kleopatra
Πώς μύριζε η αρχαιότητα; Τι έβρισκαν ωραίο και τι όχι οι αρχαίοι;

Το τι μυρίζει όμορφα και το τι όχι παρότι σχετικά αντικειμενικό, ενίοτε είναι και αρκετά υποκειμενικό και ανά εποχή διαφέρει. Έτσι επιστήμονες προσπάθησαν να «αιχμαλωτίσουν» το άρωμα του παρελθόντος.

Η επιστημονική αυτή προσπάθεια έλαβε νέα ώθηση μετά την πανδημία του κορονοϊού, όταν εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ενοχλητική ανοσμία.

«Πρόκειται για μια πολύ ζωτική αίσθηση. Η όσφρηση ήταν πάρα πολύ σημαντική και στο παρελθόν. Τότε ίσως και ακόμη περισσότερο γιατί δεν ήταν όλα τα πράγματα τόσο αποστειρωμένα» λέει η Μπάρμπαρα Χούμπερ, ερευνήτρια αρχαιολογίας από το Ινστιτούτο Γεωανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ, όπως αναφέρει το cnn.gr.

Οι μυρωδιές του παρελθόντος

Όπως εξηγεί η Χούμπερ, οι περισσότερες οσμές προέρχονται από τρόφιμα, ζώα ή ανθρώπους και έτσι πολύ γρήγορα «χάνονται» και το «κλειδί» για την αποκρυπτογράφηση των οσμών είναι, συνήθως, αόρατο.

Οι ειδικοί μπορούν να εντοπίσουν βιομοριακά υπολείμματα πάνω σε μπουκάλια από αρώματα, σκεύη μαγειρικής ή σκεύη φύλαξης τροφίμων, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες τεχνικές, όπως η χρωματογραφία.

Πρόκειται για μια διαδικασία που επιτρέπει το διαχωρισμό των μειγμάτων -τη φασματομετρία μάζας- και μπορεί να ανιχνεύσει διαφορετικές ενώσεις, υπολογίζοντας το βάρος διαφορετικών μορίων.

Τα βιομόρια που παρέχουν περισσότερες πληροφορίες, σύμφωνα με τη Χούμπερ, είναι τα λιπίδια, τα λίπη, τα κεριά και τα λάδια -που δεν είναι υδατοδιαλυτά.

Εντοπίζονται τακτικά σε πορώδη κεραμικά, που μετά από διάφορες χρήσεις έχουν απορροφήσει τα στοιχεία αυτά.

Η Κλεοπάτρα

Με τη σειρά του, ο Σον Κόχλιν, ερευνητής αρχαίας και μεσαιωνικής σκέψης στην Τσεχική Ακαδημία επιστημών, προσπαθεί να αναπαράγει τα αρώματα που μπορεί να χρησιμοποιούσε ακόμη και η ίδια η Κλεοπάτρα, αποκρυπτογραφώντας τις συνταγές που είχαν καταγραφεί σε αρχαία αιγυπτιακά κείμενα αλλά και σε επιγραφές σε τοίχους ναών.

«Το πρόβλημα είναι απλό. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν ακολουθείς μια συνταγή, ξέρεις το αποτέλεσμα που θέλεις να έχεις. Όταν, όμως, προσπαθείς να αναδημιουργήσεις μια ιστορική συνταγή, δεν έχεις στόχο» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εκμεταλλευτούμε την οργανική χημεία για να μάθουμε κάτι για τη διαδικασία. Γιατί πιστεύουμε ότι η διαδικασία είναι στην πραγματικότητα αυτή που μπορεί να καθορίσει το εύρος των πιθανών οσμών», συνέχισε.

Ο ερευνητής παρομοιάζει τα πειράματά του με τον αυτοσχεδιασμό που κάνουν μάγειρες σε δημοφιλείς εκπομπές μαγειρικής ανά τον κόσμο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αυτή την ελληνική λέξη μόνο ένας στους δέκα την λέει και την γράφει σωστά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/5

Ξεπεράστηκε κάθε όριο: Χιλιάδες παίρνουν online Proficiency σε 1 ημέρα ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κεφτέδες στο πήλινο, με σάλτσα και τυρί
Πεντανόστιμη συνταγή: Κεφτέδες στο πήλινο, με σάλτσα και τυρί
Μια πεντανόστιμη συνταγή, λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους, αφού αποτελείται από κεφτέδες στην καλύτερή τους εκδοχή, με σάλτσα ντομάτας και τυριά...
Πεντανόστιμη συνταγή: Κεφτέδες στο πήλινο, με σάλτσα και τυρί