Thumbnail
Τι προβλέπεται για βάσεις, μετεγγραφές, στρατιωτικές σχολές

Αντιμέτωποι με 5 ανατροπές θα έρθουν οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων στις 18 Μαΐου. Η ανακατανομή των θέσεων στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα θα φέρει τα πάνω κάτω στις βάσεις εισαγωγής, καθώς σε ορισμένα τμήματα αυξάνεται κατακόρυφα ο ανταγωνισμός.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, την ίδια στιγμή οι σχολές των κεντρικών ΑΕΙ – ΤΕΙ θα βρεθούν και πάλι στο προσκήνιο, καθώς όλο και περισσότεροι υποψήφιοι θα τις επιλέξουν στην κορυφή του μηχανογραφικού, αφού χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδία τους να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Αναφορικά με την κατηγορία του 10% των θέσεων, ενημερώνουμε τους παλαιότερους υποψηφίους ότι σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας θα μπορούν να υποβάλλουν φέτος μηχανογραφικό χωρίς να πάρουν μέρος στις εξετάσεις, τόσο οι περσινοί απόφοιτοι όσο και οι απόφοιτοι του 2013.

Αναφορικά με τις μετεγγραφές δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το θεσμικό πλαίσιο που θα ισχύσει για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ωστόσο ο υπ. Παιδείας έχει προετοιμάσει το έδαφος ότι οι δικαιούχοι θα είναι πολλοί λιγότεροι. Μετεγγραφές θα πραγματοποιούνται αυστηρά για οικονομικούς λόγους (δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη το οικονομικό όριο για το οικογενειακό εισόδημα) και λόγους υγείας. Τέλος, σχετικά με τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, φαίνεται πως θα συνεχίσουν να ισχύουν κανονικά οι ειδικές κατηγορίες τόσο των τριτέκνων όσο και των πολυτέκνων.

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 200 ευρώ

  1. Ευκαιρίες εύκολης πρόσβασης στα περιφερειακά ιδρύματα

Στους πιο ευνοημένους συγκαταλέγονται όσοι μπορούν να επιλέξουν ορισμένα περιφερειακά τμήματα των πανεπιστήμιων και ΤΕΙ, είτε επειδή θα μπορούν να διεκδικήσουν έστω και τον περιορισμένο αριθμό θέσεων που θα διατεθούν είτε λόγω εντοπιότητας.

Οι διαφορές σε ορισμένες περιπτώσεις ομοειδών σχολών είναι χαοτικές. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων – Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας που εδρεύει στα Γρεβενά. Πέρυσι, οι φοιτητές εισήχθησαν με μόλις 4.522 μόρια, 7.705 λιγότερα μόρια δηλαδή από το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας.

Σχεδόν 5.000 μόρια, χωρίζουν τα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πειραιά και Πρέβεζας. Για το πρώτο, η βάση διαμορφώθηκε στα 12.295 μόρια ενώ στο δεύτερο στα 7.296. Τεράστιές είναι οι διαφορές και σε πανεπιστημιακά τμήματα, ακόμη και πρωτοκλασάτα.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα αφορά τη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Για την πρώτη σχολή, οι περσινοί υποψήφιοι χρειάστηκαν 20.364 μόρια, ενώ για τη δεύτερη 5.447 λιγότερα, δηλαδή 14.917.

Στα 3.660 μόρια καταγράφεται η διαφορά στις βάσεις εισαγωγής μεταξύ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας και Ρόδου, στα 2.698 στα τμήματα Φιλολογίας Αθήνας – Καλαμάτας και στα 2.854 μεταξύ των Μαθηματικών σχολών Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων.

  1. Στο «κόκκινο» ο ανταγωνισμός στις κεντρικές σχολές

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τις οικογένειες αναγκάζει χιλιάδες υποψηφίους να επιλέξουν τμήματα στο μηχανογραφικό με βασικό κριτήριο να εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας του καθώς βάζουν σε δεύτερη θέση το γνωστικό αντικείμενο που επιθυμούν να σπουδάσουν. Αυτό το δεδομένο, ωστόσο, φέρνει τα πάνω κάτω στις κεντρικές σχολές, όσον αφορά την πορεία των βάσεων εισαγωγής, αφού ακόμη και αριστούχοι, εάν δεν καταφέρουν να εισαχθούν στο τμήμα της αρεσκείας τους κοντά στον τόπο κατοικίας, αρκούνται σε υποδεέστερα τμήματα, αρκεί να βρίσκονται στην  πόλη μόνιμης διαμονής τους.

Ως εκ τούτου, ο ανταγωνισμός θα «χτυπήσει κόκκινο» όχι μόνο σε τμήματα που απαιτούν βαθμολογίες από 18.000 μόρια και πάνω, δηλαδή Νομικές, Ιατρικές, Πολυτεχνικές κ.α. αλλά και σε σχολές που ανοίγουν τα τελευταία χρόνια τις πύλες τους με 15.000 έως 16.000 μόρια.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, πολλοί υποψήφιοι – κυρίως αυτών που θα επιλέξουν τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου- εάν δεν εισαχθούν στα πρωτοκλασάτα πανεπιστημιακά Ιατρικά, Κτηνιατρικά, Φαρμακευτικής κ.λπ. να βάλουν στις αμέσως επόμενες επιλογές του μηχανογραφικού παραϊατρικά τμήματα των ΤΕΙ , τα οποία έχουν αρκετά καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας.

  1. Αυστηρότερα τα κριτήρια για τις μετεγγραφές

Ένας σοβαρότατος παράγοντας, που θα επηρεάσει φέτος τις επιλογές υποψηφίων και φυσικά την πορεία των βάσεων είναι το θέμα της «περικοπής» των μετεγγραφών. Όπως ήδη έχει εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας, φέτος οι μετεγγραφές θα γίνουν με το σταγονόμετρο και για περιορισμένο αριθμό υποψηφίων, οι οποίοι θα πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, μέτρο που θα αφορά ακόμη και τις κατηγορείς που έπαιρναν κάθε χρόνο μετεγγραφή χωρίς σοβαρούς περιορισμούς, όπως οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.α. Ο υπουργός Παιδείας μάλιστα έγκαιρα έχει προειδοποιήσει τους ενδιαφερόμενους και τις οικογένειες τους να μην «ποντάρουν» φέτος σε μετεγγραφή και να είναι προετοιμασμένοι ότι θα πρέπει να σπουδάσουν στην σχολή που επέλεξαν όσο μακριά και να είναι από τον τόπο κατοικίας τους.

  1. Τι ισχύει για το 10% των θέσεων

Διευρύνονται οι υποψήφιοι που μπορούν να υπαχθούν στην κατηγορία του 10% των θέσεων, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

 Πιο συγκεκριμένα ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2015- 2016 δίνεται καθ’ εξαίρεση το δικαίωμα συμμετοχής στο 10% των θέσεων εισακτέων και σε όσους είχαν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές των ημερησίων λυκείων το 2013 και όχι μόνο για αυτούς του 2014.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού των εισακτέων κατανέμονται στους υποψηφίους  του 2013 σε ποσοστό 40% και στους υποψηφίους τους έτους 2014 σε ποσοστό 60%.

Επισημαίνεται από το υπουργεί Παιδείας ότι κατ’ εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης, γίνεται σαφές ότι η κατανομή των θέσεων για το 10% αφορά όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές τα δύο τελευταία έτη από τα ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Β’ ή ΕΠΑΛ Α’.

Χωρίς νέα εξέταση

Οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τα συγκεκριμένα ποσοστά θέσεων χωρίς νέα εξέταση και με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέταση τους στα πανελλαδικών εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες.

Τη φετινή χρονιά θα διατεθούν συνολικά σε τμήματα των πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων 6.835 θέσεις. Από αυτές, οι 4.420 αφορούν τα πανεπιστήμια και οι 2.415 τα ΤΕΙ.

Σχετικά με την κατανομή ανά έτος, οι υποψήφιοι του 2013 θα διεκδικήσουν 2.734 και οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις περυσινές πανελλαδικές 4.101.

Οι υποψήφιοι που θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο, χωρίς να ξαναδώσουν εξετάσεις, προκειμένου να εισαχθούν σε μια καλύτερη σχολή αναμένεται να ξεπεράσουν τους 12.000.

 

  1. Παραμένουν οι ειδικές κατηγορίες τριτέκων και πολυτέκνων

Οι φετινοί υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι συνεχίζουν να ισχύουν κανονικά οι ειδικές κατηγορίες τόσο των τριτέκων όσο και των πολυτέκνων.

Αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής, οι υποψήφιοι που θα υπαχθούν στις ειδικές κατηγορίες (35%), θα κριθούν για την εισαγωγή του με βάση το σύνολο των μορίων που θα συγκεντρώσουν στις πανελλαδικές γραπτές εξετάσεις του υπουργείου Παιδείας κατά φθίνουσα σειρά μορίων και τη δήλωση προτίμησή τους, κατά πρώτον ως υποψήφιοι της γενικής σειράς και εφόσον δεν συγκεντρώνουν τη βάση της γενικής σειράς κρίνονται στη συνέχεια με την ειδική κατηγορία στην οποία ανήκουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση ύπαρξης κενών θέσεων της ειδικής κατηγορίας που περιλαμβάνονται οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι όπως και στη περίπτωση των τέκνων – αδελφών αναπήρων και τραυματισθέντων στρατιωτικών (σε ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%) που τραυματίστηκαν σε πολεμικές επιχειρήσεις ή σε ειρηνική περίοδο, λόγω παθήσεώς τους σε διατεταγμένη υπηρεσία και ένεκα αυτής, οι θέσεις συμπληρώνονται από υποψηφίους της γενικής σειράς.

Όσον αφορά του αποφοίτους προηγούμενων ετών, τονίζονται τα εξής:

Ο αριθμός εισακτέων καλύπτεται κατά το 90%  από όσους υποψηφίους διαγωνιστούν το έτος 2015 στα μαθήματα της Γ’ Ταξης του Γενικού Λυκείου, σε εθνικό επίπεδο. Το υπόλοιπο 10% του αριθμού των εισακτέων, να καλυφθεί από τους κατόχους απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Λυκείου χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέταση στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα δύο προηγούμενα έτη (2013 και 2014). Οι  θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού των εισακτέων κατανέμονται στους υποψηφίους του έτους 2013 σε ποσοστό 40% και στους υποψηφίους τους έτους 2014 σε ποσοστό 60%. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού εισακτέων αυτής τη κατηγορίας, οι κενές θέσεις συμπληρώνονται από την κατηγορία του 90%. Αξίζει να αναφερθεί πως για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 ή Στρατιωτική Σχολή Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) και το Τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων δεν θα δεχθούν εισακτέους. Ως εκ τούτου, οι δύο ανωτέρω σχολές δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2015.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

tsoukalas
Τσουκαλάς: Τα 428.000 ευρώ πρόστιμο στη ΝΔ για τη διαρροή email αποδήμων στην Ασημακοπούλου το πληρώνουν οι... φορολογούμενοι
«Είναι μέσα στον κρατικό προϋπολογισμό» εξηγεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Τσουκαλάς: Τα 428.000 ευρώ πρόστιμο στη ΝΔ για τη διαρροή email αποδήμων στην Ασημακοπούλου το πληρώνουν οι... φορολογούμενοι
PANELLINIES - 3.jpg
Πανελλήνιες Εξετάσεις: Να δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους που δεν εισάγονται να δίνουν δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα
H αναμονή και η αβεβαιότητα των παιδιών επιφέρουν τόσο ψυχολογικό, όσο και οικονομικό κόστος για τον μαθητή και την οικογένεια.
Πανελλήνιες Εξετάσεις: Να δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους που δεν εισάγονται να δίνουν δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα
mitropolitiko_kollegio
Άδικη απόλυση λόγω διεκδίκησης δικαιωμάτων: Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο τιμωρεί τον Παναγιώτη Κολέλη
Ο Παναγιώτης Κολέλης στο στόχαστρο της εργοδοσίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου
Άδικη απόλυση λόγω διεκδίκησης δικαιωμάτων: Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο τιμωρεί τον Παναγιώτη Κολέλη