Γυμνάσια – Λύκεια: Προβληματισμός για το άνοιγμα
Τον προβληματισμό τους εκφράζουν οι ειδικοί για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων

Τον προβληματισμό τους εκφράζουν οι ειδικοί για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, καθώς τα νέα κρούσματα κορονοϊού διπλασιάστηκαν σε αριθμό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει ο σχεδιασμός για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα.

Ωστόσο, είναι πιθανό να μην υπάρξουν άλλες αποφάσεις για άνοιγμα δραστηριοτήτων όπως το κυνήγι, το ψάρεμα και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6 ότι είναι σύμφωνος να γίνει το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όμως είναι σημαντικό να γίνονται τεστ, σε καθηγητές αλλά και σε μαθητές.

«Το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας σε συνδυασμό με την ύπαρξη του μεταλλαγμένου στελέχους, αν δεν το καταπνίξουμε νωρίς, αυτό μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει μια αύξηση η οποία θα φανεί έντονα από τα μέσα Μάρτη κι έπειτα. Θα να κορυφωθεί έως τον Απρίλη και αρχές Μαΐου» είπε.

«Τον Μάιο περιμένουμε να έχει αναπτυχθεί αρκετά η διασπορά» πρόσθεσε.

Γυμνάσια – Λύκεια: Θα φέρουν το σύστημα στα όρια

Το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων θα φέρει μια παραπάνω κίνηση στο σύστημα, η οποία θα είναι οριακή, δηλαδή αν πάμε παραπέρα θα έχουμε πρόβλημα, υποστήριξε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

«Με τα σχολεία, όπως είμαστε, μπορούν να ανοίξουν. Θα επιμείνω στα αυξημένα τεστ ανίχνευσης. Δεν λέω ότι να μην ανοίξει κάτι, αλλά ότι εμείς πρέπει να ανιχνεύουμε γρηγορότερα. Να κάνουν τεστ και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, όσα θέλουν» τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Και ταυτόχρονα να μπορούμε σαν πολιτεία να αναλύουμε τα αντίστοιχα δείγματα νωρίς. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική ότι έχουμε ένα σύστημα αναφορά και το εμπιστεύομαι. Στην πράξη δεν κάνουμε επιστημονικό πείραμα ή έρευνα, στη διαχείριση μιας κρίσης βάζει όλα τα όπλα στη μάχη» συμπλήρωσε.

Γώγος: Μπορεί να αλλάξει η απόφαση για άνοιγμα

Ειλημμένη είναι η απόφαση για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Χαράλαμπο Γώγο.

Ωστόσο, ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η συγκεκριμένη απόφαση σε περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν. «Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο σε αυτή τη διαδικασία» είπε στον ΑΝΤ1.

«Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι ειλημμένη απόφαση, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει αν τα πράγματα χειροτερέψουν» δήλωσε.

Σύψας: Τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο με σταθερή τάση στα κρούσματα

Μιλώντας για την κινητικότητα και τις εικόνες συνωστισμού στα μαγαζιά που θα φέρουν αύξηση των κρουσμάτων, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κατάσταση αυτή να «μπλοκάρει» το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο αν έχουμε σταθερή τάση στα κρούσματα κορονοϊού.

Επιπλέον, τόνισε ότι πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου και ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.

«Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι η επιδημία θα μείνει σταθερή», είπε και μίλησε για άνοιγμα υψηλού κινδύνου αφού «οι μαθητές Λυκείου συμπεριφέρονται σαν ενήλικες όσον αφορά την διασπορά της νόσου».

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Τα τρία πιθανά σενάρια

Εξαδάκτυλος: Αναθεώρηση των μέτρων αν συνεχιστεί η αύξηση κρουσμάτων

Τον προβληματισμό του για τα 842 νέα κρούσματα κορωνοϊού εξέφρασε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος συνέστησε συνεχή επαγρύπνηση.

«Αν έχει συνέχεια, τότε μπαίνουμε σε μια φάση διαφορετική από αυτή που προσμέναμε», δήλωσε στο Mega.

Κάθε Τετάρτη αναλύονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και κάθε Παρασκευή λαμβάνονται οι αποφάσεις, οπότε ανέφερε ότι πρέπει να περιμένουμε και τα σημερινά δεδομένα.

«Αν η τάση είναι αυξητική, πρέπει να ενεργήσουμε πριν φτάσουμε σε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων. Η γρήγορη δράση είναι η πιο αποτελεσματική», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εφόσον συνεχίσει η αυξητική τάση, να γίνει συζήτηση για αναθεώρηση μέτρων που έχουν ήδη αρθεί.

Βατόπουλος: Κανονικά το άνοιγμα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, διευκρινίζει ότι ούτε έχει ζητηθεί ούτε έχει τεθεί θέμα να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την προσεχή Δευτέρα χωρίς ωστόσο να αποκλείσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση στο μέλλον αν αλλάξουν τα δεδομένα.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Χωρίς προαγωγικές εξετάσεις φέτος σε Γυμνάσια-Λύκεια

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

ΙΕΠ: Αποτελέσματα της αξιολόγησης για τις Ειδικές Επιστημονικές Ομάδες
ΙΕΠ: Αποτελέσματα της αξιολόγησης για τις Ειδικές Επιστημονικές Ομάδες
Για τα αντικείμενα των Αγγλικών, Νέων Ελληνικών και Μαθηματικών: Ενστάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από Σάββατο 06 Μαρτίου 2021 και ώρα 13:00 έως την...
ΙΕΠ: Αποτελέσματα της αξιολόγησης για τις Ειδικές Επιστημονικές Ομάδες
8 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Σπάμε τη σιωπή μας
8 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Σπάμε τη σιωπή μας
Σε συγκέντρωση στα Προπύλαια, τη Δευτέρα 8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα για τη Γυναίκα, καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο...
8 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Σπάμε τη σιωπή μας