χατζηδάκης
Αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά για τα εργασιακά το οποίο αποτελεί και προτεραιότητα σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη

Ο κ. Χατζηδάκης κάνει λόγο για μια σημαντική μεταρρύθμιση με στόχο τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου και την προσαρμογή της αγοράς εργασίας στα σύγχρονα ευρωπαϊκά οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα.

«Είναι ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να φέρει τη χώρα στον ευρωπαϊκό «μέσο όρο» σε μια σειρά ζητημάτων, αλλά και να αντιμετωπίσει μια σειρά υστερήσεων της Ελλάδας λόγω του πολύ απλού γεγονότος ότι διαθέτουμε ένα εργατικό δίκαιο που έχει ηλικία περίπου 40 ετών», λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο ο Υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης τονίζει εξίσου πως μεταξύ άλλων θα προβλέπει αλλαγές στις υπερωρίες και συγκεκριμένα,  "την άρση της διάκρισης μεταξύ βιομηχανίας και υπηρεσιών”.

Σε σχέση με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας τονίζει πως θα δοθεί η δυνατότητα υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατέβει σε διαβούλευση τον Μαϊο ενώ σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε αναμένεται να εμπεριέχει και ρυθμίσεις που αφορούν την Τηλεργασία.

"Αιτία Πολέμου" το νέο νομοσχέδιο

«Η κατάργηση του 8ωρου, η θέσπιση του 10ωρου μετά το 1920 που είχε καταργηθεί, η σύνδεση του ωραρίου και της σχέσης εργασίας με την παραγωγικότητα κάθε επιχείρησης ή κλάδου, η πλήρης απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, η απογείωση των υπερωριών έως και 150 ώρες, αποτελούν μέτρα – κόλαση για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων» υποστηρίζει το ΚΚΕ

«Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για τα εργασιακά αποτελεί αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά αυτών.» σημειώνει το ΚΚΕ

«Το νομοσχέδιο αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης που παρουσίασε η κυβέρνηση, ενώ τα μέτρα που προβλέπονται αποτελούν τους "όρους" της ανάκαμψης που επιθυμούν κεφάλαιο και ΕΕ, με ακόμη φτηνότερη εργατική δύναμη, γενίκευση των νέων μορφών εκμετάλλευσης και της ευελιξίας», τονίζει

Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ 

  • Ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας (χωρίς ΣΣΕ)
  • Εργάσιμη εβδομάδα διάρκειας 30-50 ωρών την εβδομάδα (με συνδυασμό 6ωρης και 12ωρης απασχόλησης)
  • “Ευέλικτη” τηλεργασία πλήρους, μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας
  • Ημερήσιο ωράριο-“λάστιχο” με συνδυασμό τηλεργασίας και εργασίας στις εγκαταστάσεις του εργοδότη!
  • Κατάργηση του θεσμού τής υπερεργασίας
  • Κατάργηση του πενθήμερου (εργασία και το Σαββατοκύριακο)!
  • Εκτίναξη του επιτρεπόμενου ορίου υπερωριών στις 150, για όλους τους κλάδους τής οικονομίας
  • Μη καταβολή της προσαύξησης λόγω υπερωρίας, με συμψηφισμό απλήρωτων υπερωριών με μειωμένο ωράριο ή ρεπό!

Ξενογιαννακοπούλου: Eργασιακός οδοστρωτήρας

Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για εργασιακό οδοστρωτήρα, που «είναι και η μόνη προεκλογική δέσμευση του κ.Μητσοτάκη που υλοποιεί με συνέπεια αυτή η κυβέρνηση». Μάλιστα απευθυνόμενη στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζει: «Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία, στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους.»

Αντιδράσεις και από το Κίνημα Αλλαγής

Το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει ότι το νομοσχέδιο αυτό σημαίνει: «Κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, απροστάτευτος ο εργαζόμενος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Με το ωράριο εργασίας και τη ζωή του να γίνεται λάστιχο. Χωρίς κανόνες ακόμη και για το Σαββατοκύριακο!!! Δεκάωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες»

Ρυθμίσεις που αφορούν τη Τηλεργασία

Στο νομοσχέδιο που βρίσκεται προ των πυλών:

  • θα απαγορευθεί ρητώς η χρήση κάμερας για την παρακολούθηση των εργαζομένων από τους εργοδότες
  • α προβλεφθεί αποζημίωση για το πρόσθετο κόστος αναγκαίου εξοπλισμού για τηλεργασία
  • με ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα ελέγχεται αν τηρούνται τα ωράρια

Κατ’ εξαίρεση, επιβάλλεται μονομερώς από τον εργοδότη, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και για όσο χρόνο διαρκεί η ανάγκη αυτή ή από τον εργαζόμενο, σε περίπτωση τεκμηριωμένου κινδύνου υγείας του, ο οποίος μπορεί να αποφευχθεί αν εργάζεται μέσω τηλεργασίας και όχι στις εγκαταστάσεις του εργοδότη. 

Οι υπουργοί Εργασίας και Υγείας καθορίζουν με κοινή τους απόφαση τις παθήσεις, τα νοσήματα ή τις αναπηρίες που μπορούν να τεκμηριώσουν κίνδυνο υγείας του εργαζόμενου.

Κατά την τηλεργασία, ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος που προκαλείται στον εργαζόμενο από την εξ αποστάσεως εργασία σε σχέση με τις τηλεπικοινωνίες, τον εξοπλισμό και ότι δαπάνες μπορεί να προέρχονται από τα παραπάνω

Παρέχει στον εργαζόμενο τεχνική υποστήριξη για την παροχή της εργασίας του και αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τις δαπάνες επισκευής των συσκευών που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεσή της ή να τις αντικαταστήσει σε περίπτωση βλάβης. Η υποχρέωση αυτή αφορά και στις συσκευές που ανήκουν στον εργαζόμενο, εκτός εάν στη σύμβαση ή στη σχέση εργασίας ορίζεται διαφορετικά.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο στη σύμβαση ή στη σχέση εργασίας ορίζεται ο τρόπος χρηματικής αποκατάστασης εκ μέρους του εργοδότη της χρησιμοποίησης του οικιακού χώρου εργασίας του εργαζομένου.

Οι σχετικές δαπάνες καλύπτονται σε μηνιαία βάση, δεν αποτελούν αποδοχές, αλλά εκπιπτέα δαπάνη για την εργοδοτική επιχείρηση, και δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο ή τέλος ούτε οφείλονται επί αυτών ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη ή εργαζομένου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Tα εξεταζόμενα μαθήματα και όλη Η ΥΛΗ ΕΔΩ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΝΕΟ - Πιστοποίηση Ιταλικών για ΑΣΕΠ ΕΥΚΟΛΑ και ΑΜΕΣΑ (ΕΞΤΡΑ Μοριοδότηση 2ης Ξένης Γλώσσας)

ΑΣΕΠ: Πάρτε το πιο ΕΥΚΟΛΟ online PROFICIENCY στην Ελλάδα σε 2 ΜΟΝΟ ημέρες (Μόνο 95 ευρώ)

ΑΣΕΠ Πιστοποίηση ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ELIC ή ECDL σε 2 ΜΟΝΟ ημέρες με εξ αποστάσεως τεστ  - 97% επιτυχία στις εξετάσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα