Το ταξίδι του Φερεϋντούν» είναι ίσως ό, τι καλύτερο μπορούν να παρακολουθήσουν αυτή τη στιγμή μικροί και μεγάλοι ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και εθνικότητας.

Η παράσταση, αποτελεί διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, που έχει αγαπηθεί από πάνω από 40.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συναντήθηκαν με το συγγραφέα και συζήτησαν και συζητούν μαζί του για θέματα, που άπτονται του μεταναστευτικού, της διαφορετικότητας, της αλληλεγγύης αλλά και της αγάπης προς τον Άλλο λαό. Το βιβλίο – συνεπώς και η παράσταση- που προκρίθηκε για το Κρατικό Βραβείο του 2013, ενώ κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Αναγνώστη, αφηγείται τη ζωή του Πέρση Φιλέλληνα ποιητή Φερεϋντούν Φαριάντ, ο οποίος είχε μεταφράσει το έργο περισσότερων από 100 Ελλήνων ποιητών στα περσικά και αντιστοίχως Περσών στα ελληνικά, διακρίθηκε με το κρατικό βραβείο μετάφρασης αλλά και το βραβείο Άντερσεν.

Το «ταξίδι του Φερεϋντούν» διαθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που συνιστούν  μία πραγματικά καλή παράσταση.

Πρώτα από όλα, το κείμενο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, είναι γεμάτο συμβολισμούς, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον ακόμα και των πιο απαιτητικών θεατών, διδάσκοντας σε μικρούς και μεγάλους το μήνυμα της αγάπης του άλλου, αλλά και ότι σημασία δεν έχει μόνο το ταξίδι αλλά και ο προορισμός ενός ανθρώπου. Παίρνοντας το παράδειγμα του ποιητή Φερεϋντούν Φαριάντ, ο συγγραφέας θίγει το θέμα της μετανάστευσης, του πολέμου και της ειρήνης αναδεικνύοντας τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να γίνουν κατανοητές οι έννοιες της αγάπης, της αλληλεγγύης και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Η σκηνοθέτρια- εκπαιδευτικός Κατερίνα Βαρδακαστάνη, μέσω της δραματουργικής της προσέγγισης, κατάφερε να αναδείξει όλα αυτά τα μηνύματα του έργου του Χαλιακόπουλου, αποφορτίζοντας  μέσω του έξυπνου χιούμορ της,  το δράμα του ανθρώπου που χάνει το σπίτι του, την πατρίδα του και αναζητά το δικό του καταφύγιο σε μία ξένη χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σκηνή, όπου ο νεαρός Φερεϋντούν, που υποδύεται ο Σπύρος Κοντορίζος, συναντά τους τρεις ληστές (Κάλλια Θεοδοσιάδη, Βασίλης Παπαδημητρίου, Κωστής Σαββιδάκης), που θέλουν να κλέψουν το βιβλίο-θησαυρό του μικρού ήρωα. Επίσης ιδιαίτερα ευρηματική θεωρείται και η τεχνική του Θεάτρου στην εκπαίδευση, κατά την οποία, οι μικροί θεατρόφιλοι ανεβαίνουν στη σκηνή και χορεύουν μαζί με το Χαρταετό του Φερεϋντούν, που υποδύεται η Κάλλια Θεοδοσιάδη, η οποία έχει επιμεληθεί όλες αυτές τις αριστουργηματικές χορογραφίες που παρακολουθούμε κατά τη διάρκεια όλης της παράστασης.

Εξαιρετικοί είναι και όλοι οι ηθοποιοί του θιάσου. Ο Λευτέρης Τσάτσης, που υποδύεται τον ποιητή Φερεϋντούν Φαριάντ σε μεγάλη ηλικία, είναι θα έλεγα ένας εκπληκτικός αφηγητής, που βλέπει τη ζωή του και διηγείται στους θεατές το ταξίδι του με τρόπο απλό, μεστό και ειλικρινή. Η Μαρία Δρακοπούλου, που υποδύεται τη μητέρα του Φερεϋντούν μέσω του συμβολισμού της Πιετά καταφέρνει να μεταφέρει στους θεατές την αγάπη και τη στοργή της μάνας που ξεπερνά τα όρια του θανάτου. Το ίδιο ισχύει και για τον Κωστή Σαββιδάκη, στο ρόλο του πατέρα, που διδάσκει στο παιδί του να συνεχίσει να ακολουθεί το «χαρταετό» του και συνεπώς να μην παρατά τους στόχους του.

Ο Σπύρος Κοντορίζος, που υποδύεται όπως προαναφέραμε τον Φερεϋντούν σε νεαρή ηλικία, καταφέρνει και κλέβει το χειροκρότημα των θεατών στη σκηνή, που απαγγέλει στο δάσκαλό του, που υποδύεται ο Βασίλης Παπαδημητρίου, το μεγαλύτερο αντιρατσιστικό μήνυμα της παράστασης – ποίημα του Φερεϋντούν Φαριάντ.

«Εγώ είμαι ξένος

Μιλάω στα δέντρα περσικά

Τα δέντρα μου αποκρίνονται

Μέσα σε αυτή τη συγγένεια

Δεν είμαι ξένος»

Πόσο όμορφο είναι να βλέπεις μικρά παιδιά, να χειροκροτούν τους ηθοποιούς σε αυτή τη σκηνή, αντιλαμβανόμενα την έννοια της διαφορετικότητας και της αλληλεγγύης!

Ο Βασίλης Παπαδημητρίου, μέσα από τους διαφορετικούς και εναλλασσόμενους ρόλους του, καταφέρνει να ψυχαγωγήσει μικρούς και μεγάλους, αλλά το πιο σημαντικό σημείο της παράστασης, όσον αφορά τους ρόλους που υποδύεται, είναι ο ρόλος του ως δάσκαλος, που αποπνέει πνευματικότητα διδάσκοντας σε μικρούς και μεγάλους το τι θα πει ανθρωπιά. 

Όσον αφορά την Κάλλια Θεοδοσιάδη τα λόγια είναι περιττά. Καταφέρνει να μαγέψει τους θεατές με την κίνησή της, μεταδίδοντας τους την έννοια της ελευθερίας.

Το «Ταξίδι του Φερεϋντούν», μετά από το μικρό διάλειμμα των παραστάσεων λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων συνεχίζει με επιτυχία το ταξίδι στο Θέατρο Κνωσός κάθε Κυριακή στις 3 το μεσημέρι. Πρόκειται για ένα ταξίδι στην αυτογνωσία, που μας διδάσκει να αγαπάμε το φως, την ομορφιά και τη γνώση μέσα στις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε. Ίσως αυτή τη στιγμή να μιλάμε για την καλύτερη παιδική – εφηβική παράσταση που έχει ανεβεί τα τελευταία χρόνια στις θεατρικές σκηνές της Ελλάδας. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι δεν πρέπει να το χάσετε!

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση αναζητήστε εδώ:http://www.alfavita.gr/arthron/tehni/taxidi-toy-fereyntoyn-synehizetai-me-epityhia-sto-theatro-knosos

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα 5 ιδιωτικά σχολεία που εξαγοράστηκαν από funds και τα 2 που επίκειται

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Έρωτας στην Αρχαία Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα: Πώς αντιμετωπιζόταν το έγκλημα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων
Η ιστορία των αρχαίων Αθηναίων λειτουργεί ως υπενθύμιση για τη σημασία μιας αυστηρής, αλλά και δίκαιης, προσέγγισης στην προστασία των ευάλωτων...
Αρχαία Ελλάδα: Πώς αντιμετωπιζόταν το έγκλημα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων
παιδάκια
Γρήγορη και λαχταριστή συνταγή για χοιρινά παϊδάκια με κρούστα από καρύδια και σύκα
Η κρούστα από κανέλα και καρύδια προσθέτει μια αρωματική πινελιά, ενώ η σάλτσα με σύκα συμπληρώνει τέλεια το πιάτο. Ιδανική επιλογή για γιορτινά...
Γρήγορη και λαχταριστή συνταγή για χοιρινά παϊδάκια με κρούστα από καρύδια και σύκα
Πόδια
Αυτά είναι τα σημεία του σώματος μας που δεν πρέπει να ξυρίζουμε ποτέ
Συνηθίζουμε να απομακρύνουμε τις τρίχες από διάφορα σημεία του σώματός μας για καλλωπιστικούς λόγους, αλλά και για την καλύτερη υγιεινή μας. Ή...
Αυτά είναι τα σημεία του σώματος μας που δεν πρέπει να ξυρίζουμε ποτέ