καθαρίστριες σχολείων
Ανοικτή επιστολή προς το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης το οποίο ρίχνει στις πλάτες των σχολικών καθαριστριών, τις ανεπάρκειες του προσωπικού, τα κενά στη συντήρηση και υποσκάπτει θεμελιώδη δικαιώματα

Με κοινή ανοικτή επιστολή σωματείων και εκπαιδευτικών, ανάμεσα τους και η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, οι καθαρίστριες στα σχολεία ζητάνε να σταματήσει αμέσως κάθε είδους στοχοποίηση του σωματείου τους και των εκπροσώπων του. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην επιστολή, το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης, προσπαθεί να φορτώσει στις καθαρίστριες τις ανεπάρκειες που υπάρχουν στα σχολεία του Δήμου, τόσο στην καθαριότητα όσο και στην συντήρηση.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, λόγω έλλειψης προσωπικού, από την μία τις αποτρέπουν από την κανονική τους άδεια και από την άλλη τους ζητάνε να γνωστοποιήσουν στοιχεία που αφορούν τη σύσταση και λειτουργία του σωματείου τους, κάτι που βάση νόμου απαγορεύεται.

Η επιστολή

Το σωματείο των σχολικών καθαριστριών και τα σωματεία και οι σύλλογοι που υπογράφουμε πιο κάτω εκφράζουμε την αντίθεση και την διαμαρτυρία μας για τον τρόπο αντιμετώπισής του Σωματείου σχολικών καθαριστριών  από το Τμήμα Παιδείας και την πολιτική  ηγεσία του Δήμου Ρεθύμνης. Ο ρόλος των καθαριστριών στην υγιεινή και ασφάλεια των σχολείων και των παιδιών μας είναι κρίσιμος και η δουλειά τους δύσκολη και επικίνδυνη, ειδικά στις συνθήκες της πανδημίας. Η επάρκεια του προσωπικού, ο σεβασμός των εργασιακών τους δικαιωμάτων είναι ασπίδα μπροστά στους κινδύνους αυτούς.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι το Τμήμα Παιδείας του Δήμου  και η πολιτική του ηγεσία ρίχνουν στις πλάτες των σχολικών καθαριστριών, τις ανεπάρκειες του προσωπικού, τα κενά στη συντήρηση κ.λ.π., και υποσκάπτουν θεμελιώδη δικαιώματα, όπως αυτό του δικαιώματος κανονικής αδείας. Ενώ σε όλη την περίοδο της καραντίνας εργάζονταν κανονικά, επιχείρησαν να τις απασχολήσουν  ακόμη και στις διακοπές των Χριστουγέννων παρά το γεγονός ότι αυτή η περίοδος προβλέπεται να συμπίπτει με την κανονική τους άδεια (ΚΥΑ 50175/7-8-20). Μόνο με την παρέμβαση του σωματείου αποτράπηκε η εξέλιξη αυτή.

Παρ’ όλ’ αυτά οι πιέσεις και οι παράλογες απαιτήσεις συνεχίστηκαν και εντάθηκαν με τη μορφή του δήθεν ελέγχου. Και λέμε δήθεν γιατί ο αντικειμενικός έλεγχος είναι ευπρόσδεκτος και αναγκαίος. Οι διευθυντές των σχολείων εποπτεύουν και ελέγχουν καθημερινά την καθαριότητα. Αν διαπιστωθούν προβλήματα γίνεται έλεγχος από τριμερή επιτροπή (Δήμος, υγειονομικό και σωματείο εργαζομένων) για να είναι επιστημονικά άρτιος, υπεύθυνος, συλλογικός και αντικειμενικός και συντάσσεται και σχετική έκθεση.

Οι έλεγχοι όμως που συνοδεύονται από παράλογες αξιώσεις, απειλές αντιποίνων, που γίνονται από πρόσωπα χωρίς πιστοποίηση και θεσμοθετημένη αρμοδιότητα μόνο προβλήματα δημιουργούν. Η επιλογή μάλιστα προσώπου που η οικογένειά του διατηρεί ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού, που αντικειμενικά εποφθαλμιά το έργο του σχολικού καθαρισμού, είναι σκέτη πρόκληση.

Το Τμήμα Παιδείας και η πολιτική του ηγεσία τα γνωρίζουν πάρα πολύ καλά αυτά. Γι’ αυτό όταν ζητείται από άμεσα ενδιαφερόμενη καθαρίστρια η έκθεση των «ελέγχων» που της έγιναν, αναποδογυρίζουν την πραγματικότητα. Ισχυρίζονται πως η εν λόγω εργαζόμενη δεν κάνει ελέγχους αλλά «κατά παράκληση της υπηρεσίας»(::)  πηγαίνει  να ενημερώσει τάχα για την χρήση των καθαριστικών!!! τα μέτρα προφύλαξης από τον COVID κλπ!!! Δεν ξέρουν άραγε πως οι σχολικές  καθαρίστριες έχουν ενημερωθεί διεξοδικά στα αναλυτικά σεμινάρια που τους έγιναν;  Πως είναι δυνατόν οι διευθυντές των σχολείων να βλέπουν και να ενημερώνονται για ελέγχους και το τμήμα παιδείας, στα επίσημα έγγραφά του να το αρνείται;

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω η πολιτική ηγεσία του Τμήματος Παιδείας (και εργοδότης των καθαριστριών) προχωρά σε μια πρωτοφανή στα συνδικαλιστικά χρονικά κίνηση τρομοκράτησης και παρέμβασης στην εσωτερική ζωή του σωματείου. Με την ΑΠ 845-14/1/2021 επιστολή της και στο όνομα δήθεν της καλής συνεργασίας, ζητά από το σωματείο να την ενημερώσει πόσα είναι τα ενεργά του μέλη, πόσες σχ. καθαρίστριες του δήμου είναι ενεργά του μέλη, πότε έγιναν οι τελευταίες εκλογές κλπ. Πρόκειται κυριολεκτικά για μνημείο αυθαιρεσίας καθώς καμιά αρμοδιότητα δεν έχει να ασχολείται είτε θετικά είτε αρνητικά με τα εσωτερικά ζητήματα του σωματείου. Όχι μόνο αυτό αλλά ο νόμος (αρ 14 του ν. 1264/82) απαγορεύει ρητά στους εργοδότες να έχουν την οποιαδήποτε ανάμειξη στα θέματα των σωματείων. Κι εδώ εργοδότης είναι το τμήμα παιδείας και η πολιτική του ηγεσία. Αν έχει την οποιαδήποτε αμφιβολία για την νόμιμη σύσταση και λειτουργία του σωματείου, δεν έχει παρά να απευθυνθεί στις αρμόδιες για τον έλεγχό μας δικαστικές αρχές.

Η ζωή των σωματείων μας είναι απολύτως διαυγής και νόμιμη. Οι εκλογές μας γίνονται σύμφωνα με τον νόμο και τα καταστατικά μας. Επιτηρούνται και επικυρώνονται από δικαστικό αντιπρόσωπο. Όλα τα στοιχεία γνωστοποιούνται στις αρμόδιες αρχές. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα απολύτως. Δεν θα ανεχθούμε όμως κανενός είδους παρέμβαση στη σχέση των μελών μας με το σωματείο τους. Είναι θέμα που ακουμπά τον πυρήνα των συνδικαλιστικών ελευθεριών και είναι αδιαπραγμάτευτο για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ τόσο οι διευθυντές των σχολείων όσο και η πολιτική ηγεσία του τμήματος παιδείας δημόσια και επανειλημμένα έχουν εκφράσει την ευαρέσκειά της για την καθαριότητα των σχολείων κλπ.

• Ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα η εν λόγω επιστολή της πολιτικής ηγεσίας του τμήματος παιδείας.
  • Να σταματήσει αμέσως κάθε είδους στοχοποίηση του σωματείου των σχ καθαριστριών και των εκπροσώπων του.

Αντί να προσπαθούν να μετατρέψουν τις σχολικές καθαρίστριες σε εξιλαστήριο θύμα για τις ελλείψεις και τα κενά προετοιμάζοντας την ιδιωτικοποίηση και αυτής της υπηρεσίας, το αναγκαίο και επείγον είναι να ασχοληθούν σοβαρά με τα μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων.

Να ακούσουν τα αιτήματά μας για:

• Επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στην καθαριότητα.
  • Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου να μετατραπούν σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας, με δικαιώματα.
  • Κυβέρνηση και Δήμος να προχωρήσουν στην πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού με βάση της πραγματικές ανάγκες για καθαριότητα των σχολείων
  • Δήμος και Κυβέρνηση να διασφαλίσουν την υγιεινή και ασφάλεια των συναδέλφων παρέχοντας όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, όλα τα απαραίτητα σύγχρονα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους.

Μόνο έτσι, μπορεί να διασφαλιστεί η υγείας των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στην καθαριότητα και να σταματήσει αυτή η κοροϊδία του «άνοιξε -κλείσε» των σχολείων.

Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά με όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας!

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ :

Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών Δ. Ρεθύμνης

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου

Συνδικάτο οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων

Ν.Ρεθύμνου

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου

Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4