απολιθωμα
Μυστηριώδες αρθρόποδο 444 εκατ. ετών αποκαλύπτει τα… σωθικά του

Ένα εύρημα που μοιάζει να ήρθε από μια άλλη εποχή – κυριολεκτικά και μεταφορικά – έχει συγκλονίσει την επιστημονική κοινότητα. Πρόκειται για ένα αρχαίο θαλάσσιο αρθρόποδο, ηλικίας 444 εκατομμυρίων ετών, που εντοπίστηκε κοντά στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής και διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο απολίθωμα έχει βρεθεί έως σήμερα: διατηρήθηκε από μέσα προς τα έξω.

Το είδος ονομάστηκε Keurbos susanae, ή απλά Σου, και η μοναδικότητά του βασίζεται στο γεγονός ότι διασώθηκαν τα εσωτερικά του όργανα, ενώ το εξωτερικό περίβλημα – το κεφάλι, τα πόδια και το «κέλυφος» – έχουν εξαφανιστεί. Για δεκαετίες, το εύρημα προβλημάτιζε τους επιστήμονες, μέχρι που η παλαιοντολόγος Σάρα Γκάμποτ από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ κατάφερε να εξηγήσει το φαινόμενο.

Μια «χρονοκάψουλα» από σπλάχνα

«Το εσωτερικό της Σου αποτελεί μια απολιθωμένη χρονοκάψουλα: μύες, τένοντες, ακόμη και έντερα, όλα διατηρούνται με εξαιρετική λεπτομέρεια», εξηγεί η Γκάμποτ. Αντίθετα, το σκληρό εξωτερικό τμήμα, που υπό κανονικές συνθήκες θα διατηρούσε καλύτερα, διαλύθηκε από τη χημική σύνθεση του περιβάλλοντος, πιθανόν λόγω της παρουσίας υδρόθειου στο θαλασσινό νερό, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η μελέτη της δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Paleontology και ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον παλαιοντολόγων παγκοσμίως, καθώς προσφέρει μια σπάνια ματιά στα εσωτερικά ανατομικά χαρακτηριστικά των πρώιμων αρθροπόδων – μιας κατηγορίας που σήμερα περιλαμβάνει από τις γαρίδες και τις αράχνες, μέχρι τα ακάρεα και τις σαρανταποδαρούσες.

Το υλικό που διέσωσε τα εσωτερικά όργανα της Σου είναι το φωσφορικό ασβέστιο, η ίδια ουσία που αποτελεί τη βάση για τα οστά και τα δόντια των σπονδυλωτών – κάτι που εξηγεί εν μέρει την εντυπωσιακή διατήρηση των μαλακών ιστών. Όμως ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο πραγματοποιήθηκε αυτή η «ανάποδη απολίθωση» παραμένει υπό έρευνα.

Ένα απολίθωμα χωρίς "θέση" στο δέντρο της ζωής

Παρά τη σπάνια διατήρησή της, η Σου παραμένει ένα αίνιγμα. Η επιστημονική ομάδα δεν είναι ακόμη βέβαιη για την ακριβή ταξινόμησή της, αφού δεν υπάρχει άλλο γνωστό απολίθωμα με παρόμοια μορφολογία. Το εύρημα χρονολογείται στην Ορδοβίκια περίοδο, σε μια εποχή που η Γη βίωνε έναν από τους μεγαλύτερους παγετώνες στην ιστορία της και το 85% των θαλάσσιων ειδών εξαφανίστηκε.

«Είναι ένας υπερμαραθώνιος επιστημονικής ανακάλυψης», λέει η Γκάμποτ. «Η ανατομία είναι τόσο περίπλοκη και διατηρημένη σε τόσα επίπεδα, που κάθε στρώση αποκαλύπτει νέες πληροφορίες».

Το παράδοξο απολίθωμα δεν είναι μόνο μια επιστημονική περιέργεια. Είναι μια ζωντανή (ή ορθότερα, απολιθωμένη) υπενθύμιση του πώς η ζωή μπορεί να διατηρηθεί με τρόπους που ακόμα δεν κατανοούμε πλήρως. Κι όπως όλα δείχνουν, η Σου θα συνεχίσει να προκαλεί συζητήσεις – και ανακαλύψεις – για πολλά ακόμα χρόνια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Από ποια ώρα θα βρέχει σήμερα Τετάρτη στην Αττική

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 7/2

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαρία Καρυστιανού, Νικόλας Φαραντούρης
Φαραντούρης για στήριξη Καρυστιανού: «Αν επιλέξω άλλον δρόμο, θα ενημερώσω τον ΣΥΡΙΖΑ»
«Τίποτα δεν είναι γραμμένο στις πλάκες του Μωυσή» - Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το «φλερτ» του ευρωβουλευτή με την Μαρία Καρυστιανού
Φαραντούρης για στήριξη Καρυστιανού: «Αν επιλέξω άλλον δρόμο, θα ενημερώσω τον ΣΥΡΙΖΑ»
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Αναπληρωτές: Τα κενά στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία για τη Δ΄ φάση προσλήψεων
Η «ακτινογραφία» των λειτουργικών αναγκών για το σχολικό έτος 2025-2026 σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια – Οι πίνακες με τις ειδικότητες
Αναπληρωτές: Τα κενά στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία για τη Δ΄ φάση προσλήψεων
Αφροδίτη Λατινοπούλου
Λατινοπούλου για Καρυστιανού: «Αυτό που περιμένω είναι το μαλλιοτράβηγμα»
Αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις της προέδρου της «Φωνής Λογικής» σε τηλεοπτική εκπομπή – «Περιμένω το μαλλιοτράβηγμα», είπε για τις πολιτικές...
Λατινοπούλου για Καρυστιανού: «Αυτό που περιμένω είναι το μαλλιοτράβηγμα»