μητσοτακης
Η πρόταση στοχεύει στην ενίσχυση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της συνέχειας στη διαχείριση των ερευνητικών χρηματοδοτήσεων, με εθνική στρατηγική έρευνας και ενιαίο μηχανισμό αξιολόγησης

257 Έλληνες επιστήμονες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, απέστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προτείνοντας τη δημιουργία νέου Εθνικού Οργανισμού Έρευνας (ΕΟΕ) ή τη μετεξέλιξη υπαρχόντων φορέων, όπως το ΕΛΙΔΕΚ, σε ανεξάρτητη αρχή.

Η πρόταση στοχεύει στην ενίσχυση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της συνέχειας στη διαχείριση των ερευνητικών χρηματοδοτήσεων, με εθνική στρατηγική έρευνας και ενιαίο μηχανισμό αξιολόγησης.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η Ελλάδα διαθέτει λαμπρό επιστημονικό δυναμικό που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, ενώ η υλοποίηση της πρότασης θα αποτελέσει ιστορικό βήμα για το μέλλον της επιστήμης στη χώρα.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργέ και Υφυπουργέ Ανάπτυξης,

Η έρευνα αποτελεί τη βασικότερη κινητήρια δύναμη της καινοτομίας και της ανάπτυξης, καθώς εμπεριέχει το ισχυρότερο πολλαπλασιαστικό δυναμικό μιας εθνικής επένδυσης ιδίως για χώρες μικρού μεγέθους όπως η Ελλάδα. Τα οικονομικά θαύματα που έχουν επιτελεστεί σε χώρες αντίστοιχου μεγέθους με την Ελλάδα, όπως η Ιρλανδία και το Ισραήλ, οι οποίες επένδυσαν στην επιστημονική έρευνα συνηγορούν.

Συνεπώς, η επένδυση στην επιστήμη δεν είναι πολυτέλεια· είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος για μια παραγωγική και ανταγωνιστική παρουσία της Ελλάδας στον 21ο αιώνα.

Η επιστημονική έρευνα στη χώρα μας παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα αδύναμο και κατακερματισμένο σύστημα, χωρίς στρατηγικό συντονισμό, με αναιμική δημόσια χρηματοδότηση και υπερβολική γραφειοκρατία. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πολλών, οι επιστήμονες της Ελλάδας συνεχίζουν να εργάζονται κάτω από συνθήκες που υπονομεύουν την ποιότητα, την καινοτομία και το κύρος της επιστημονικής παραγωγής. Συνολικά, η χώρα δεν καρπώνεται ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα από την έστω και μικρή χρηματοδότηση που διατίθεται για έρευνα.

Για την καταπολέμηση του κατακερματισμού και σε συνέχεια προηγούμενων προτάσεων που έχουν διατυπωθεί τα τελευταία 15 έτη, προτείνουμε τη δημιουργία νέου Εθνικού Οργανισμού Έρευνας (ΕΟΕ) ή τη μετεξέλιξη υπαρχόντων οργανισμών όπως το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) σε μια ανεξάρτητη αρχή/φορέα, που θα καθοδηγείται από επιστήμονες και βοηθητικό προσωπικό – κατ’ αναλογία με το European Research Council της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Science Foundation Ireland, το Israel Science Foundation, το National Science Foundation και τα National Institutes of Health των Ηνωμένων Πολιτειών, το Estonian Research Council της Εσθονίας, το NWN National Science Center της Πολωνίας. Αυτός ο φορέας, θα υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και στον έλεγχο της Δικαιοσύνης.

Ο φορέας θα χαράσσει εθνική στρατηγική έρευνας, θα ορίζει τις επιστημονικές προτεραιότητες με βάση τις ανάγκες της Ελλάδας και τις παγκόσμιες επιστημονικές εξελίξεις, θα κατανέμει τις ερευνητικές χρηματοδοτήσεις αξιοποιώντας πόρους από διαφορετικά υπουργεία, θα λαμβάνει και θα αξιολογεί τις προτάσεις για ερευνητική χρηματοδότηση μέσω ενός ενιαίου και τακτικού μηχανισμού και θα επιβλέπει την εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων με διαφανείς, διεθνείς διαδικασίες.

Η ελληνική επιστημονική κοινότητα, εντός και εκτός συνόρων, διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό, τη γνώση, την εμπειρία και τη διάθεση να συμβάλει ουσιαστικά σε αυτή τη μετάβαση. Σας ζητούμε να προχωρήσετε στην υλοποίηση αυτής της πρότασης, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς της χώρας. Η απόφασή σας θα είναι ιστορική για το μέλλον της έρευνας στην Ελλάδα.

Με τιμή»,

Αναλυτικά τα ονόματα ΕΔΩ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκαλος
Σημαντική μείωση στις βάσεις μεταθέσεων δασκάλων την τελευταία τετραετία
Η σύγκριση των ετών 2021 και 2025 αποκαλύπτει μια σαφή καθοδική τάση, γεγονός που προβληματίζει εκπαιδευτικούς και αρμόδιους φορείς
Σημαντική μείωση στις βάσεις μεταθέσεων δασκάλων την τελευταία τετραετία
mathites foitites
Μαζική συμμετοχή μαθητών στην απεργία της 14ης Οκτωβρίου: «Κλείνουμε τα σχολεία μας, αγωνιζόμαστε για τη ζωή που μας αξίζει»
Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας κάλεσε τους μαθητές να κλείσουν τα σχολεία τους και να συγκεντρωθούν στα Προπύλαια στις 10:00 το πρωί, με...
Μαζική συμμετοχή μαθητών στην απεργία της 14ης Οκτωβρίου: «Κλείνουμε τα σχολεία μας, αγωνιζόμαστε για τη ζωή που μας αξίζει»
μαθηματικα
Ένας 16χρονος μαθητής–θαύμα που έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Bath αλλά ονειρεύεται το ΕΚΠΑ
Γιώργος Λεβεντίδης: Η μαθηματική ιδιοφυΐα που έσπασε τα όρια του σχολείου - Μια σπάνια ακαδημαϊκή διάκριση - 16χρονος Έλληνας μαθητής γίνεται δεκτός...
Ένας 16χρονος μαθητής–θαύμα που έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Bath αλλά ονειρεύεται το ΕΚΠΑ