Thumbnail

O «άτυχος» Cancri 55b ανήκει στην κατηγορία του «θερμού Δία»

Δείτε ένα βίντεο για τον Cancri 55b που...εξαμτίζεται. Στο βίντεο αποτυπώνονται τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη που βρίσκεται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο.
 

Λονδίνο

Σε ένα γειτονικό πλανητικό σύστημα εντοπίστηκε ένας γίγαντας αερίου που…εξατμίζεται. Η ανακάλυψη προσφέρει νέα στοιχεία για την καλύτερη κατανόηση των ατμοσφαιρικών συνθηκών στο Ηλιακό Σύστημα.

Το εξωηλιακό σύστημα

Ο Cancri 55 b (β του 55 του Καρκίνου) βρίσκεται σε ένα δυαδικό αστρικό σύστημα που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 ετών φωτός από τη Γη. Το ένα άστρο (55 Cancri A) είναι παρόμοιο με τον Ηλιο και το άλλο είναι ένας κόκκινος νάνος. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί πέντε πλανήτες να κινούνται σε τροχιά γύρω από το 55 Cancri A. Oι επιστήμονες συνεχίζουν να αναζητούν εκεί και άλλους πλανήτες.

Το θύμα

Ο Cancri 55 b είναι ένας γίγαντας αερίου που κινείται κοντά στο μητρικό του άστρο. Οι επιστήμονες αναφέρονται σε αυτού του είδους τους πλανήτες με τον όρο «θερμός Δίας». Ο Cancri 55b κινείται σε απόσταση 17 εκατομμυρίων χλμ από το μητρικό του άστρο και είναι ένας από τους πέντε πλανήτες που έχουν εντοπιστεί σε αυτό το σύστημα. Ερευνητική ομάδα στην Ελβετία χρησιμοποίησε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble για να τον παρατηρήσει.

Τα ευρήματα

Ο Cancri 55 b διαθέτει μεγάλης έκτασης αλλά και πολύ «παχιά» ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη εξατμίζονται με αργό ρυθμό. Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική αφού για πρώτη φορά εντοπίζεται ένας πλανήτης με τέτοια ατμοσφαιρικά χαρακτηριστικά ο οποίος επιπλέον βρίσκεται σε διαδικασία καταστροφής.

«Κανένας από τους γίγαντες αερίου του ηλιακού μας συστήματος δεν διαθέτει ατμόσφαιρα αλλά και συνθήκες που να μοιάζουν με αυτή του Cancri 55 b. Ετσι ο πλανήτης αποτελεί ιδανικό εργαλείο για τη μελέτη του πώς αναπτύσσεται η ατμόσφαιρα ανάλογα με τη μάζα ενός πλανήτη αλλά και την απόσταση που έχει από το μητρικό του άστρο. Οπως φαίνεται, πρέπει να υπάρχει μια κρίσιμη απόσταση ανάμεσα σε έναν πλανήτη και ένα άστρο κατά την οποία τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη γίνονται ασταθή και αρχίζουν να εξατμίζονται» αναφέρει ο Ντέιβιντ Εχρενράιχ, του Πανεπιστημίου της Γενεύης, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα arxiv.org στην οποία παρουσιάζονται επιστημονικές μελέτες πριν τη δημοσίευσή τους.

tovima.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μνημόνιο συνεργασίας ΔΙΠΑΕ - Νοσοκομείο
Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος - Γ.Ν.Θ. «Παπαγεωργίου»: Έπεσαν οι υπογραφές για μνημόνιο συνεργασίας
Μνημόνιο Συνεργασίας Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος - Γ.Ν.Θ. «Παπαγεωργίου»
Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος - Γ.Ν.Θ. «Παπαγεωργίου»: Έπεσαν οι υπογραφές για μνημόνιο συνεργασίας
Αρπαγή βρέφους
Αρπαγή βρέφους στην Ομόνοια: Στο στόχαστρο η γιαγιά - Κύκλωμα εμπορίας βρεφών βλέπουν οι Αρχές
Άλιμος: Κύκλωμα εμπορίας βρεφών βλέπουν οι Αρχές - Φυλάκιση για τη γιαγιά, «υπήρχε σχέδιο»
Αρπαγή βρέφους στην Ομόνοια: Στο στόχαστρο η γιαγιά - Κύκλωμα εμπορίας βρεφών βλέπουν οι Αρχές