Οι οδηγίες που ετοίμασαν Αμερικανοί σύμβουλοι για την συγκάλυψη των εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ.
Καθώς ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπούσε για μια ακόμη φορά τη Γάζα, στα τέλη του 2008 και τις πρώτες εβδομάδες του 2009, αρκετοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι έλαβαν ένα απόρρητο έγγραφο στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο. Γραμμένο από τον Αμερικανό πολιτικό αναλυτή και σύμβουλο του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Φρανκ Λουντζ, το κείμενο αποτελούσε το απόλυτο εγχειρίδιο προπαγάνδας που θα έπρεπε να χρησιμοποιεί κάθε αξιωματούχος «που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του επικοινωνιακού πολέμου». Το συγκεκριμένο αρχείο, που διέρρευσε αρχικά από την ηλεκτρονική σελίδα του Newsweek και στη συνέχεια αναλύθηκε διεξοδικά από τον βρετανικό Independent, εκτός από γενικές κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνει ακόμη και έτοιμες λέξεις και φράσεις που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών συνεντεύξεων και δημόσιων εκδηλώσεων.
Το πρόβλημα φυσικά δεν εντοπίζεται στο ότι ένας κρατικός μηχανισμός ζητά βοήθεια από το εξωτερικό για να ωραιοποιήσει επικοινωνιακά την εικόνα του αλλά ότι τα δελτία ειδήσεων των μεγαλύτερων διεθνών μέσων ενημέρωσης (και αρκετών Ελληνικών) φαίνεται να αντιγράφουν σελίδες από το συγκεκριμένο εγχειρίδιο προπαγάνδας. Δεν έχουν περάσει άλλωστε και αρκετά χρόνια από τη στιγμή που μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες είχαν δημοσιεύσει αυτούσια αποσπάσματα από κείμενα της ισραηλινής κυβέρνησης, εναντίον της αποστολής ανθρωπιστικής από την πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα». Αξίζει λοιπόν να ξεφυλλίσουμε το εγχειρίδιο που συνέταξε ο Φρανκ Λουντζ και να το συγκρίνουμε με τον κυρίαρχο λόγο των ΜΜΕ για το μεσανατολικό.
Ήδη από τις πρώτες σελίδες ο καλός «προπαγανδιστής» μαθαίνει ότι στο λόγο του πρέπει να δείχνει «συμπόνοια» και για τις δυο πλευρές υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος μάχεται για ένα καλύτερο και ειρηνικό μέλλον για τα παιδιά των Ισραηλινών αλλά και των Παλαιστινίων.
Παρά το γεγονός ότι ο Λουντζ αναγνωρίζει στο κείμενό του ότι η Χαμάς κέρδισε τις τελευταίες δημοκρατικές εκλογές στα Παλαιστινιακά εδάφη, επισημαίνει αρκετές φορές ότι θα πρέπει πάντα να γίνεται διάκριση ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και την συγκεκριμένη οργάνωση. Να σημειωθεί ότι καθώς το κείμενο γράφτηκε πριν από μερικά χρόνια, η Χαμάς παρουσιάζεται ακόμη σαν υποχείριο της Τεχεράνης – μια διαπίστωση η οποία εγκαταλήφθηκε τους τελευταίους μήνες από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους ύστερα από την προσέγγιση του ΙΡαν με τις ΗΠΑ και τις έντονες τριβές που εκδηλώθηκαν ανάμεσα στη Χαμάς και την ιρανική κυβέρνηση. Αυτό άλλωστε φαίνεται να είναι και το μοναδικό σημείο του εγχειριδίου το οποίο χρειάζεται ανανέωση.
Σχεδόν σε κάθε κεφάλαιο πάντως τονίζεται η ανάγκη συνεργασίας με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ο οποίος παρουσιάζεται σαν φωνή της λογικής.
Η «βιομηχανία του Ολοκαυτώματος»
Ο συντάκτης του εγχειριδίου τονίζει ότι η επιχειρηματολογία των ισραηλινών αξιωματούχων δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει θρησκευτικές αναφορές (παρά μόνο εάν απευθύνονται σε Αμερικάνους ευαγγελιστές). Παρόλα αυτά αρκετές από τις συμβουλές του σχετίζονται με την ιστορία των Εβραίων και πολύ περισσότερο με το ολοκαύτωμα. «Μην λέτε ότι το Ισραήλ δεν κάνει λάθη» τονίζει ο Λουντζ επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η αντίληψη της διεθνούς κοινότητας ότι οι Εβραίοι είναι ένας «κυνηγημένος λαός» έχει μειωθεί αισθητά. Συνεπώς, υποστηρίζει το κείμενο, οι αξιωματούχοι του Ισραήλ πρέπει να κρατούν χαμηλούς τόνους. Παράλληλα προτείνεται η αναφορά στο ολοκαύτωμα των Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία με φράσεις όπως: «εύχομαι να μην το ζήσουν τα παιδιά σας αυτά που περάσαμε εμείς».
Εμφανής είναι πάντως η αγωνία του συντάκτη του εγχειριδίου να μην υπάρχουν στις συζητήσεις αναφορές σε ιστορικά γεγονότα της Μέσης Ανατολής και κυρίως στα σύνορα του 1967(οι οποίες προφανώς θα μπορούσαν να αποδείξουν ποιος λειτουργεί σαν κατακτητής στα παλαιστινιακά εδάφη). ¨”Οι πολλές αναφορές στην ιστορία κουράζουν το ακροατήριο και το ίδιο συμβαίνει και με την παράθεση πολλών στοιχείων”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο ενώ επισημαίνεται ότι οι υποστηρικτές του Ισραήλ θα πρέπει να μένουν πιστοί στην λεγόμενη αρχή K.I.S.S (αρκτικόλεξο από την φράση Keep it Simple Stupid – Μιλα Απλά Ηλίθιε). Το μήνυμά σας θα αρχίσει να περνά στο ακροατήριο μόνο όταν θα βαρεθείτε να ακούτε τον εαυτό σας να επαναλαμβάνεται, συμβουλεύει τους αναγνώστες του ο Λουντζ διευκρινίζοντας μάλιστα ότι τα βασικό μήνυμα σε κάθε συνέντευξη θα πρέπει να επαναληφθεί τουλάχιστον δέκα φορές
Σε σχέση με τη λύση των δυο κρατών, το εγχειρίδιο υιοθετεί και προτείνει στους αναγνώστες του μια πολιτική του τύπου… ναι μεν, αλλά. Αφού παραθέτει δημοσκοπήσεις, που αποδυκνείουν ότι η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ στηρίζει τη συγκεκριμένη λύση σε ποσοστό που αγγίζει τα 80%, το εγχειρίδιο τονίζει ότι κάθε τοποθέτηση πρέπει να διέπεται από την αρχή «πρώτα η ειρήνη και μετά ο καθορισμός των συνόρων». Ουσιαστικά δηλαδή ο καλός προπαγανδιστής καλείται να στηρίζει σε ρητορικό επίπεδο τη λύση των δυο κρατών την οποία όμως παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες συνδέοντάς την με τον τερματισμό της βίας. «Μπορείτε να παρουσιάζετε επιχειρήματα εναντίον της λύσης αλλά μόνο με θετικό πρόσημο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λουντζ εξηγώντας ότι η «φράση κλειδί» για να το πετύχουν είναι: «πρώτα ειρήνη και μετά τα σύνορα».
Με δεδομένη φυσικά την εκρηκτική ανάπτυξη των εβραϊκών εποικισμών και τη διαρκή συρρίκνωση των Παλαιστινιακών εδαφών τις τελευταίες δεκαετίες και κυρίως από την εποχή που γράφτηκε το συγκεκριμένο εγχειρίδιο, εύκολα καταλαβαίνει κανείς τα οφέλη που προσέφερε στους αξιωματούχους του Ισραήλ αυτή η παρελκυστική πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κείμενο καλεί τους ισραηλινούς αξιωματούχους να αναφέρονται με γενικότητες στο θέμα των συνόρων χωρίς ποτέ να προσδιορίζουν σε ποια σύνορα αναφέρονται.
Η οικονομική ευημερία
Αν και το σύνολο σχεδόν της ρητορικής, που καλούνται να προωθούν οι αναγνώστες του εγχειριδίου, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την πραγματική πολιτική που ασκεί το κράτους του Ισραήλ, ένα από τα σημεία όπου ο λόγος απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα είναι η ανάγκη οικονομικής στήριξης των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. «Θα κερδίσετε σε αξιοπιστία εάν δείχνετε να ενδιαφέρεστε για την ευημερία του Παλαιστινιακού πληθυσμού και όχι μόνο για την ασφάλεια του Ισραήλ» τονίζεται στο κείμενο. Στο ίδιο κεφάλαιο επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται λέξεις όπως «δίνουμε στους Παλαιστίνιους» αλλά προτάσεις όπως «οικοδομούμε μαζί με τους Παλαιστίνιους» καθώς στην πρώτη περίπτωση γίνεται εμφανές ποιος είναι ο πραγματικός επικυρίαρχος στην περιοχή ενώ πρέπει να προωθείται μια εικόνα «ισότητας» των δυο πλευρών.
Πόσο διαφορετική φαντάζει όμως αυτή η ψευδής επικοινωνιακή εικόνα με την πραγματικότητα που επιφυλάσσει το κράτος του Ισραήλ για τη Γάζα. Όπως έγινε γνωστό σε απόρρητο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας που διέρρευσε μέσω του Wikileaks, Ισραηλινοί αξιωματούχοι εφαρμόζουν εδώ και χρόνια μια πολιτική οικονομικού στραγγαλισμού της Γάζας με στόχο, όπως ανέφεραν οι ίδιοι, να διατηρούν την οικονομία της περιοχής «ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική κατάρρευση».
Άρης Χατζηστεφάνου
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη