ΕΚΠΑ για COVID-19: Τα υποκείμενα καρδιαγγειακά νοσήματα συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου
Νεότερα δεδομένα για την πρόγνωση των ασθενών με COVID-19

Μέχρι προσφάτως, τα περισσότερα κλινικά δεδομένα και οι προγνωστικοί παράγοντες για τη νόσο COVID-19 προέρχονταν από ασθενείς που διαγνώστηκαν και θεραπεύτηκαν στην Κίνα.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (https://mdimop.gr/covid19/), ανασκόπησαν την πρόσφατη βιβλιογραφία σχετικά με την πρόγνωση της νόσου σε διεθνές επίπεδο.

Ο G. Grasselli και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό JAMA 2020;323(16):1574-1581 ανάλυση από 1591 βαρέως πάσχοντες ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στην Ιταλία με διάμεση ηλικία 63 έτη (23% των ασθενών είχαν ηλικία >70 έτη), 82% ήταν άνδρες και 68% είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα. Όλοι οι ασθενείς χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη: 88% αντιμετωπίστηκαν με διασωλήνωση και μηχανική υποστήριξη αναπνοής και 11% έλαβαν μη επεμβατικό αερισμό. Κατά τη χρονική στιγμή της ανάλυσης, 58% παρέμεναν διασωληνωμένοι, 16% είχαν λάβει εξιτήριο και 26% απεβίωσαν  κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στη ΜΕΘ. Θάνατος κατά τη διάρκεια της νοσηλείας διαπιστώθηκε στο 36% των ασθενών ηλικίας 64 ετών και άνω και στο 15% των νεότερων ασθενών.

Συσχέτιση υποκείμενων καρδιαγγειακών νοσημάτων και φαρμακευτικής αγωγής με τη θνησιμότητα από COVID-19

Σε πρόσφατη δημοσίευση (1 Μαΐου 2020) στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό ‘The New England Journal of Medicine’ οι Mehra και συνεργάτες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη έως σήμερα διεθνή σειρά που συμπεριέλαβε 8910 ασθενείς από 169 νοσοκομεία σε Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. 515 ασθενείς (5,8%) απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Στην πολυπαραγοντική ανάλυση των δεδομένων οι παράγοντες που συσχετίστηκαν ανεξάρτητα με αυξημένο κίνδυνο θανάτου εντός του νοσοκομείου ήταν η ηλικία μεγαλύτερη από τα 65 έτη (θνησιμότητα 10%  έναντι 4,9% για τους ασθενείς ≤65 ετών), η στεφανιαία νόσος (10,2%  έναντι 5,2% για τους ασθενείς χωρίς στεφανιαία νόσο), η καρδιακή ανεπάρκεια (15,3% έναντι 5,6% για τους ασθενείς χωρίς γνωστή καρδιακή ανεπάρκεια), η ύπαρξη καρδιακών αρρυθμιών (11,5% έναντι 5,6% για τους ασθενείς χωρίς ιστορικό αρρυθμίας), η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (14,2%  έναντι 5,6% για τους ασθενείς χωρίς πνευμονική νόσο) και το κάπνισμα (9,4%  έναντι 5,6% για τους πρώην καπνιστές ή μη καπνιστές).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση ότι οι ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία με αναστολέα μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (φάρμακα για την υπέρταση) είχαν 67% μικρότερη πιθανότητα θανάτου, ενώ όσοι λάμβαναν αγωγή με στατίνη (φάρμακα για την αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης) είχαν 65% μικρότερη πιθανότητα θανάτου.  Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη μελέτη που συμπεριέλαβε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών επιβεβαίωσε πως τα υποκείμενα καρδιαγγειακά νοσήματα συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19. Επιπλέον, έχει ενδιαφέρον η παρατήρηση ότι οι ασθενείς που ελάμβαναν στατίνες κατά τη διάγνωση του COVID-19 είχαν μικρότερη πιθανότητα θανάτου.

Εφαρμογή διαφανών ασπίδων προσώπου κατά την επάνοδο στην κανονικότητα

Ο Αν. Καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Θεόδωρος Παπαϊωάννου, ο Ιατρός Ιωάννης Ντάνασης και ο Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος (https://mdimop.gr/covid19/) της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζουν δεδομένα από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τη χρήση μέσων προστασίας του προσώπου.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων για πιθανή λοίμωξη COVID-19, η ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των επαφών και η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής παραμένουν στο επίκεντρο κατά την επάνοδο στην κανονικότητα. Παράλληλα, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) θεωρούν ότι η χρήση μάσκας από το γενικό πληθυσμό είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί ο στόχος.

Ο SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί τόσο με μεγάλα σταγονίδια, όσο και με αερόλυμα.

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ένα άτομο απλά ομιλεί διασπείρει σε κανονικές συνθήκες περίπου 1-50 μικροσωματίδια το δευτερόλεπτο, τα οποία έχουν κατά μέσο όρο μέγεθος 1 μm (Asadi και συνεργάτες Scientific Reports 2019;9:2348). Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι ο βασικός τρόπος μετάδοσης στην κοινότητα είναι μέσω αυτών των σταγονιδίων που εισβάλλουν στους βλεννογόνους (μύτη, στόμα, μάτια) επίνοσων ατόμων (Burke  RM και συνεργάτες. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2020;69(9):245-246).

Οι διαφανείς ασπίδες προσώπου διατίθενται σε διάφορες μορφές και σχέδια, αλλά όλες αποτελούνται από ένα διαφανή πλαστικό φραγμό που καλύπτει το πρόσωπο. Για βέλτιστη προστασία, η ασπίδα πρέπει να εκτείνεται κάτω από το πηγούνι προς τα εμπρός, εκατέρωθεν στα αυτιά και δεν πρέπει να υπάρχει εκτεθειμένο κενό μεταξύ του μετώπου και του κεφαλιού της ασπίδας. Επίσης θα πρέπει η διαφανής ασπίδα να απέχει από το πρόσωπο μια ικανοποιητική απόσταση ώστε αφενός να μη θολώνει και αφετέρου να επιτρέπει την παράλληλη χρήση γυαλιών ή/και αναπνευστικής μάσκας από υγειονομικό προσωπικό. Για την κατασκευή τους, εκτός από την βιομηχανική μαζική παραγωγή τους, είναι σημαντική και η συνεισφορά της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing) (Falanagan Acad Radiol. 2020, doi: 10.1016/j.acra.2020.04.020).

Τα πλεονεκτήματα των διαφανών ασπίδων προσώπου αναλύουν οι E.N.Perencevich και συνεργάτες σε πρόσφατη δημοσίευσή τους (29 Απριλίου 2020) στο περιοδικό JAMA (doi:10.1001/jama.2020.7477).

Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι διαφανείς ασπίδες προσώπου μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, και ανάλογα με τα υλικά κατασκευής τους καθαρίζονται εύκολα με σαπούνι και νερό ή κοινά οικιακά απολυμαντικά.

Φοριούνται άνετα, ενώ παράλληλα προστατεύουν τις πύλες εισόδου ιικών σωματιδίων και μειώνουν τις πιθανότητες αυτομόλυνσης εμποδίζοντας τον χρήστη να αγγίξει το πρόσωπό του με τα χέρια του.

Δεν δυσκολεύουν την αναπνοή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με άλλα μέσα προστασίας του προσώπου.

Τα άτομα που φορούν ιατρικές μάσκες συχνά πρέπει να τις αφαιρούν για να επικοινωνούν με τους γύρω τους κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητο με τις διαφανείς ασπίδες προσώπου.

Η χρήση διαφανούς ασπίδας προσώπου είναι επίσης μια υπενθύμιση για τη διατήρηση της κοινωνικής απόστασης, αλλά επιτρέπει την ορατότητα των εκφράσεων του προσώπου και των κινήσεων των χειλιών κατά την εκφορά λόγου. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται κοινωνική απόσταση αλλά διευκολύνεται η επικοινωνία και η συναναστροφή με τον συνάνθρωπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαφανείς ασπίδες προσώπου φαίνεται να μειώνουν σημαντικά την έκθεση και στον ιό της γρίπης, που μεταδίδεται επίσης με σταγονίδια (J Occup Environ Hyg. 2014;11(8):509-18). Η βασική εφαρμογή των διαφανών ασπίδων προσώπου είναι για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, καθώς προσφέρουν επιπλέον προστασία προσώπου, ειδικά κατά τη δημιουργία αερολύματος.

Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο εθελοντών που αποτελείται από Καθηγητές , Ερευνητές και Φοιτητές, με στόχο την κατασκευή διαφανών ασπίδων προσώπου μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης. Στη δράση αυτή αξιοποιούνται 25 εκτυπωτές (3D printers) με τους οποίους είναι δυνατή η κατασκευή περίπου 50-60 προστατευτικών διαφανών ασπίδων προσώπου την ημέρα. Το διάστημα 27-30 Απριλίου 2020 διανεμήθηκαν περίπου 400 προστατευτικές διαφανείς ασπίδες προσώπου σε Πανεπιστημιακές Κλινικές και Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ των Αθηνών.

Στο δίκτυο τρισδιάστατης εκτύπωσης του ΕΚΠΑ, μέχρι σήμερα, συμμετέχουν οι κ.κ.:

Δρ Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, Δανάη Μανωλέσου, Δρ. Ιωάννης Μαυροδόντης, Καθηγητής Μιχάλης Κουτσιλιέρης, Καθηγητής Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος, Καθηγητής Δημήτρης Τούσουλης, Καθηγητής Πέτρος Σφηκάκης και Αν. Καθηγητής Θεόδωρος Παπαϊωάννου από την Ιατρική Σχολή (13 «εκτυπωτές»), Επ. Καθηγητής Στυλιανός Γεωργαντζίνος, Επ. Καθηγητής Αγαθοκλής Κριμπένης και Καθηγητής Βασίλειος Σταθόπουλος από το Γενικό Τμήμα (8 «εκτυπωτές»), Καθηγητής Δημήτριος Χαλαζωνίτης και Επ. Καθηγήτρια Ίλεια Ρούσσου από την Οδοντιατρική Σχολή (2 «εκτυπωτές»), Αν. Καθηγητής Δημήτριος Ρέκκας και Ελένη Τσινταβή από το Τμήμα Φαρμακευτικής (1 «εκτυπωτής»), Καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης και Μάριος Κωστάκης από το Τμήμα Χημείας (1 «εκτυπωτής»). Η δράση αυτή υποστηρίζεται από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

aspida.jpg
aspida2.jpg

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΣΥΡΙ
Μ-Λ ΚΚΕ: Τι πραγματικά συμβαίνει στη Συρία και ποια θα είναι η επόμενη μέρα
Η Συρία στο στόχαστρο ιμπεριαλιστών, σιωνιστών και τζιχαντιστών που την καταστρέφουν και την διαμελίζουν
Μ-Λ ΚΚΕ: Τι πραγματικά συμβαίνει στη Συρία και ποια θα είναι η επόμενη μέρα
χοιτ
Χοιρινά παϊδάκια με καρύδια και σύκα: Μια υπέροχη συνταγή
Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για ιδιαίτερες περιστάσεις, είτε πρόκειται για ένα γιορτινό τραπέζι είτε για έναν ρομαντικό δείπνο, και σίγουρα θα...
Χοιρινά παϊδάκια με καρύδια και σύκα: Μια υπέροχη συνταγή