kleopatra
Πώς μύριζε η αρχαιότητα; Τι έβρισκαν ωραίο και τι όχι οι αρχαίοι;

Το τι μυρίζει όμορφα και το τι όχι παρότι σχετικά αντικειμενικό, ενίοτε είναι και αρκετά υποκειμενικό και ανά εποχή διαφέρει. Έτσι επιστήμονες προσπάθησαν να «αιχμαλωτίσουν» το άρωμα του παρελθόντος.

Η επιστημονική αυτή προσπάθεια έλαβε νέα ώθηση μετά την πανδημία του κορονοϊού, όταν εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ενοχλητική ανοσμία.

«Πρόκειται για μια πολύ ζωτική αίσθηση. Η όσφρηση ήταν πάρα πολύ σημαντική και στο παρελθόν. Τότε ίσως και ακόμη περισσότερο γιατί δεν ήταν όλα τα πράγματα τόσο αποστειρωμένα» λέει η Μπάρμπαρα Χούμπερ, ερευνήτρια αρχαιολογίας από το Ινστιτούτο Γεωανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ, όπως αναφέρει το cnn.gr.

Οι μυρωδιές του παρελθόντος

Όπως εξηγεί η Χούμπερ, οι περισσότερες οσμές προέρχονται από τρόφιμα, ζώα ή ανθρώπους και έτσι πολύ γρήγορα «χάνονται» και το «κλειδί» για την αποκρυπτογράφηση των οσμών είναι, συνήθως, αόρατο.

Οι ειδικοί μπορούν να εντοπίσουν βιομοριακά υπολείμματα πάνω σε μπουκάλια από αρώματα, σκεύη μαγειρικής ή σκεύη φύλαξης τροφίμων, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες τεχνικές, όπως η χρωματογραφία.

Πρόκειται για μια διαδικασία που επιτρέπει το διαχωρισμό των μειγμάτων -τη φασματομετρία μάζας- και μπορεί να ανιχνεύσει διαφορετικές ενώσεις, υπολογίζοντας το βάρος διαφορετικών μορίων.

Τα βιομόρια που παρέχουν περισσότερες πληροφορίες, σύμφωνα με τη Χούμπερ, είναι τα λιπίδια, τα λίπη, τα κεριά και τα λάδια -που δεν είναι υδατοδιαλυτά.

Εντοπίζονται τακτικά σε πορώδη κεραμικά, που μετά από διάφορες χρήσεις έχουν απορροφήσει τα στοιχεία αυτά.

Η Κλεοπάτρα

Με τη σειρά του, ο Σον Κόχλιν, ερευνητής αρχαίας και μεσαιωνικής σκέψης στην Τσεχική Ακαδημία επιστημών, προσπαθεί να αναπαράγει τα αρώματα που μπορεί να χρησιμοποιούσε ακόμη και η ίδια η Κλεοπάτρα, αποκρυπτογραφώντας τις συνταγές που είχαν καταγραφεί σε αρχαία αιγυπτιακά κείμενα αλλά και σε επιγραφές σε τοίχους ναών.

«Το πρόβλημα είναι απλό. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν ακολουθείς μια συνταγή, ξέρεις το αποτέλεσμα που θέλεις να έχεις. Όταν, όμως, προσπαθείς να αναδημιουργήσεις μια ιστορική συνταγή, δεν έχεις στόχο» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εκμεταλλευτούμε την οργανική χημεία για να μάθουμε κάτι για τη διαδικασία. Γιατί πιστεύουμε ότι η διαδικασία είναι στην πραγματικότητα αυτή που μπορεί να καθορίσει το εύρος των πιθανών οσμών», συνέχισε.

Ο ερευνητής παρομοιάζει τα πειράματά του με τον αυτοσχεδιασμό που κάνουν μάγειρες σε δημοφιλείς εκπομπές μαγειρικής ανά τον κόσμο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φυσικός Βαρβακείου για το θέμα της Φυσικής των Πανελληνίων: Eάν ο Π. Πολάκης δεν ανακαλέσει θα κινηθώ νομικά

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΣΧΟΛΕΙΑ 1.jpg
Σχετικά με την πάγια προκαταβολή 500 ευρώ στους διευθυντές των σχολείων: Τι κιμπαριλίκια είναι αυτά, τι κουβαρνταλίκια!!!
"Από την πάγια προκαταβολή μπορεί να αντιμετωπίζεται οποιαδήποτε δαπάνη σχετίζεται με τις λειτουργικές ανάγκες της σχολικής μονάδας"
Σχετικά με την πάγια προκαταβολή 500 ευρώ στους διευθυντές των σχολείων: Τι κιμπαριλίκια είναι αυτά, τι κουβαρνταλίκια!!!
patates.jpg
Νέα έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες ίσως συνδέονται με την κατάθλιψη
«Όσοι έχουν υποκείμενα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης θα μπορούσαν να στραφούν σε τρόφιμα παρηγοριάς ως έναν τρόπο αυτοθεραπείας»
Νέα έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες ίσως συνδέονται με την κατάθλιψη