Thumbnail
Είναι μάλλον ο τελευταίος κρυμμένος θησαυρός του ανθρώπινου οργανισμού που έχουμε αρχίσει να ανακαλύπτουμε. 

Και δεν είναι άλλος από τις πληροφορίες που κρύβονται στα γονίδιά μας και οι οποίες μπορούν να μας φανούν χρήσιμες στη μάχη για τη διατήρηση της καλής υγείας και την προστασία μας από κάποια προδιάθεση. Με ποιον τρόπο; Μέσω της διατροφής.

Ο κλάδος αυτός της επιστήμης, η διατροφογενετική, αναπτύσσεται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Αλλά όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η μοριακή βιολόγος Καλλιόπη Γκούσκου, είναι τα τελευταία πέντε χρόνια που έχει κάνει πραγματικά άλματα. Η ίδια κατέχει ένα ρεκόρ - τουλάχιστον ελληνικό, εάν όχι και διεθνές: μελετά 134 γονίδια που, σύμφωνα με την πιο έγκυρη βιβλιογραφία, συνδέονται με την προδιάθεση σε ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η θρομβοφιλία, η οστεοπόρωση, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το μεταβολικό σύνδρομο.

Ο εντοπισμός των γονιδίων αυτών, σημειώνει, επιτρέπει τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής, το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα στην εκδήλωση απέναντι στην ασθένεια.

Προδιάθεση δεν σημαίνει επομένως ότι κάποια στιγμή θα εκδηλώσουμε την ασθένεια; «Με κανέναν τρόπο» απαντά κατηγορηματικά η Καλλιόπη Γκούσκου. «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη σε αυτό: μπορούμε να πάμε κόντρα στα γονίδιά μας» αναφέρει. «Γνωρίζοντας τη γενική πληροφορία μπορούμε να αλλάξουμε το περιβάλλον μας. Δηλαδή, να σχεδιάσουμε μια εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση με βάση το γενετικό μας προφίλ».

Το συμπέρασμα, με άλλα λόγια, είναι ότι το DNA δεν ορίζει τη μοίρα μας. Οι μοριακοί βιολόγοι μπορούν να δώσουν πολλά τέτοια παραδείγματα. Η Καλλιόπη Γκούσκου θυμάται αυτό της πολιτικού, η οποία ήταν αδύνατη παρά το γεγονός ότι από το διατροφογενετικό τεστ των 134 γονιδίων προέκυψε πως είχε υψηλή γενετική προδιάθεση στην παχυσαρκία. «Πώς το κατάφερε; Η απάντηση είναι απλή: Είχε καταλάβει ότι κάτι διαφορετικό συνέβαινε στο δικό της οργανισμό, δεν έμπαινε στη διαδικασία να συγκρίνεται με άλλους και από τότε που θυμάται τον εαυτό της πρόσεχε πάρα πολύ την ποσότητα φαγητού που κατανάλωνε».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χριστούγεννα καιρός
Αλλάζει ο καιρός από το Σάββατο: Χιόνια και βροχές χαμηλά για την αλλαγή του χρόνου
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες και έντονα φαινόμενα σε όλη τη χώρα
Αλλάζει ο καιρός από το Σάββατο: Χιόνια και βροχές χαμηλά για την αλλαγή του χρόνου
παππας
Δημοσιογράφος κατά Παππά για ξυλοδαρμό: «Είμαι καλά, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους»
Η επίθεση στο Στρασβούργο φέρνει τον ευρωβουλευτή εκτός ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ και σε κίνδυνο διαγραφής
Δημοσιογράφος κατά Παππά για ξυλοδαρμό: «Είμαι καλά, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους»
ελστατ
ΕΛΣΤΑΤ: Εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές και φοιτητές σε όλη την Ελλάδα
Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, οι νέοι εξοικειώνονται με τη στατιστική επιστήμη και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία
ΕΛΣΤΑΤ: Εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές και φοιτητές σε όλη την Ελλάδα
παιδιά
Voucher έως 800€ για Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση: Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα
3.500 αιτήσεις αξιολογήθηκαν για έως 20 συνεδρίες στήριξης παιδιών έως 6 ετών – Οι γονείς μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις έως 22 Δεκεμβρίου
Voucher έως 800€ για Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση: Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα