O Μάνθος Αρμπελιάς κάτοικος Γαλατσίου και αντιπρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Γαλατσίου το βράδυ της 8ης Ιουλίου επειδή τόλμησε να πάει με τον σκύλο του σε ένα περιφραγμένο γήπεδο μπάσκετ, που βρίσκεται σε πάρκο της περιοχής, στο οποίο λόγω της ώρας δεν υπήρχαν άλλοι πολίτες (χωρίς σκυλιά) ή παιδιά παρά μόνο τέσσερις δημότες, οι οποίοι έλυσαν τα σκυλιά τους ώστε αυτά να τρέξουν και να ασκηθούν.
Η Μελιά, είναι τσιπαρισμένη, εμβολιασμένη, στειρωμένη, μη επιθετική και φροντίζεται υποδειγματικά από τον κ. Αρμπελιά.
Τα όσα τράβηξε ο Μάνθος Αρμπελιάς επί τέσσερις ώρες – καθώς κρατήθηκε ακόμα και ο σκύλος του καθώς και άλλα δύο σκυλιά – περιγράφουν την ασχετοσύνη των αστυνομικών υπαλλήλων (παρά τις πολλές εγκυκλίους της ΕΛ.ΑΣ.). Αυτή την «αξέχαστη» βραδιά περιέγραψε στο www.zoosos.gr ο αντιπρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. ως εξής: «Έβγαλα βόλτα την σκυλίτσα μου, την Μελιά, στις 8/7 περίπου στις 10 το βράδυ, όπως κάνω κάθε μέρα. Αφού κάναμε μια μικρή βόλτα καταλήξαμε σε ένα κεντρικό πάρκο του Γαλατσίου περίπου στις 10:20 όπου σε περιφραγμένο γήπεδο μπάσκετ υπήρχαν εκείνη την ώρα και άλλα σκυλιά που έπαιζαν. Έτσι μπήκα και εγώ μέσα και την άφησα να παίξει λύνοντας το λουρί από το οποίο την κρατούσα.
Μέσα σε πέντε λεπτά από την στιγμή που μπήκα στον χώρο έφτασε περιπολικό της Άμεσης Δράσης το οποίο προφανώς κάποιος είχε καλέσει καθώς ενοχλήθηκε από την παρουσία σκύλων στο εν λόγω πάρκο. Ο αστυνομικός που κατέβηκε από το περιπολικό απευθύνθηκε σε εμάς σε έντονο ύφος ρωτώντας μας γιατί τα σκυλιά είναι σε δημόσιο χώρο χωρίς φίμωτρο.
Απαντώντας του επισήμανα πως αυτό που λέει είναι λάθος καθώς δεν αναφέρεται σε κανέναν νόμο τα τελευταία 7 χρόνια κάτι τέτοιο και επιπλέον στην τελευταία εγκύκλιο της Ελληνικής Αστυνομίας – που εστάλη στις αστυνομικές διευθύνσεις – γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στην μη υποχρέωση χρήσης φίμωτρου.
Ο αστυνομικός επέμενε ότι ο νόμος υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες σκύλων να χρησιμοποιούν φίμωτρο σε δημόσιους χώρους και με αυτό το αιτιολογικό μας έκανε προαγωγή στο Α.Τ. Γαλατσίου. Να σημειώσω ότι κάποιοι από εμάς δεν είχαμε ταυτότητες αλλά προσήχθησαν και όσοι είχαν.
Οπότε είναι ξεκάθαρο ότι ο αστυνομικός δεν ήθελε να εξακριβώσει απλώς τα στοιχεία μας. Εξάλλου οι προθέσεις του ήταν εμφανείς από την πρώτη στιγμή. Αφού φτάσαμε στο τμήμα χωρίς σε κανέναν μας να μας έχει γνωστοποιηθεί ο ΛΟΓΟΣ της προσαγωγής μας, μας ζητήθηκε από τον αξιωματικό υπηρεσίας η άποψη μας για το συμβάν.
Όταν του εξήγησα ότι δεν είχα άποψη για κανένα συμβάν αφού δεν ήξερα ΚΑΝ τον λόγω προσαγωγής μου, μου ζήτησε να βγω από το γραφείο του. Βγήκα και αναγκάστηκα περίμενα αλλά εν τω μεταξύ τα ζώα μας είχαν αρχίσει να εκνευρίζονται που τα είχαν υποχρεώσει να κάθονται δεμένα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Γαλατσίου.
Αφού πέρασε μία με μιάμιση ώρα ζήτησα να φύγει ο σκύλος να επιστρέψει σπίτι αφού είχε έρθει φίλος ο οποίος θα τον οδηγούσε σπίτι. Ο αξιωματικός υπηρεσίας το απαγόρεψε χωρίς καμία αιτιολογία και ανάγκασε τρεις μεγαλόσωμος σκύλους - ένας εξ αυτών σε ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή - να παραμείνουν καθηλωμένοι επί τρεισήμισι ώρες περίπου έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Γαλατσίου.
Αργότερα ο αξιωματικός υπηρεσίας απλά μας ανακοίνωσε ότι θα μας κόψει πρόστιμο γιατί τα σκυλιά ήταν ελεύθερα σε δημόσιο χώρο ωστόσο επειδή δεν είχε μπλοκάκι στο γραφείο του και το πάνω γραφείο ήταν κλειδωμένο, έπρεπε να περιμένουμε πότε θα έρθει η συνάδελφός του από το σπίτι της για να πάρει τα έντυπα και να μας βεβαιώσει την παράβαση.
Όλη αυτή η διαδικασία κράτησε κάτι λιγότερο από 4 ώρες - τις μισές ώρες δηλαδή από το ωράριο τους. Σχετικά με την βεβαίωση προστίμου που παρέλαβα, την έχω ήδη προσβάλει στον προϊστάμενο του Τμήματος Κτηνιατρικής Κεντρικού Τομέα Αθηνών καθώς ο λόγος που μας αποδόθηκε το πρόστιμο είναι μια διαστρεβλωμένη ερμηνεία του άρθρου, ενώ πρόκειται να κατατεθεί αναφορά και κατά των δύο αστυνομικών, οι οποίοι αφενός αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους σε πολίτη αφετέρου δεν μας ενημέρωσαν για τον λόγο προσαγωγής αν και τους ζητήθηκε κατ’ επανάληψη και τέλος για άγνοια νόμου.
Ενώ για τη νομιμότητα της ίδιας της βεβαίωσης παράβασης, εκτός από την ένσταση στην κτηνιατρική υπηρεσία πρόκειται να προσφύγω και στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια για όλες τις παρατυπίες τόσο τυπικές (το χαρτί που μου επιδόθηκε δεν έχει ημερομηνία, σφραγίδα υπηρεσίας και υπογράφοντος κ.τ.λ.) όσο και ουσιαστικές (διαστρεβλωμένη ερμηνεία άρθρου του νόμου κατά πως βολεύει τον κάθε ελεγκτή).
Μεγάλη ευθύνη για όσα συνέβησαν έχουν φυσικά οι αστυνομικοί αλλά και η δημοτική αρχή Γαλατσίου καθώς ο δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, που προεκλογικά είχε δεσμευτεί για την δημιουργία πάρκων σκύλων, σε αυτή την τόσο πυκνοδομημένη περιοχή της Αττικής – δεν προχώρησε στην κατασκευή τους – αν και γνωρίζει τις συχνές προστριβές κηδεμόνων σκύλων με κατοίκους της περιοχής οι οποίοι δεν θέλουν τα ζώα.
Τι ορίζει η νομοθεσία
Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 αναφέρει σχετικά με τις υποχρεώσεις κηδεμόνων ζώων: «γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του». Το διοικητικό πρόστιμο αν σας καταγγείλουν είναι 300 ευρώ όπως θα δείτε και στον πίνακα που δημοσιεύουμε.
Εντούτοις το συγκεκριμένος περιστατικό δεν ταυτίζεται με όσα ορίζει ο νομοθέτης στο συγκεκριμένο άρθρο. Η Μελιά, ο σκύλος του Μάνθου Αρμπελιά, οδηγήθηκε από τον κηδεμόνα της εντός του περιφραγμένου χώρου στον οποίο εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν άλλοι πολίτες – εκτός από ακόμα τρεις ιδιοκτήτες σκύλων με τα δύο σκυλιά τους – οι οποίοι γνωρίζονται μεταξύ τους έχουν συνυπάρξει και άλλες φορές στον ίδιο εποπτευόμενο χώρο. Εκείνη την ώρα της νύχτας στο γήπεδο δεν υπήρχε κανένας πολίτης ή παιδί που να ήθελε π.χ. να παίξει μπάσκετ και να ενοχλήθηκε από την παρουσία των ζώων. Άλλωστε η περίφραξη και η πόρτα ασφαλείας του γηπέδου προφύλασσαν ανθρώπους και ζώα από την πρόκληση ατυχήματος.
Η άσκηση των σκυλιών θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι δεν είναι απλώς ένας περίπατος, εκτός αν το ζώο είναι γέρικο. Τα σκυλιά έχουν ανάγκη το τρέξιμο και την εκτόνωση - άσκηση μέσω αυτού. Ο νόμος 4039/2012 (περ. γ παρ. 1 του άρθρου 5) όπως αυτή τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 ρητά αναφέρει τους ελάχιστους κανόνες ευζωίας, και, εκτός από την μέριμνα για τον περίπατο προβλέπει «την απαραίτητη για την ευζωία του άσκηση».
Πηγή: zoosos.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη