Thumbnail
Διάστημα

Η διαστημοσυσκευή "Cassini" (Κασίνι) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), εισέρχεται πλέον στην τελική φάση της αποστολής της, ξεκινώντας σήμερα την πρώτη από τις πέντε άκρως κοντινές διελεύσεις της από τον πλανήτη Κρόνο.

Το «Κασίνι» θα βουτήξει τόσο χαμηλά, που για πρώτη φορά θα «ξύσει» την ανώτερη ατμόσφαιρα του γιγάντιου πλανήτη με τους θεαματικούς δακτυλίους. Αφού συλλέξει πολύτιμα στοιχεία για τη χημική σύνθεση του Κρόνου, τον επόμενο μήνα, στις 15 Σεπτεμβρίου, το σκάφος θα οδηγηθεί στην αυτοκαταστροφή του με μια τελική «βουτιά» θανάτου μέσα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Το "Cassini", βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο από το 2004. Είκοσι χρόνια μετά την εκτόξευσή του από τη Γη, ο «βετεράνος» του διαστήματος ξεμένει πλέον από καύσιμα. Η λύση της «αυτοκτονίας» επιλέχθηκε από τους επιστήμονες για να αποφευχθεί η πιθανότητα το σκάφος να πέσει σε κάποιον από τους δορυφόρους, τον Τιτάνα ή τον Εγκέλαδο, μολύνοντάς τους ίσως με γήινη μικροβιακή ζωή.

Αν και το «Cassini» αποστειρώθηκε προτού φύγει από τη Γη το 1997, δεν αποκλείεται να έχουν επιβιώσει πάνω του μερικοί γήινοι μικροοργανισμοί. Με δεδομένο ότι τα μεγάλα φεγγάρια του Κρόνου είναι υποψήφια για την ανακάλυψη μορφών ζωής, οι επιστήμονες θέλουν να αποφύγουν το μπέρδεμα με τη ζωή που θα έχει μεταφερθεί από τη Γη.

Η τροχιά της Δευτέρας φέρνει το σκάφος σε απόσταση μόνο 1.600 χιλιομέτρων από τα ανώτερα νέφη της ατμόσφαιρας του Κρόνου, πράγμα που επιτρέπει στα όργανά του να πάρουν δείγματα των αερίων του. Ο πλανήτης εκτιμάται ότι αποτελείται κυρίως από υδρογόνο (περίπου 75%) και το υπόλοιπο είναι κατά βάση αέριο ήλιο συν μικροσκοπικές ποσότητες μερικών άλλων χημικών στοιχείων.

Οι τέσσερις επόμενες κοντινες διελεύσεις έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το BBC, θα φέρουν τον σκάφος ακόμη πιο κοντά στην ατμόσφαιρα του Κρόνου, κάτι που θα αποτελέσει μια πρόκληση γι' αυτό, καθώς η ισχυρή βαρύτητα του πλανήτη θα το τραβά προς τα κάτω και θα απειλήσει να το θέσει εκτός τροχιάς πρόωρα.

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες ελπιζουν να καταφέρουν να κάνουν πιο ακριβή μέτρηση για τη διάρκεια της κρόνειας ημέρας, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 10,5 γήινες ώρες.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κοτόπουλο
Κατανάλωση κοτόπουλου και καρκίνος: Τι δείχνει νέα ιταλική μελέτη
Μια νέα επιστημονική μελέτη από την Ιταλία φέρνει στο προσκήνιο πιθανές επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης κοτόπουλου στην υγεία, εστιάζοντας...
Κατανάλωση κοτόπουλου και καρκίνος: Τι δείχνει νέα ιταλική μελέτη
kreas
Γιατί τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η διατροφή που περιλαμβάνει υψηλό ποσοστό τέτοιων προϊόντων επηρεάζει άμεσα τη μακροχρόνια υγεία και τη διάρκεια ζωής.
Γιατί τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;
askisi
Πόνος κατά την άσκηση: Το προειδοποιητικό σημάδι που μπορεί να φανερώνει σοβαρή απόφραξη αρτηριών
Η απόφραξη των αρτηριών, ένα πρόβλημα που συχνά εξελίσσεται αθόρυβα για χρόνια, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για σοβαρές καρδιαγγειακές...
Πόνος κατά την άσκηση: Το προειδοποιητικό σημάδι που μπορεί να φανερώνει σοβαρή απόφραξη αρτηριών
ΜΑΘΗΤΕΣ
Πέντε δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργήσουν οι μαθητές για να ανταποκριθούν στο μέλλον
Τα τελευταία χρόνια, και κυρίως μετά την ευρεία διάδοση των έξυπνων συσκευών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρείται μια ανησυχητική...
Πέντε δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργήσουν οι μαθητές για να ανταποκριθούν στο μέλλον