neanderthal
Λιγοστά νεαντερτάλια γονίδια επιβίωσαν μέχρι σήμερα στο ανθρώπινο DNA, εν μέρει επειδή πιστεύεται ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών, κάτι που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να συμβαίνει στην περίπτωση του κορονοϊού

Ορισμένοι άνθρωποι στη Γη έχουν ένα τμήμα στο DNA τους που αυξάνει τον κίνδυνο να αρρωστήσουν πιο σοβαρά από την Covid-19 και αυτή η περιοχή του γονιδιώματος, η οποία περιλαμβάνει έξι γονίδια, αποτελεί μακρινή κληρονομιά από τους «ξαδέρφους» μας τους Νεάντερταλ πριν 50.000 έως 60.000 χρόνια, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Ευρωπαίων επιστημόνων.

Οι επιστήμονες ακόμη δεν γνωρίζουν γιατί αυτή η συγκεκριμένη περιοχή του DNA στο χρωμόσωμα 3 αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2. Πάντως, ήδη είναι γνωστό ότι και άλλες ασθένειες των σημερινών ανθρώπων συνδέονται με εκείνο το μικρό τμήμα του γονιδιώματος του Homo sapiens, το οποίο έχει κληροδοτηθεί μετά τις επιμιξίες του με τους Νεάντερταλ, πριν οι τελευταίοι εξαφανιστούν.

Τα περισσότερα νεαντερτάλια γονίδια αποδείχθηκαν επιζήμια για τους ανθρώπους επιβαρύνοντας την υγεία τους ή δυσκολεύοντάς τους να κάνουν παιδιά, λιγοστά όμως επιβίωσαν μέχρι σήμερα στο ανθρώπινο DNA, εν μέρει επειδή πιστεύεται ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών, κάτι που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να συμβαίνει στην περίπτωση του νέοι κορονοϊού.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο διεθνώς κορυφαίος γενετιστής Σβάντε Πάαμπο, ο σουηδικής καταγωγής διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Λειψία, καθώς και ο γενετιστής Χούγκο Ζέμπεργκ του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, ακόμη δεν έχουν κάνει επίσημη επιστημονική δημοσίευση των νέων ευρημάτων τους, αλλά μόνο online προδημοσίευση, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Η εν λόγω περιοχή του χρωμοσώματος 3 είναι σήμερα πολύ κοινή σε ορισμένες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, όπου σχεδόν δύο στους τρεις κάτοικοι (το 63%) διαθέτουν τουλάχιστον ένα αντίγραφό της στο DNA τους, ενώ το ίδιο συμβαίνει σχεδόν στο ένα τρίτο του πληθυσμού της Νότιας Ασίας. Από την άλλη πλευρά, το κληρονομημένο από τους Νεάντερταλ τμήμα του DNA είναι πολύ λιγότερο συχνό στην Ευρώπη (υπάρχει στο 8% του πληθυσμού), ακόμη πιο σπάνιο στην Ανατολική Ασία (4%), ενώ απουσιάζει, σχεδόν πλήρως, στην Αφρική.

Παραμένει άγνωστο μέσω ποιας εξελικτικής πορείας προέκυψε αυτή η γεωγραφική κατανομή γι' αυτήν τη γενετική περιοχή. Είναι πιθανό, πάντως, ότι και αυτή η νεαντερτάλια εκδοχή των συγκεκριμένων γονιδίων είναι επιβλαβής γενικότερα για τους ανθρώπους και έτσι σταδιακά βαίνει προς εξαφάνιση.

Οι επιστήμονες ψάχνουν (και) στις διαφορές του DNA να βρουν γιατί η Covid-19 είναι πολύ πιο επικίνδυνη για μερικούς ανθρώπους από ό,τι για άλλους. Είναι γνωστό ότι οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από τους νέους, οι άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες, οι φτωχοί και οι μειονότητες περισσότερο από τους πλούσιους και λευκούς, αλλά επίσης μερικοί άνθρωποι περισσότερο από άλλους συνομηλίκους τους του ίδιου φύλου και χρώματος.

Τον Ιούνιο, μία ερευνητική ομάδα που συνέκρινε τους σοβαρά ασθενείς με Covid-19 στην Ιταλία και την Ισπανία, σε σχέση με όσους αρρώστησαν με ήπια συμπτώματα, βρήκε ότι οι πρώτοι είχαν κοινές στο DNA τους δύο περιοχές: Μία στο χρωμόσωμα 9 (περιλαμβάνει το γονίδιο ΑΒΟ που ρυθμίζει την ομάδα αίματος) και μία στο χρωμόσωμα 3 (η κληρονομιά των Νεάντερταλ, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων).

Μία πιο πρόσφατη μελέτη -την προηγούμενη εβδομάδα- από τη διεθνή επιστημονική πρωτοβουλία γενετιστών «Covid-19 Host Genetics Initiative» επιβεβαίωσε και ανέδειξε ως ακόμη πιο σημαντική τη σύνδεση ανάμεσα στη σοβαρότητα της Covid-19 και στη γενετική περιοχή στο χρωμόσωμα 3. Ότι αυτό το τμήμα του DNA αποτελεί γενετική κληρονομιά των Νεάντερταλ, αποτελεί τη νέα ανακάλυψη των Πάαμπο και Ζέμπεργκ.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έψαξαν μία διαδικτυακή βάση με τα έως τώρα γνωστά γονιδιώματα Νεάντερταλ που έχουν αναλυθεί, βρήκαν ότι αυτή η γονιδιακή περιοχή που αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19 είναι ίδια με εκείνη που είχε βρεθεί σε Νεάντερταλ που ζούσαν στην Κροατία πριν 50.000 χρόνια. Η έρευνα συνεχίζεται με στόχο να πέσει περισσότερο φως στο πώς αλληλεπιδρά αυτό το αρχαίο τμήμα του DNA με τον νέο κορονοϊό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

VOUCHER στον Τουρισμό - 1250 ευρώ - Ξεκινήστε στην goLearn

ΑΣΕΠ: Η πιο ΕΥΚΟΛΗ Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 ημέρες - Την παίρνετε από το σπίτι σας ONLINE

Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων με υψηλές αμοιβές; Όλοι μπορούν!

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: ΑΛΛΑΞΕ Η ΥΛΗ - Αποκτήστε την εδώ μαζί με ασκήσεις και λύσεις

ΝΕΟ! Εύκολη Πιστοποίηση Ιταλικών ή Ισπανικών με εξ αποστάσεως πρόγραμμα ΑΜΕΣΑ (μόρια 2ης ξένης γλώσσας)

Απαραίτητο Τυπικό Προσόν για προσλήψεις στο Δημόσιο: Είναι αυτή η Πιστοποίηση Η/Υ της goLearn - Πώς την παίρνεις σε 2 ημέρες πανεύκολα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

για την αξιολόγηση των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικοί Ξάνθης: Ανοίγει διάλογο για τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα
Ενημερωτική εκδήλωση της ΕΛΜΕ Ξάνθης για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών
Εκπαιδευτικοί Ξάνθης: Ανοίγει διάλογο για τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα
zetta_makri
Μακρή: Τα στοιχεία για παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης και διορισμούς
Στοιχεία για παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης και διορισμούς εκπαιδευτικών από την υφυπουργό Ζ. Μακρή
Μακρή: Τα στοιχεία για παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης και διορισμούς