Thumbnail
Ομάδα επιστημόνων δημιούργησε από το μηδέν το πρώτο συνθετικό χρωμόσωμα.

Τη δημιουργία από το μηδέν του πρώτου περίπλοκου οργανισμού κατάφερε πολυεθνική ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι δημιούργησαν το πρώτο συνθετικό χρωμόσωμα, δηλαδή την κεντρική μονάδα επεξεργασίας του κυττάρου.

Η ανακάλυψη θα οδηγήσει σε βιομηχανική παραγωγή νέων έξυπνων και δραστικών φαρμάκων χωρίς παρενέργειες, εμβολίων, βιοκαυσίμων, αλλά και υλικών βιολογικού καθαρισμού της ατμόσφαιρας κ.ά. Στην πραγματικότητα εξέλιξαν ακόμη περισσότερο την ανακάλυψη του μεγάλου γενετιστή Κρεγκ Βέντερ (σκίτσο), ο οποίος δημιούργησε την πρώτη συνθετική μορφή ζωής.

Ο Βέντερ είχε δημιουργήσει το 2010 το πρώτο συνθετικό γονιδίωμα σε απλό μικροοργανισμό. Το νέο επίτευγμα αφορά την πρώτη σύνθεση χρωμοσώματος ενός ευκαρυωτικού οργανισμού, δηλαδή πιο σύνθετου, τα κύτταρα του οποίου έχουν τυπικό πυρήνα. Η έρευνα διήρκεσε επτά χρόνια και το πρώτο συνθετικό χρωμόσωμα ονομάστηκε «synIII», επειδή αντικατέστησε το χρωμόσωμα Νο 3 από τα συνολικά 16 του κυττάρου του ζυμομύκητα που χρησιμοποιήθηκε ως βάση.
Το εγχείρημα χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς «ανάβαση του όρους Εβερεστ» της συνθετικής βιολογίας, λόγω της πολυπλοκότητάς του, καθώς έπρεπε να συγκολληθούν με τη σωστή σειρά 273.871 βάσεις του γενετικού υλικού (DNA) και παράλληλα να αφαιρεθούν περίπου 50.000 που διέθετε το φυσικό χρωμόσωμα.
«Οταν αλλάζεις το γονιδίωμα, είναι σαν να ρίχνεις ζάρια. Μια λανθασμένη αλλαγή μπορεί να σκοτώσει το κύτταρο. Εμείς κάναμε πάνω από 50.000 αλλαγές στον κώδικα του DNA στο χρωμόσωμα και παρ' όλα αυτά ο μύκητάς μας έζησε και αναπαράχθηκε, πράγμα που δείχνει ότι το συνθετικό μας χρωμόσωμα είναι ανθεκτικό», δήλωσε ο Τζεφ Μπέκε από το Ιατρικό Κέντρο Λαγκόν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης
 
Οι εφαρμογές. Τα συνθετικά χρωμοσώματα που σχεδιάζονται με ηλεκτρονικό υπολογιστή αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία μελλοντικών συνθετικών μορφών ζωής. Οι μικροοργανισμοί αυτοί θα έχουν πολλές εφαρμογές, όπως είναι ο καθαρισμός του περιβάλλοντος από τοξικές ουσίες, η βιομηχανική παραγωγή νέων έξυπνων φαρμάκων, βιοκαυσίμων κ.ά.
Και αυτό καθίσταται δυνατό διότι στη συνθετική βιολογία οι ειδικοί σχεδιάζουν από το μηδέν αυτό που θέλουν, ανασυνθέτοντας πλήρως το νέο γενετικό υλικό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πλέον σε θέση να σχεδιάσουν σε έναν υπολογιστή τις αλλαγές που επιθυμούν να επιφέρουν στο γενετικό δυναμικό ενός χρωμοσώματος και στη συνέχεια να το τοποθετήσουν μέσα στο κύτταρο της μαγιάς που χρησιμοποιείται για να φουσκώνουν τα είδη ζαχαροπλαστικής (και ψωμιά), προσδίδοντας στην τελευταία ιδιότητες που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν διαθέτει.
 
ΠΗΓΗ: tanea.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypourgeiopaideiasexo1460370520_0.jpg
Ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 2024
Πανελλήνιες 2024 - Ο αριθμός εισακτέων σπουδαστών για το 2024 στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας...
Πανελλήνιες 2024: Ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση