Thumbnail
Συμβουλές από τον... ειδικό

Συμβουλές προς τους χρήστες του Διαδικτύου δίνει ο Edward Snowden στον νεοσύστατο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Ο πρώην συνεργάτης της NSA ανέβασε ένα κείμενο της ένα κείμενο της Elle Armageddon, όπου δίνονται συμβουλές για το πως μπορούμε να διατηρήσουμε την ιδιωτικότητά μας στα Social Media αλλά και μια «μυστική» ζωή. 

Στο κείμενο περιγράφονται 17 τρόποι για να προστατεύσουμε, εαν βέβαια το επιθυμούμε, την ιδιωτική μας ζωή από τα «δίχτυα» των μυστικών υπηρεσιών αλλά και των διαφημιστών.

«Στην εποχή των social media, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η διαδικτυακή μας παρουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας. Από τους ανθρώπους που έχουν εμμονή μαζί μας και παρακολουθούν κάθε μας κίνηση (stalkers) μέχρι και τους διάφορους “διώκτες”, κάθε δημόσια πληροφορία που μπορεί να συνδεθεί με την ταυτότητά μας χρησιμοποιείται για δικό τους πλεονέκτημα και εις βάρος μας. Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί με τις πληροφορίες που κάνουμε διαθέσιμες σε πιθανούς  εισβολείς», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο κείμενο. 

Οι συμβουλές που περιγράφονται είναι οι εξής:

1. Χρησιμοποιείστε μια μοναδική διεύθυνση email

Όταν επιχειρείται να καλυφτούν οι σχέσεις μεταξύ των διαφόρων προφίλ στα social media συμπεριλαμβανομένων sites γνωριμιών, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται μια ξεχωριστή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία να μην σχετίζεται με άλλα προφίλ, το πραγματικό μας όνομα ή καμία από τις δημόσιες σχέσεις μας.

Το να χρησιμοποιείται μια διεύθυνση με τη μορφή όνομα.επίθετο@workplace.com είναι άσχημη ιδέα. Το να χρησιμοποιείται κάτι στη μορφή τυχαίοχρωμα.τυχαίοουσιαστικό@gmail.com, είναι μια καλή ιδέα. Μάλιστα, η αρθρογράφος δίνει και μια επαγγελαμτική συμβουλή.

«Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία όπως το 10minutemail.net, ώστε να δημιουργήσετε έναν προσωρινό λογαριασμό email για να φτιάξετε έναν νέο λογαριασμό στο Gmail».

2. Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο μοτίβο

Μην χρησιμοποιείτε ξανά και ξανά το ίδιο μοτίβο (User ID ή User Name) σε όλες τις πλατφόρμες τις οποίες θέλετε να κρατήσετε χωρίς σύνδεση μεταξύ τους. Για παράδειγμα, μην χρησιμοποιείται τη μορφή όνομα.επιθετο69 σε λογαριασμούς που δεν θέλετε να συνδεθούν με την πραγματική σας ταυτότητα. Διαλέξτε κάτι άλλο.

3. Μην βάζετε τις ίδιες φωτογραφίες

Μην χρησιμοποιείτε τις ίδιες φωτογραφίες στα προφίλ που θέλετε να μείνουν κρυφά. Η ανάποδη αναζήτηση με φωτογραφία είναι κάτι που μπορεί να σας «στοιχήσει». Ιδανικά, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε δικές σας φωτογραφίες. Εάν το κάνετε, τότε πρέπει να σιγουρευτείτε ότι δεν θα οδηγήσουν με μία απλή «drag-and-drop» αναζήτηση στους λογαριασμούς σας σε Twitter και Facebook.

4. «Κοιτάξτε πίσω σας»

Μην δώσετε κανένα δικαίωμα και περιθώριο σε κάποιον να μάθει ή να βλέπει τις καρτέλες σας στον browser. Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν «περίεργα» μάτια πίσω από τον ώμο σας (shouldersurfing) και μην ποστάρετε ποτέ screenshots στα οποία φαίνονται τα tabs σας.

5. Σβήστε το ιστορικό σας

Εάν δεν θέλετε κάποιος να ξέρει ότι επισκεφτήκατε ένα site ή χρησιμοποιήσατε μια υπηρεσία, να διαγράφετε κάθε φορά το ιστορικό σας. Βέβαια, μπορείτε να χρησιμοποιείτε και την ανώνυμη περιήγηση στον Browser σας. Κάθε φορά που κλείνετε μια καρτέλα δεν κρατείται ιστορικό.

6. Πληρώστε με μετρητά

Πληρώστε με μετρητά κάθε φορά που κάνετε μια αγορά που συνδέεται με την αληθινή ταυτότητά σας. Όταν η μέθοδος πληρωμής με μετρητά δεν είναι εφικτός, πληρώστε με μια προ-πληρωμένη κάρτα αγορασμένη με μετρητά.

7. Μην χρησιμοποιείτε το όνομά σας

Διαλέξτε ένα οποιοδήποτε όνομα. Δεν σας αναγκάζει κάποιος να βάλετε το πραγματικό σας όνομα στα social media. Μπορείτε βέβαια, εάν αισθάνεστε άνετα με αυτό, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό.

8. Εάν θέλετε να κρατήσετε μυστικό, μη μιλάτε

Μην περηφανεύεστε. Μην το συζητάτε καθόλου. Μην το πείτε σε κανέναν. Απλώς, σταματήστε να μιλάτε.

9. Κάντε χρήση ισχυρών κωδικών

“Password,” “Passw0rd,” “password123,” κτλπ δεν είναι δυνατοί κωδικοί. Επιλέξτε διαφορετικούς κωδικούς για κάθε site ή υπηρεσία. Ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιήστε έναν “password manager” με έναν ισχυρό κύριο κωδικό πρόσβασης.

10. Μη μοιράζεστε αναγνωρίσιμες πληροφορίες

Εάν προσπαθείτε να κρατήσετε μυστικό ένα προφίλ, μη μοιράζεστε καθόλου πληροφορίες που σχετίζονται με εσάς και μπορεί κάποιος χρησιμοποιώντας αυτές να σας αναγνωρίσει.

11. Μη μιλάτε με αληθινά στοιχεία

Καλύτερα να λέτε ψέματα και όχι αλήθειες με την προοπτική ότι εάν κάτι «στραβώσει» να αρνηθείτε τη συμμετοχή σας σε αυτό, εφόσον δεν υπάρχουν και αποδείξεις (“Plausible deniability” is a terrible failsafe).

12. Εάν σας αναγνωρίσει κάποιος την… “πατήσατε”

Μην επιλέγετε να κάνετε «μυστικές συναντήσεις» σε μέρη στα οποία συχνάζετε στην πραγματική σας ζωή. Εάν σας αναγνωρίσουν τότε την… πατήσατε.

13. Το άλλοθι είναι χρήσιμο αλλά… δύσκολο

Μη βασίζεστε σε κάποιον να πει ψέματα εκ μέρους σας. «Κατασκευάστε» οι ίδιοι το άλλοθί σας, όπως π.χ να αγοράσετε κάποιο εισιτήριο για μια ταινία.

14. Ξεχωρίστε τις ζωές σας

Μη συζητάτε τη «μυστική» σας ζωή στην αληθινή σας και τούμπαλιν.

15. Να είστε ψύχραιμοι

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας σε κάθε περίπτωση. Προσέξτε τις εκφράσεις του προσώπου σας.

16. Μην γίνεστε αλαζόνες

Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση. Το να κρατήσετε μυστική την online persona σας, δεν είναι κάτι που εξασφαλίζεται από την αρχή. Η αλαζονεία φέρνει προχειρότητα και η προχειρότητα θα σας αποκαλύψει.

17. Η τελειότητα έρχεται με την πρακτική

Καμία από τις δεξιότητες αυτές δεν είναι έμφυτες. Χρειάζεται εντατική πρακτική εξάσκηση. Μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσετε από την αρχή. Κάντε το. Δεν υπάρχει ντροπή εάν αποτύχετε. Το διαδίκτυο όμως δεν ξεχνά. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

toualeta
Αυνανισμός: Ουρολόγος καταρρίπτει τους πιο κοινούς μύθους
Όπως μάλιστα η ίδια διευκρινίζει με τους μύθους ότι η αυτοϊκανοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση ή στην ανάπτυξη τριχοφυΐας στις παλάμες δήλωσε...
Αυνανισμός: Ουρολόγος καταρρίπτει τους πιο κοινούς μύθους
arxaioi
Ποιες είναι οι απαγορευμένες ουσίες που έκαναν χρήση οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι
Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι δεν ήταν οι μόνοι Ευρωπαίοι που έκαναν χρήση ουσιών
Ποιες είναι οι απαγορευμένες ουσίες που έκαναν χρήση οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι