Thumbnail
ΚΚΕ

Μεγάλη μείωση των μισθών και του λεγόμενου «εργασιακού κόστους». Καθεστώς διάλυσης των Συλλογικών Συμβάσεων και εισαγωγή του «υποκατώτατου» μισθού για τους νέους εργαζόμενους. Απογείωση της μερικής απασχόλησης και της ολιγόμηνης δουλειάς με ημερομηνία λήξης. Επιταχυνόμενη μείωση του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων...

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, τους βασικούς παράγοντες για την «απροσδόκητα καλή απόδοση της ελληνικής αγοράς εργασίας την περίοδο ανάμεσα στο 2ο τρίμηνο του 2014 και το 1ο τρίμηνο του 2017, μέσα σε μη υποστηρικτικές συνθήκες ανάπτυξης».

Οπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η «απροσδόκητα καλή απόδοση της αγοράς εργασίας» αφορά αποκλειστικά την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, η ανάκαμψη της οποίας προϋποθέτει τον εργασιακό μεσαίωνα που καταγράφουν αναλυτικά και τα στοιχεία της μελέτης.
«Υποστηρικτικοί παράγοντες» που αποτυπώνουν την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου

Συγκεκριμένα, η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας ως «απροσδόκητα καλή απόδοση» περιγράφει την αύξηση των θέσεων εργασίας μέσα στην παραπάνω τριετία, την οποία εκτιμά στο 5,2% ή 150.000 θέσεις εργασίας.

Η ανάλυση, ωστόσο, στην οποία προχωρά για να προσδιορίσει τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτήν την αύξηση, επιβεβαιώνει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

Μεταξύ αυτών των παραγόντων, η μελέτη της τράπεζας ξεχωρίζει:

-- Το καθεστώς διάλυσης των Συλλογικών Συμβάσεων που έχει επιβληθεί από το 2012 και μετά, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη μείωση των μισθών. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ «οι Συλλογικές Συμβάσεις κάλυπταν περισσότερο από το 75% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στο ξεκίνημα της κρίσης (...) η κάλυψη των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις έπεσε κάτω από το 30% το 2016». Στους «υποστηρικτικούς» παράγοντες ξεχωρίζει και «η εισαγωγή ενός υποκατώτατου μισθού για τους νέους (από το 2012)».

-- Τη μείωση του λεγόμενου «κόστους εργασίας»: Οπως αναφέρει, οι μειώσεις των μισθών οδήγησαν «σε ουσιαστική βελτίωση του πραγματικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος», κατά 12,6% σωρευτικά την περίοδο 2012 - 2016 και κατά 17,7% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, «αναπληρώνοντας και με το παραπάνω τις απώλειες της προηγούμενης δεκαετίας».

-- Την «αυξημένη κινητικότητα της εργασίας μέσω των ευέλικτων μορφών απασχόλησης». Χαρακτηριστικά, η μελέτη επισημαίνει ότι «οι ευέλικτες μορφές εργασίας (μερική απασχόληση αλλά και συμβάσεις ορισμένου χρόνου) αποτέλεσαν ένα ακόμη χαρακτηριστικό της επώδυνης προσαρμογής, με το ήμισυ περίπου των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία να είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Είναι ενδεικτικό ότι οι σωρευτικές ετήσιες προσλήψεις και αποχωρήσεις προσέγγισαν το 60% της συνολικής απασχόλησης το 2016, περίπου τριπλάσιες από την περίοδο 2010 - 2013».

-- Την «ισχυρή επίδοση» κλάδων όπως ο Επισιτισμός - Τουρισμός, το Εμπόριο, τα Τρόφιμα - Ποτά κ.ά., στους οποίους, όπως υπογραμμίζει η μελέτη, υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη μείωση μισθών, καθώς και ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της μερικής απασχόλησης, σε σχέση με το μέσο όρο στο σύνολο των κλάδων...

-- Την «επιτάχυνση της συρρίκνωσης του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων και των μη αμειβόμενων μελών των οικογενειών τους από το 2014, ιδιαίτερα μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στα μέσα του 2015».
«Σενάρια» και προβλέψεις, με δεδομένη τη διατήρηση και ενίσχυση του αντεργατικού πλαισίου

Στην βάση της διατήρησης και παραπέρα ενίσχυσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όλου αυτού του αντεργατικού πλαισίου μέσα στο οποίο «ανθεί» η εργασιακή ζούγκλα, η Εθνική Τράπεζα προβαίνει και σε μια σειρά προβλέψεις για την πορεία της απασχόλησης τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το «βασικό σενάριο», η μελέτη προβλέπει πως με μια αύξηση των επενδύσεων κατά 8,5% ετησίως και αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% το χρόνο, την τριετία 2017 - 2019 μπορούν να δημιουργηθούν 230 χιλιάδες επιπλέον θέσεις εργασίας. Στο δυσμενέστερο σενάριο, με αύξηση των επενδύσεων κατά 3% ετησίως και ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 1% το χρόνο, η πρόβλεψη της τράπεζας περιορίζεται κατά 70 χιλιάδες θέσεις σε σχέση με το «βασικό σενάριο». Το τι είδους θέσεις εργασίας θα είναι αυτές το επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του προηγούμενου διαστήματος... Από κει και πέρα, μέσα και στον ορυμαγδό των νέων αντιλαϊκών μέτρων που μπαίνουν σε εφαρμογή, ακόμα και το «αισιόδοξο» σενάριο προβλέπει την επίσημη ανεργία να παραμένει στα ύψη, κοντά στο 18,5% στο τέλος του 2019.

Πολύ περισσότερο, βέβαια, ο εργασιακός μεσαίωνας που βιώνει ο λαός τα χρόνια που η μελέτη υπολογίζει ότι αυξήθηκαν κατά 150 χιλιάδες οι θέσεις εργασίας, επιβεβαιώνει ότι τίποτα το θετικό δεν έχει να περιμένει από τα εν λόγω «σενάρια» των επιτελείων του συστήματος...

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

για την αξιολόγηση των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικοί Ξάνθης: Ανοίγει διάλογο για τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα
Ενημερωτική εκδήλωση της ΕΛΜΕ Ξάνθης για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών
Εκπαιδευτικοί Ξάνθης: Ανοίγει διάλογο για τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα
zetta_makri
Μακρή: Τα στοιχεία για παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης και διορισμούς
Στοιχεία για παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης και διορισμούς εκπαιδευτικών από την υφυπουργό Ζ. Μακρή
Μακρή: Τα στοιχεία για παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης και διορισμούς