Thumbnail
Ριζικές αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση φόρου μισθωτών-συνταξιούχων

Ριζικές αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση φόρου των μισθωτών και συνταξιούχων θα επέλθουν από το 2015 καθώς οι εργοδότες ή τα ασφαλιστικά ταμεία θα παρακρατούν από τον μισθό ή τη σύνταξη το 1/12 των ετήσιων φόρων για τα συνολικά εισοδήματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, αρχικά θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του προηγουμένου έτους με κάποια προσαύξηση. Παίρνοντας τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους και τον φόρο που αναλογεί, η επιχείρηση η οποία απασχολεί μισθωτό, το Δημόσιο ή το ασφαλιστικό ταμείο θα ενημερώνονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για το ύψος των ετήσιων φόρων που αναλογούν στο συνολικό εισόδημα.
Το ποσό των φόρων διαιρείται διά 12  ή 14 για όσους συνεχίζουν να λαμβάνουν δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας.
Η επιχείρηση στη συνέχεια έχει την αποκλειστική ευθύνη να παρακρατά κάθε μήνα από την αμοιβή το 1/12 ή το 1/14 των ετήσιων φόρων και να το αποδίδει στο Δημόσιο.
Οι όποιες μεταβολές εισοδημάτων θα πρέπει να δηλώνονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ενημερώνονται αντίστοιχα οι επιχειρήσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία ή η Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου για να τροποποιήσει την παρακράτηση.
Για παράδειγμα αν ένας μισθωτός έχει και εισοδήματα από ενοίκια η μηνιαία παρακράτηση φόρου δεν θα αφορά μόνο στον μισθό του όπως σήμερα αλλά και τα λοιπά εισοδήματά του. Ο φόρος θα παρακρατείται στο σύνολό του από τον μισθό.
Σύμφωνα με τα Νέα, το νέο σύστημα θα πρέπει σταδιακά να αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και για να αποφευχθεί η διπλή φορολόγηση τον πρώτο χρόνο εφαρμογής στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις ο φόρος για την προηγούμενη χρήση να δοθεί η δυνατότητα να εξοφληθεί σταδιακά σε ορίζοντα τριών ή ακόμα και πέντε ετών.
 
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Το νέο σύστημα κρίνεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ιδανικό για να εισπράττονται οι φόροι στην ώρα τους, έχει όμως ένα αδύνατο σημείο: δεν λύνει το πρόβλημα της απόδοσης των φόρων από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το θέμα τελεί υπό μελέτη και στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση αύξησης της παρακράτησης φόρου ελεύθερων επαγγελματιών από 20% σε 26%-33% ακολουθώντας την κλίμακα φορολόγησής τους. Η κλίμακα αυτή, χωρίς αφορολόγητο, θέτει τον πήχη του φόρου στο 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και στο 33% για μεγαλύτερα. Πρακτικά, σε μια απόδειξη παροχής υπηρεσιών αξίας 1.500 ευρώ, η παρακράτηση φόρου είναι σήμερα 300 ευρώ. Αν αυξηθεί στο 26%, η παρακράτηση φόρου αυξάνεται στα 390 ευρώ.
 
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Πώς θα γίνεται η παρακράτηση βήμα - βήμα
Σήμερα, ένας φορολογούμενος με δώδεκα μισθούς και μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ, μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών οφείλει στο σύνολο του έτους φόρο 540 ευρώ.
Με το ισχύον σύστημα παρακράτησης (από τον ετήσιο φόρο αφαιρείται ποσό 1,5% και το υπόλοιπο διαιρείται διά 12 ή 14), η επιχείρηση η οποία τον απασχολεί του παρακρατά κάθε μήνα φόρο 44,4 ευρώ και του καταβάλλει τα 955,6 ευρώ.
Ας υποθέσουμε ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος εισπράττει σε μηνιαία βάση ενοίκιο 400 ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα, όταν γίνει η εκκαθάριση της δήλωσής του, για τα ενοίκια που έχει εισπράξει θα κληθεί να καταβάλει φόρο 480 ευρώ. Τα ενοίκια που έχει εισπράξει κατά τη διάρκεια του έτους φτάνουν τα 4.800 ευρώ και η επιβολή του συντελεστή 10% για ενοίκια έως 12.000 ευρώ έχει ως αποτέλεσμα φόρο στα 480 ευρώ.
Με το νέο σύστημα, και τα 480 ευρώ του φόρου για τα ενοίκια θα παρακρατούνται σε μηνιαία βάση από τον μισθό.
Ο εργοδότης θα ενημερώνεται από τη ΓΓΔΕ ότι θα πρέπει, εκτός από την παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών, να διενεργήσει και παρακράτηση φόρου ενοικίων ίση με 480 ευρώ διά δώδεκα. Επομένως, θα πρέπει να παρακρατά σε μηνιαία βάση από τον μισθό του εργαζόμενου 40 ευρώ επιπλέον.
Με τον τρόπο αυτό, η μηνιαία παρακράτηση συνολικά αυξάνεται σε 84,4 ευρώ και οι αποδοχές που θα παίρνει στο χέρι ο μισθωτός περιορίζονται σε 915,6 ευρώ. Οταν έρθει η ώρα υποβολής της δήλωσης, όμως, δεν θα έχει την παραμικρή οφειλή φόρου.
Αντίστοιχα, για έναν συνταξιούχο του Δημοσίου με ετήσιες αποδοχές 16.000 ευρώ (αφού έχουν αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές εισφορές) ή 1.333 ευρώ τον μήνα, ο φόρος που αναλογεί σε ετήσια βάση είναι 1.420 ευρώ.
Κάθε μήνα, το ασφαλιστικό του ταμείο τού παρακρατά φόρο 116,5 ευρώ και παίρνει στο χέρι 1.216,5 ευρώ.
Ας υποθέσουμε ότι ο συγκεκριμένος συνταξιούχος έχει και ετήσια κέρδη 4.000 ευρώ από αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στο εισόδημα αυτό αντιστοιχεί φόρος 520 ευρώ. Ο φόρος αυτός θα διαιρεθεί στους δώδεκα μήνες και επομένως το ασφαλιστικό ταμείο θα πρέπει να παρακρατά σε μηνιαία βάση επιπλέον 43,3 ευρώ. Ετσι, συνολικά ο παρακρατούμενος φόρος κάθε μήνα αυξάνεται στα 159,8 ευρώ και οι μηνιαίες αποδοχές στο χέρι περιορίζονται σε 1.173,2 ευρώ.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ολτεε
ΕΠΑΛ: Επανεξετάζεται ο τρόπος των εγγραφών - Πιστοποίηση αποφοίτων μαθητείας δυό φορές το χρόνο
Τι συζήτησε το ΔΣ της ΟΛΤΕΕ με την υφυπουργό Παιδείας κ.I.Λυτρίβη
ΕΠΑΛ: Επανεξετάζεται ο τρόπος των εγγραφών - Πιστοποίηση αποφοίτων μαθητείας δυό φορές το χρόνο
τεχν
Ανάγκη για αντιμετώπιση των 300.000 κενών θέσεων εργασίας σε τεχνικές ειδικότητες
Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 300.000 κενές θέσεις σε τεχνικές ειδικότητες,...
Ανάγκη για αντιμετώπιση των 300.000 κενών θέσεων εργασίας σε τεχνικές ειδικότητες