ειδική αγωγή σεμινάριο
Εκρηκτικά τα προβλήματα στην καθημερινότητα των σχολείων εξαιτίας των κενών εκπαιδευτικών - Η λύση δεν είναι οι συγχωνεύσεις εν μέσω πανδημίας τονίζουν οι εκπαιδευτικοί

Την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΕΠΑΛ Κουφαλίων καταδικάζει η Αγωνιστική Παρέμβαση της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

«Συγκεκριμένα στην περίπτωση του ΕΠΑΛ Κουφαλίων, ένα περιφερειακό σχολείο που απευθύνεται στα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, τα κενά στις ειδικότητες Οχημάτων, Αισθητικής, Βρεφονηπιοκόμων και Γεωπονίας δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία. Ειδικά στο τμήμα Οχημάτων της Γ’ τάξης, τα προβλήματα εμφανίζονται με οξύτερο τρόπο. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Δυτικής Θεσσαλονίκης φρόντισε να καλύψει μερικώς τα κενά στο ωρολόγιο πρόγραμμα με δύο εκπαιδευτικούς της ειδικότητας των Μηχανολόγων με καθυστέρηση δύο μηνών» αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί.

«Αν και μια τέτοια πρακτική προσβάλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αποτελεί κανονικότητα τα τελευταία χρόνια για το σχολείο αυτό» προσθέτουν, σημειώνοντας μάλιστα «πως η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Δυτικής Θεσσαλονίκης προχώρησε σε συγχώνευση των δύο τμημάτων ειδικότητας (14 και 12 μαθητών αντίστοιχα) και μάλιστα σε μια περίοδο που ο αριθμός κρουσμάτων Covid στην ειδικότητα των Οχημάτων πλησίαζε τους 10» τονίζουν, υπογραμμίζοντας πως η «λύση του προβλήματος πρέπει να είναι άμεση και δεν μπορεί παρά να ικανοποιεί τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών: Διατήρηση των δυο τμημάτων και εξασφάλιση των απαραίτητων εκπαιδευτικών».

Ακολουθεί η καταγγελία:

Η αντιεκπαιδευτική πολιτική δημιουργεί εκρηκτικά προβλήματα στην καθημερινότητα των σχολείων, υπονομεύει την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ βάζει σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία. Αυτό αναδεικνύεται από την απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώθηκε στο ΕΠΑΛ Κουφαλίων, καθώς για το υπουργείο Παιδείας και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προέχει η περικοπή θέσεων εκπαιδευτικών, ούτε καν η τυπική ισότητα των ευκαιριών στη μάθηση και η υλοποίησή της με όρους που δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όσων συμμετέχουν σε αυτή. Αυτά για το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι κομμάτι των συμβατικών του υποχρεώσεων, όπως αυτές απορρέουν από την νομοθεσία, αλλά ως μια πολυτέλεια.

Συγκεκριμένα στην περίπτωση του ΕΠΑΛ Κουφαλίων, ένα περιφερειακό σχολείο που απευθύνεται στα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, τα κενά στις ειδικότητες Οχημάτων, Αισθητικής, Βρεφονηπιοκόμων και Γεωπονίας δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία. Ειδικά στο τμήμα Οχημάτων της Γ’ τάξης, τα προβλήματα εμφανίζονται με οξύτερο τρόπο. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Δυτικής Θεσσαλονίκης φρόντισε να καλύψει μερικώς τα κενά στο ωρολόγιο πρόγραμμα με δύο εκπαιδευτικούς της ειδικότητας των Μηχανολόγων με καθυστέρηση δύο μηνών.

Αν και μια τέτοια πρακτική προσβάλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αποτελεί κανονικότητα τα τελευταία χρόνια για το σχολείο αυτό. Επίσης, για την διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών, όπως προκύπτει από έγγραφα που διαβιβάστηκαν από το σχολείο στη Διεύθυνση, απαιτείται η άμεση διάθεση ενός ακόμη τουλάχιστον εκπαιδευτικού. Ωστόσο ο σχεδιασμός των «αρίστων», τοποθετημένων σε θέσεις ευθύνης, δεν φαίνεται να τα λαμβάνει αυτά υπόψη. 

Αντιθέτως, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Δυτικής Θεσσαλονίκης προχώρησε σε συγχώνευση των δύο τμημάτων ειδικότητας (14 και 12 μαθητών αντίστοιχα) και μάλιστα σε μια περίοδο που ο αριθμός κρουσμάτων Covid στην ειδικότητα των Οχημάτων πλησίαζε τους 10. Σήμερα τους έχει ξεπεράσει… Είναι φανερό ότι δεν υπονομεύονται μόνο τα μορφωτικά δικαιώματα και η υπόσταση του σχολείου, αλλά μπαίνει σε κίνδυνο και η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών με το συνωστισμό στο εργαστηριακό μάθημα.

Φυσικά καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι παράλληλα την προσπάθεια αυταρχικής επιβολής της αξιολόγησης, το υπουργείο ξεκίνησε μια πραγματική εκστρατεία συγχωνεύσεων, η οποία έπληξε και το ΕΠΑΛ Κουφαλίων.

Η λύση του προβλήματος πρέπει να είναι άμεση και δεν μπορεί παρά να ικανοποιεί τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών: Διατήρηση των δυο τμημάτων και εξασφάλιση των απαραίτητων εκπαιδευτικών.

Αυτό ζητάει με μια φωνή η εκπαιδευτική κοινότητα του ΕΠΑΛ Κουφαλίων, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς, αυτό στηρίζει η τοπική κοινωνία. Απαιτείται άμεση κινητοποίηση της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης προκειμένου τα ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα και να μπει φραγμός στην καταστροφική πολιτική των συγχωνεύσεων. Με τη συντονισμένη παρέμβαση των ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης μπορεί ο κλάδος να υπερασπιστεί τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, καθώς και τη δημόσια υγεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ: Αιτήσεις, ΎΛΗ και εξ αποστάσεως προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΕΟΠΥΥ: Η Αποζημίωση για γυαλιά οράσεως γίνεται ηλεκτρονικά και τα χρήματα σας επιστρέφονται στον λογαριασμό σας
Πλέον δεν χρειάζεται να περιμένετε σε ουρές για να καταθέσετε δικαιολογητικά για αποζημίωση για γυαλιά οράσεως και οπτικά. Η διαδικασία γίνεται...
ΕΟΠΥΥ: Η Αποζημίωση για γυαλιά οράσεως γίνεται ηλεκτρονικά και τα χρήματα σας επιστρέφονται στον λογαριασμό σας