Thumbnail

 

Το Νομπέλ Χημείας 2012 μοιράστηκαν δύο επιστήμονες που βρήκαν πώς επικοινωνούν τα κύτταρα στον οργανισμό
 
Δύο αμερικανοί επιστήμονες, ο Ρόμπερτ Λέφκοβιτς, 69 ετών, και ο Μπράιαν Κομπίλκα, 57 ετών, μοιράστηκαν το Νομπέλ Χημείας 2012, που ανακοινώθηκε χθες στη Στοκχόλμη. Με την έρευνά τους για την αποκωδικοποίηση των G πρωτεϊνικών υποδοχέων οι επιστήμονες κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο της επικοινωνίας των κυττάρων στον οργανισμό, όσο απομακρυσμένα και να είναι το ένα από το άλλο. Με αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας τα κύτταρα ανταποκρίνονται στα εξωτερικά και εσωτερικά ερεθίσματα που δέχεται ο οργανισμός. Επίσης, σύμφωνα με την επιτροπή των βραβείων Νομπέλ της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας, «περίπου τα μισά από τα φάρμακα δρουν μέσω αυτών των υποδοχέων, μεταξύ των οποίων είναι και οι βήτα αναστολείς που λαμβάνουν οι καρδιοπαθείς, τα αντιισταμινικά και διάφορα νευρολογικά και ψυχιατρικά φάρμακα».
Στα μάτια, στη μύτη και στο στόμα υπάρχουν αισθητήρες για το φως, τις οσμές και τις γεύσεις αντίστοιχα. Μέσα στο σώμα τα κύτταρα έχουν παρόμοιους αισθητήρες για τις ορμόνες που ρυθμίζουν από τα συναισθήματα μέχρι την ενέργεια του οργανισμού. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι η αδρεναλίνη (η ορμόνη της εγρήγορσης), η σερετονίνη (η ορμόνη της ευτυχίας), η ντοπαμίνη κ.λπ. Οσο ένας οργανισμός αναπτύσσεται, τόσο τα κύτταρα χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς επικοινωνίας τους για να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον. Την πολύ σημαντική λειτουργία της επικοινωνίας στην καθημερινότητα, αλλά και κατά την ανάπτυξη τελούν στον οργανισμό οι G πρωτεϊνικοί υποδοχείς.
 
Η ανακάλυψη. Ο Λέφκοβιτς είχε ξεκινήσει να χρησιμοποιεί ραδιενέργεια από το 1968. Στόχος του ήταν να εντοπίσει τους υποδοχείς των κυττάρων. Προσθέτοντας ισότοπα σε διάφορες ορμόνες και με τη βοήθεια της ακτινοβολίας, κατάφερε να εντοπίσει αρκετούς υποδοχείς, συμπεριλαμβανομένου ενός υποδοχέα αδρεναλίνης. Περίπου 12 χρόνια αργότερα και με τη βοήθεια του Κομπίλκα, η επιστημονική ομάδα κατάφερε να απομονώσει το γονίδιο που κωδικοποιεί τον συγκεκριμένο υποδοχέα. Τότε οι επιστήμονες κατάλαβαν για πρώτη φορά ότι υπάρχει μία ολόκληρη «οικογένεια» παρόμοιων υποδοχέων στα κύτταρα. Η οικογένεια αυτή, που έχει ονομαστεί πλέον συζευγμένοι υποδοχείς πρωτεΐνης G, χρησιμοποιείται από τουλάχιστον τα μισά φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά.  
Σύμφωνα με τον δρα Λέφκοβιτς, «οι υποδοχείς λειτουργούν ως δίοδος των κυττάρων προς πολυάριθμους νευροδιαβιβαστές και ορμόνες μέσα στον οργανισμό. Η θέση τους επιτρέπει να ρυθμίζουν κάθε γνωστή φυσιολογική διαδικασία του ανθρώπου. Οπως είναι λογικό, οι γιατροί σε περίπτωση ασθενειών χρειάζονται αυτή τη δυνατότητα ρύθμισης». Για παράδειγμα, η ισταμίνη είναι σημαντική σε περιπτώσεις αλλεργιών, η ντοπαμίνη για τη νόσο του Πάρκινσον, και η σεροτονίνη για το πώς αισθανόμαστε το φως και το σκοτάδι, αλλά και για πολλές άλλες λειτουργίες, όπως συναισθηματικές.
Το 2011, 47 χρόνια μετά την πρώτη διατύπωση της θεωρίας, ο Κομπίλκα και η ομάδα του κατάφεραν να απεικονίσουν την ακριβή στιγμή που η ορμόνη ενεργοποιείται από τον υποδοχέα και στέλνει την εντολή στο κύτταρο.
 
ΤΑ ΝΕΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ με την Ανάκληση απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων: Αόρατος κίνδυνος με επιβλαβείς χημικές ουσίες και ελλιπή επισήμανση

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

laptop_pc_woman_proslipseis.jpg
«Βόμβα» στην αγορά εργασίας: Η λίστα με τα επαγγέλματα που θα κυριαρχήσουν από φέτος έως το 2035
Τεχνητή νοημοσύνη, πράσινη ενέργεια και παγκοσμιοποίηση αλλάζουν τα πάντα τη δεκαετία 2025 με 2035 – Ποιοι θα βγάλουν τα «μεγάλα λεφτά» και ποιοι θα...
«Βόμβα» στην αγορά εργασίας: Η λίστα με τα επαγγέλματα που θα κυριαρχήσουν από φέτος έως το 2035
EKPAIDEYTIKOS
Διευθυντές σχολείων “χτυπούν καμπανάκι” σε δήμαρχο για τα σχολεία
Η επιστολή αναδεικνύει κρίσιμα ζητήματα λειτουργικής δυσλειτουργίας, τα οποία επηρεάζουν άμεσα την εκπαιδευτική διαδικασία.
Διευθυντές σχολείων “χτυπούν καμπανάκι” σε δήμαρχο για τα σχολεία
μουσικό
Χωρίς εκπαιδευτικούς μουσικής 1.000 σχολεία - 545 οργανικά κενά παραμένουν ακάλυπτα – Ζητούνται άμεσοι μόνιμοι διορισμοί
Στον αέρα η μουσική παιδεία στα δημοτικά – 92% των θέσεων χωρίς κάλυψη
Χωρίς εκπαιδευτικούς μουσικής 1.000 σχολεία - 545 οργανικά κενά παραμένουν ακάλυπτα – Ζητούνται άμεσοι μόνιμοι διορισμοί