Κομισιόν: Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, ενώ το το 19,6% αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ιστορική απόφαση της Κομισιόν: Η Ελλάδα «φεύγει» από τις μακροοικονομικές ανισορροπίες

Σε μια εξέλιξη με ιδιαίτερη πολιτική και οικονομική βαρύτητα, η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από το καθεστώς των χωρών που τελούν υπό παρακολούθηση για μακροοικονομικές ανισορροπίες, σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2026.

Η απόφαση της Κομισιόν σηματοδοτεί το τέλος μιας πολυετούς περιόδου αυξημένης ευρωπαϊκής εποπτείας, που ξεκίνησε με την κρίση χρέους και συνεχίστηκε μέσα από τα μνημόνια, την ενισχυμένη εποπτεία και τους ειδικούς μηχανισμούς παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας, όπως αναφέρουν διάφορα δημοσιεύματα.

Στην έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι παράγοντες που επί χρόνια αποτελούσαν πηγή ανησυχίας για την ελληνική οικονομία έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Η αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, η βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών, η ενίσχυση της αγοράς εργασίας και η πρόοδος σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις συνθέτουν, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, μια σαφώς πιο σταθερή εικόνα.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η χώρα έχει επιτύχει ουσιαστική πρόοδο στην αντιμετώπιση χρόνιων αδυναμιών, ενώ οι κίνδυνοι που συνδέονται με το δημόσιο και το εξωτερικό χρέος δεν θεωρούνται πλέον απειλή για τη συνολική οικονομική σταθερότητα.

Θετικά αξιολογείται επίσης η αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Η ελληνική οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 2,1% το 2025, ξεπερνώντας αισθητά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Για το 2026, οι προβλέψεις της Επιτροπής παραμένουν ευνοϊκές, με την ανάπτυξη να εκτιμάται στο 1,8%, έναντι 0,9% για το σύνολο της νομισματικής ένωσης.

Σημαντική είναι και η δημοσιονομική εικόνα που καταγράφεται στην έκθεση. Το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε στο 1,7% του ΑΕΠ το 2025, ενώ η πορεία του δημόσιου χρέους παραμένει καθοδική. Οι προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια, καταγράφοντας μία από τις ταχύτερες αποκλιμακώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της φορολογικής διοίκησης, στη βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών και στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης. Παράλληλα, η Επιτροπή αναγνωρίζει πρόοδο στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Θετικά αξιολογείται και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, καθώς η Ελλάδα εμφανίζεται να προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα συνοχής και το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι επενδύσεις αυτές θεωρούνται καθοριστικές για τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ωστόσο, το alfavita.gr υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για το 2025, το ποσοστό των πολιτών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας στη χώρα αγγίζει το 19,6%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τέταρτη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω μόνο από τη Λιθουανία, τη Λετονία και τη Βουλγαρία.

anergia-people.jpg

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την εξέλιξη σχολίασε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, μέσω ανάρτησής του, αναφέρθηκε στην απομάκρυνση της Ελλάδας από τη συγκεκριμένη κατηγορία επιτήρησης.

«Κλείνει, έτσι, ένα αρνητικό κεφάλαιο που άνοιξε πριν από 16 χρόνια, με τη χώρα μας να αποκαθιστά πλήρως την κανονικότητα στην οικονομία της» έγραψε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι την ίδια ώρα άλλα 10 κράτη – μέλη τίθενται σε καθεστώς εποπτείας λόγω υπερβολικών ελλειμμάτων.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου

Fuel Pass: Πότε λήγει η προθεσμία – Πόσα χρήματα δικαιούστε

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

akinita enfia
Πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας»: Οδηγός για επιδοτήσεις έως 36.000 ευρώ και τα κριτήρια
Κρατικές ενισχύσεις έως 95% για την αναβάθμιση παλαιών ακινήτων και την τόνωση της μακροχρόνιας μίσθωσης
Πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας»: Οδηγός για επιδοτήσεις έως 36.000 ευρώ και τα κριτήρια
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Υπουργείο Παιδείας: Υπερδιπλασιάζονται οι οργανικές θέσεις στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Νέα εποχή για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος: Τέλος σε μια θεσμική εκκρεμότητα δύο δεκαετιών με σύγχρονο Οργανισμό Λειτουργίας
Υπουργείο Παιδείας: Υπερδιπλασιάζονται οι οργανικές θέσεις στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
peripoliko astinomia perama
Δολοφονία στον Εύοσμο: Προφυλακίστηκε ο 38χρονος που κατηγορείται ότι σκότωσε τον πρώην πεθερό του
Στη φυλακή ο 38χρονος που κατηγορείται ότι σκότωσε τον πρώην πεθερό του – «Προσέβαλε την προσωπικότητά μου και τον ανδρισμό μου»
Δολοφονία στον Εύοσμο: Προφυλακίστηκε ο 38χρονος που κατηγορείται ότι σκότωσε τον πρώην πεθερό του