Thumbnail
Ανακοίνωση της Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων και η διαμαρτυρία εκπαιδευτικών

   Ύστερα από πολυετή δικαστικό αγώνα και μεγάλη οικονομική και ψυχική εξουθένωση, 450 περίπου συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 2008, δικαιώθηκαν δικαστικά και διορίστηκαν στην ελληνική επικράτεια. Δυστυχώς μετά από οκτώ και πλέον χρόνια γενικής αδιοριστίας και καθιέρωσης των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση, δυστυχώς και παρά τα χιλιάδες κενά σε γενική και ειδική αγωγή και τις “πομπώδεις” προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για χιλιάδες διορισμούς στην εκπαίδευση, πολλοί συνάδελφοι μας έπρεπε να αιμορραγήσουν κι άλλο οικονομικά και να γίνουν για άλλη μια φορά πελάτες δικηγορικών γραφείων, προκειμένου να καταφέρουν το αυτονόητο , να διοριστούν στη δημόσια εκπαίδευση.

   Ύστερα από όλα αυτά η ταλαιπωρία των συναδέλφων συνεχίζεται, καθώς σε κάποιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανόμενης της ΔΔΕ Κυκλάδων, διαπιστώσαμε ότι τους αρνούνται την απόδοση της 9μηνες άδειας ανατροφής , επικαλούμενοι εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας του 2014, σύμφωνα με την οποία οι άδειες θα δοθούν στους συναδέλφους περικεκομμένες με βάση έναν “αριθμητικό τύπο” που αναφέρεται μέσα στην εγκύκλιο. ( Φ351.5/43/67822/Δ1/5.05.2014)

   Ωστόσο και όπως αναφέρουν σε έγγραφο διαμαρτυρίας τους και οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι η συγκεκριμένη εγκύκλιος παρουσιάζει τα παρακάτω προβλήματα:

  1. Το διάστημα της άδειας που αφαιρείται υπολογίζεται με βάση τη μείωση ωραρίου στους διοικητικούς υπαλλήλους, κι όχι με βάση τη μείωση ωραρίου, την οποία δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί. Θυμίζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί δικαιούνται 2 ώρες μείωση ωραρίου εβδομαδιαίως για τα 2 πρώτα χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι δικαιούνται 2 ώρες ημερησίως για τα 2 πρώτα χρόνια και 1 ώρα ημερησίως για τα υπόλοιπα 2 χρόνια του παιδιού.
  2. Περικόπτει από όλους τους αιτούντες το μειωμένο ωράριο ως τα δυο έτη του παιδιού, είτε έκαναν χρήση του είτε όχι ως εργαζόμενοι.
  3. Δεν υπάρχει πεδίο που να υπολογίζει την άδεια σε περίπτωση χρήσης μειωμένου (διδακτικού) ωραρίου από αναπληρωτές (ενώ υπάρχει τύπος για τον υπολογισμό της άδειας στο υπ.αρ. 96623/Δ2/12. 9. 2006 έγγραφο του ΥΠΕΠΘ).

   Το βασικότερο απ όλα όμως είναι ότι το ζήτημα της άδειας ανατροφής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών ορίζεται ξεκάθαρα με σχετικές εγκυκλίους ήδη από το 2007, οπότε και με την εγκύκλιο  74275/Δ2/10-7-2007 αναφέρεται ρητά ότι «Ο γονέας εκπαιδευτικός δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου [….] O χρόνος εργασίας του γονέα εκπαιδευτικού, εάν δεν κάνει χρήση της εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνου, μειώνεται κατά δύο (2) ώρες την εβδομάδα, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών.”

   Επιπρόσθετα με άλλα επίσημα απαντητικά έγγραφα του Υπουργείου Παιδείας, που επισυνάπτονται και αναφέρονται στην “Επιστολή Διαμαρτυρίας” των νεοδιόριστων συναδέλφων σχετικά με το θέμα, την οποία και επισυνάπτουμε, ξεκαθαρίζεται ρητά το δίκαιο και αδιαμφησβήτητο δικαίωμα των νεοδιόριστων συναδέλφων για χορήγηση της 9μηνης άδειας ανατροφής σε όλους όσοι το δικαιούνται βάσει των παραπάνω νόμων και εγκυκλίων.

   Ως εκ τούτου απαιτούμε

  • Να χορηγηθεί άμεσα σε όλους τους δικαιούχους νεοδιόριστους συναδέλφους η εννιάμηνη (9μηνη) άδεια ανατροφής .

Πλήρη δικαιώματα στις οικογενειακές διευκολύνσεις και άδειες για τους εκπαιδευτικούς γονείς.

 



ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Αξιότιμοι Κύριοι/Κυρίες,

Είμαστε κατά κύριο λόγο μητέρες εκπαιδευτικοί με τέκνα κάτω των 4 ετών, οι οποίες διοριστήκαμε με τα υπ’ αριθμ. 813, 814/τ΄Γ/20.05.2019 και το 848/τ΄Γ/21.05.2019 ΦΕΚ διορισμού μετά από πολυετή δικαστικό αγώνα, εφόσον συμμετείχαμε στη διαδικασία για την πλήρωση κενών μόνιμων οργανικών θέσεων στη δημόσια εκπαίδευση μέσω γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ έτους 2008 και παρανόμως παραλειφθήκαμε από τους τότε διορισμούς, όπως έκρινε το ΣΤΕ με την υπ’ αριθμ. 517/2015 απόφαση.

Να σημειωθεί δε ότι σύμφωνα με με το άρθρο 252  του ν. 4610/2019  [(ΦΕΚ Α70/7.5.2019) το οποίο προστέθηκε στο άρθρο 73 του ν. 4589/2019 ] χαρακτηριζόμαστε «αυτοδίκαια μόνιμοι» και απαλλασσόμαστε από τη διετία επί δοκιμή του πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού  και την απαγόρευση υπηρεσιακών μεταβολών, καθώς ο διορισμός μας έγινε σε συμμόρφωση σε δικαστική απόφαση που έκανε λόγο για διορισμό κατά παράλειψη. Ως εκ τούτου είναι εξαρχής παράλογο να θεωρούμαστε νεοδιόριστοι για το δικαίωμα στην άδεια ανατροφής και μόνιμοι για τις υπόλοιπες υπηρεσιακές μεταβολές.

Περαν τούτου, ζητώντας να ενημερωθούμε προφορικά σχετικά με τα δικαιώματα μας στην άδεια για την ανατροφή τέκνου διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι δεν δικαιούμαστε πλήρως την εννεάμηνη άδεια διευκόλυνσης για την ανατροφή των παιδιών μας, αλλά μέρος αυτής υπολογιζόμενης με μαθηματικό τύπο που αναφέρεται στην υπ’ αριθμ. Φ351.5/43/67822/Δ1/5.05.2014 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (Δ4. ΕΝΝΕΑΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ – ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ – ΕΞΑΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΔΙΔΥΜΩΝ κλπ. ΤΕΚΝΩΝ (παρ. 2-5)], γιατί θεωρούμαστε νεοδιόριστοι.

Η εγκύκλιος αυτή αναφέρει  σχετικά με τις άδειες ανατροφής ότι «Ο γονέας εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παρ.2 του αρθ. 53 του Υ.Κ για την ανατροφή του παιδιού του, δηλαδή την άδεια εννέα (9) μηνών με αποδοχές, μέχρι το τέκνο να συμπληρώσει το τέταρτο έτος της ηλικίας του». Στη συνέχεια η εγκύκλιος, κάνοντας ειδικότερη αναφορά στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, αναφέρει ότι: «Εκπαιδευτικοί οι οποίοι κατά την ημερομηνία διορισμού τους έχουν περισσότερα του ενός τέκνα που δεν έχουν συμπληρώσει το 4ο έτος της ηλικίας τους και επιλέγουν τις διευκολύνσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 53 του Υ.Κ., λαμβάνουν αθροιστικά το υπόλοιπο των διευκολύνσεων αυτών (δηλαδή τους μήνες που υπολείπονται από την εννεάμηνη άδεια ανατροφής, μέχρι τα τέκνα τους να συμπληρώσουν τα 4 έτη), σύμφωνα και με τη σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών αρ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.51/590/οικ.14346/29-05-2008. Για τον υπολογισμό των υπολειπόμενων ΑΔΑ: ΒΙΦΓ9-4ΘΑ 9 χρονικών διαστημάτων ισχύουν οι μαθηματικοί τύποι της ανωτέρω εγκυκλίου. Για τη διευκόλυνση των Υπηρεσιών, επισυνάπτεται αρχείο excel με πρόγραμμα υπολογισμού των διαστημάτων και σχετικές διευκρινίσεις».

Επικαλούμενες λοιπόν οι διευθύνσεις την ανωτέρω εγκύκλιο, με τις ευλογίες του αρμόδιου τμήματος Υπουργείου Παιδείας, χρησιμοποιούν αδιακρίτως αριθμού τέκνων για όλους τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς το συγκεκριμένο αρχείο excel, το οποίο επιπρόσθετα παρουσιάζει και τα εξής προβλήματα:

  1. Το διάστημα της άδειας που αφαιρείται υπολογίζεται με βάση τη μείωση ωραρίου στους διοικητικούς υπαλλήλους, κι όχι με βάση τη μείωση ωραρίου, την οποία δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί. Θυμίζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί δικαιούνται 2 ώρες μείωση ωραρίου εβδομαδιαίως για τα 2 πρώτα χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι δικαιούνται 2 ώρες ημερησίως για τα 2 πρώτα χρόνια και 1 ώρα ημερησίως για τα υπόλοιπα 2 χρόνια του παιδιού.
  2. Περικόπτει από όλους τους αιτούντες το μειωμένο ωράριο ως τα δυο έτη του παιδιού, είτε έκαναν χρήση του είτε όχι ως εργαζόμενοι.
  3. Δεν υπάρχει πεδίο που να υπολογίζει την άδεια σε περίπτωση χρήσης μειωμένου (διδακτικού) ωραρίου από αναπληρωτές (ενώ υπάρχει τύπος για τον υπολογισμό της άδειας στο υπ.αρ. 96623/Δ2/12. 9. 2006 έγγραφο του ΥΠΕΠΘ).

Να σημειωθεί ότι στο διευκρινιστικό αυτό έγγραφο επισημαίνεται ότι υπάρχει διαφορετικός τρόπος υπολογισμού της μείωσης της άδειας για τον νεοδιοριζόμενο εκπαιδευτικό που εργάστηκε ως αναπληρωτής σε σχέση με αυτόν που εργαζόταν προηγουμένως σε άλλο φορέα του δημοσίου, πλην της εκπαίδευσης, καθώς λαβαίνει υπόψη του ότι υπάρχει διαφορετική μείωση ωραρίου στους μεν και στους δε.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι:

  • Είναι εσφαλμένος ο χρόνος μείωσης της άδειας που προκύπτει βάσει αυτού του αρχείου excel.
  • Δεν είναι σαφές πώς θα υπολογιστεί ο χρόνος της άδειας για τους έχοντες λάβει μειωμένο ωράριο ως αναπληρωτές με βάση το αρχείο αυτό.
  • Με τη φράση περισσότερα του ενός τέκνα (και την συνακόλουθη αναφορά του εδαφίου σε τέκνα)  δηλώνεται ότι το αρχείο αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της άδειας για τους έχοντες ένα μόνο παιδί κατά το χρόνο διορισμού τους.

Για του λόγου το αληθές, επειδή προφανώς εξαρχής διαγνώστηκε  η αδυναμία της αντιστοίχησης των ωραρίων των εκπαιδευτικών με τους λοιπούς υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, η ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών αρ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.51/590/οικ.14346/29-05-2008, την οποία επικαλείται η υπ’ αριθμ. Φ351.5/43/67822/Δ1/5.05.2014, ορίζει ότι «οδηγίες για τη χορήγηση διευκολύνσεων ανατροφής σε εκπαιδευτικούς έχουν ήδη δοθεί με σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (35758/Δ2/29-3-2007 και 74275/Δ2/10-7-2007)». Εν τω προκειμένω, ειδικά για τη χορήγηση της άδειας ανατροφής γίνεται λόγος στην  υπ.αριθμ.  74275/Δ2/10-7-2007 εγκύκλιο, όπου αναφέρεται ότι «Ο γονέας εκπαιδευτικός δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου [….] O χρόνος εργασίας του γονέα εκπαιδευτικού, εάν δεν κάνει χρήση της εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνου, μειώνεται κατά δύο (2) ώρες την εβδομάδα, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών. Διευκρινίζουμε ότι οι γονείς εκπαιδευτικοί έχουν μειωμένο ωράριο μέχρι το παιδί τους να συμπληρώσει το δεύτερο έτος της ηλικίας του, σύμφωνα με την ειδική νομοθετική ρύθμιση που ισχύει γι’ αυτούς (παρ. 14, του άρθρου 30 του Ν. 2083/1992, ΦΕΚ 159Α /21-9-1992)».

Προς τι λοιπόν η εγκύκλιος του 2014 να επικαλείται το μαθηματικό τύπο της εγκυκλίου του 2008  για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα,  όταν η ίδια αυτή εγκύκλιος επισημαίνει ότι οι μαθηματικοί τύποι δεν αφορούν τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, τα θέματα αδειοδότησης των οποίων έχουν λυθεί ήδη με πρότερες εγκυκλίους;

Το ότι το Υπουργείο Παιδείας ουδόλως είχε ποτέ τη λογική ότι ο νεοδιόριστος τιμωρείται με μείωση άδειας μαρτυρείται και στο υπ. αρ. Φ.351.5/ 7 / 22300 /Δ1/ 26 - 2 – 2009 απαντητικό προς την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος έγγραφο, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: 

«[…] 3.Το ΥΠΕΠΘ με την αριθμ.43237/Δ2/3-5-2006  εγκύκλιο  του  και  μετά  την  αριθμ. 546/2005  Γνωμοδότηση  του Ν.Σ.Κ.  έδωσε  το   δικαίωμα στους εκπαιδευτικούς να κάνουν χρήση  της  9μηνης  άδειας   ανατροφής, εφόσον δεν κάνουν  χρήση του μειωμένου ωραρίου, μέχρι το τέκνο  να  συμπληρώσει  το  τέταρτο  έτος  της  ηλικίας  του,  παρά  το γεγονός ότι αφενός το μειωμένο  ωράριο  των  εκπαιδευτικών  ισχύει  για  δύο  χρόνια  και όχι για τέσσερα όπως των λοιπών  υπαλλήλων  και  αφετέρου  οι ώρες του μειωμένου ωραρίου των εκπαιδευτικών δεν αντιστοιχούν  σε  9 μηνών  άδεια όπως των λοιπών υπαλλήλων.

4. Με την αριθμ. 91623/Δ2/12-9-2006  εγκύκλιο  δόθηκε  το  δικαίωμα  χρήσης  πλήρους  κι όχι μέρους  της  9μηνης άδειας  ανατροφής  στις  νεοδιόριστες  μητέρες εκπαιδευτικούς μέχρι το τέκνο  τους  να  συμπληρώσει  τα 4 έτη,  ενώ  το ίδιο δικαίωμα δόθηκε στις νεοδιόριστες εκπαιδευτικούς,  μητέρες  περισσότερων  του  ενός  τέκνων  μικρότερων  των 4 ετών, οι οποίες δεν  είχαν  κάνει χρήση της εννεάμηνης  άδειας  ανατροφής τέκνου, είτε επειδή δεν είχαν την υπαλληλική  ιδιότητα,  είτε επειδή εργάζονταν ως αναπληρώτριες.[…]

7.Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το ΥΠΕΠΘ χορηγεί τόσο 

στους μόνιμους όσο και στους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς πλήρη  την  9μηνη άδεια ανατροφής, χωρίς αντιστοίχιση με το ωράριο τους. Περαιτέρω, 

όπως αναφέρθηκε στο σημείο 3, δόθηκε στους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα 

χρήσης της 9μηνης άδειας ανατροφής μεχρι το τέκνο να συμπληρώσει  τα 4  έτη, αν και η ειδική διάταξη (παρ. 14 του άρθρου 30 του Ν. 2083/1992)  ορίζει  ότι το μειωμένο ωράριο ισχύει για τα 2 έτη.»

Κι ακόμα, στην ερώτηση με αριθμό 2556/ 28-7-08, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής  κ.  Π. Τατούλης  και αφορούσε την άδεια εκπαιδευτικού  για  την  ανατροφή των παιδιών του, απαντήθηκε ρητά από το Υπουργείο Παιδείας ότι:

« […] Επίσης σας γνωρίζουμε ότι το ΥΠΕΠΘ με την αριθ. 43237/Δ2/3-5-2006 εγκύκλιό του και  μετά την αριθ. 546/2005 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ έδωσε το δικαίωμα στους εκπαιδευτικούς να  κάνουν χρήση της 9μηνης άδειας ανατροφής, εφόσον δεν κάνουν  χρήση του μειωμένου ωραρίου, μέχρι το τέκνο να συμπληρώσει  το τέταρτο έτος της  ηλικίας του, για λόγους ισονομίας, παρά το γεγονός ότι αφενός το μειωμένο ωράριο των εκπαιδευτικών ισχύει για δύο χρόνια (παρ.14 του άρθρου  30του Ν. 2083/1992) και όχι για τέσσερα  όπως των λοιπών υπαλλήλων και αφετέρου οι ώρες του μειωμένου ωραρίου των εκπαιδευτικών δεν αντιστοιχούν σε 9 μηνών άδεια όπως των λοιπών υπαλλήλων.

Επισημαίνεται  ότι το ΥΠΕΠΘ χορηγεί τόσο στους μόνιμους όσο και στους νεοδιοριστους εκπαιδευτικούς πλήρη την 9μηνη άδεια ανατροφής, χωρίς αντιστοίχιση με το ωράριό τους.[…]». (έγγραφο υπ.αρ. 101919/ΙΗ/19-09-2008).

 Επομένως, εφόσον ο γονέας έχει κάνει χρήση του μειωμένου ωραίου είναι εύλογο να μη διατηρεί δικαίωμα λήψης ολόκληρης της εννεάμηνης άδειας ανατροφής και η άδεια αυτή να υφίσταται ανάλογη μείωση. Η περικοπή, ωστόσο, της άδειας προϋποθέτει πραγματική χρήση του μειωμένου ωραρίου, και εφόσον ο γονέας δεν έχει κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου, διατηρείται ακέραιο το δικαίωμά του στη λήψη ολόκληρης της άδειας ανατροφής. Αυτό προκύπτει σαφώς τόσο από το γράμμα του άρθρου 53 παρ. 2 του ν. 3528/2007 όσο και από τη σύμφωνη προς το Σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο ερμηνεία του (βλ. και ΔΕΚ C-519/03, σύμφωνα με την οποία, καθ’ ερμηνεία της Οδηγίας 96/34/ΕΚ για την γονική άδεια, η αφετηρία έναρξης του δικαιώματος χρήσης της γονικής άδειας δεν συμπίπτει με το χρόνο γέννησης του παιδιού, επομένως μπορεί να δοθεί μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας του παιδιού που ορίζουν τα κράτη μέλη, δηλαδή σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή εντός του προβλεπόμενου ορίου, χωρίς κανένα περιορισμό).

Κατά τα ανωτέρω, προκύπτει άλλωστε σαφώς ότι για τη χορήγηση της ειδικής εννεάμηνης άδειας για την ανατροφή τέκνου μετ’ αποδοχών, πέραν των λοιπών τασσομένων από αυτή προϋποθέσεων, το τέκνο, για το οποίο ζητείται κάθε φορά η χορήγηση της εν λόγω άδειας, δεν πρέπει να έχει συμπληρώσει το τέταρτο έτος της ηλικίας του, η δε σχετική αίτηση για τη χορήγηση της άδειας αυτής μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε μέχρι τη συμπλήρωση αυτού του έτους της ηλικίας του (ΔΕφΠειρ 32/2014). Από τις ίδιες διατάξεις προκύπτει ακόμη ότι το δικαίωμα για τη λήψη της προαναφερθείσας άδειας είναι αυτοτελές για κάθε τέκνο που δεν έχει συμπληρώσει το τέταρτο έτος της ηλικίας του, σε περίπτωση δε κατά την οποία ο γονέας έχει αποκτήσει και άλλο τέκνο, το οποίο επίσης δεν έχει συμπληρώσει και αυτό το τέταρτο έτος της ηλικίας του, είναι δυνατή η διαδοχική χορήγηση σ’ αυτόν της εν λόγω άδειας, δηλαδή η χορήγηση, μετά τη λήξη της εννεάμηνης άδειας για την ανατροφή του ενός τέκνου του, νέας εννεάμηνης άδειας για την ανατροφή του άλλου τέκνου του (σχετ. ΣτΕ 1/2006 και ΔΕφ. Πειρ. 360/2009). 

Εξάλλου, ενόψει της αρχής της παρ. 1 του άρθρου 21 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία τίθεται η μητρότητα και η παιδική ηλικία υπό την προστασία του Κράτους και αποσκοπείται η αντιμετώπιση του οξυμένου δημογραφικού προβλήματος, ως και της συνταγματικής αρχής της ισότητας, τα ίδια αναφορικά με τα, κατά τα ως άνω ερμηνευτικώς γενόμενα δεκτά, περί παροχής στους δημοσίους υπαλλήλους διευκολύνσεων ανατροφής τέκνου, ως και τα περί διαδοχικής χορήγησης εννεάμηνης άδειας, πρέπει να ισχύσουν και για τους εκπαιδευτικούς

Η αδικία λοιπόν συνεχίζεται, καθόσον οι περισσότερες από εμάς έχουμε εργαστεί στη δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρώτριες επί σειρά ετών χωρίς μάλιστα να κάνουμε χρήση του μειωμένου ωραρίου που μας αναλογούσε, προκειμένου να απολαύσουμε  πλήρως των ευεργετημάτων του νόμου ως μόνιμες εκπαιδευτικοί. Ήδη με την προσφάτως θεσμοθετημένη άδεια ανατροφής 3,5 μηνών, η οποία δικαίως δόθηκε στις αναπληρώτριες, αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε να καρπωθούμε, διαφαίνεται μια ευαισθησία του κράτους να δίνει διευκολύνσεις σε θέματα μητρότητας κι όχι να περικόπτει.

 Τονίζουμε ότι η πρακτική περικοπής αδειών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως μητέρες με μικρά παιδιά, θυμίζει μνημονιακή λογική και σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί τη βασική αρχή του Συντάγματος (α.21,παρ.1) ότι «η οικογένεια ως θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του κράτους», ιδίως δε σε μια Ελλάδα που πάσχει δημογραφικά.

Η μητρότητα και η προστασία της είναι αναφαίρετο δικαίωμα, δεδομένο στη δική μας λογική, όχι όμως και την άτεγκτη λογική της διοίκησης. Είναι, πραγματικά παράλογο να περικόπτονται δικαιώματα που αφορούν στην ανατροφή τέκνων ούτως ή άλλως, πόσω μάλλον όταν επιπρόσθετα γίνεται και εσφαλμένη ερμηνεία και χρήση των νόμων. Σας καλούμε λοιπόν να λάβετε θέση για το ζήτημα αυτό, καθώς  είναι σίγουρο ότι θα απασχολήσει κι άλλους εκπαιδευτικούς, δεδομένων των διορισμών που πρόκειται να γίνουν στο μέλλον.

Με εκτίμηση

 

Οι εκπαιδευτικοί:

  1. Στασινάκη Χρυσούλα
  2. Σακελλαροπούλου Φωτεινή
  3. Κωνσταντοπούλου Άννα
  4. Καστανά Αναστασία
  5. Αντωνιάδης Δημήτριος
  6. Αραβαντινού Νίκη
  7. Ελένη Κυριώτη
  8. Φωτεινήτσογλου Μαλαματή
  9. Καρασάββα Πώλα
  10. Σαραντινού Αικατερίνη
  11.  Ζάχου Μαρίνα
  12. Ελπίδα Καλοφωλιά
  13. Καρύδα Κωνσταντίνα
  14. Μυλωνά Αικατερίνη
  15. Αρβανίτη Χρυσή
  16. 1Αλκιβιάδης Γιάτσιος
  17. Χορόζη Φωτεινή
  18. Μακέδα Αικατερίνη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ethniko-arxaiologiko-mouseio-1.jpg
Δεκάδες προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις
Πώς θα κάνετε αίτηση για 75 προλήψεις αποφοίτων γυμνασίου και λυκείου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Δεκάδες προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις
Υπουργείο Παιδείας
Εκπαιδευτικοί: «Απίστευτο κύμα αυταρχισμού και διώξεων» από κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ
«Χωρίς να ξεχνάμε όσα έχουν προηγηθεί, τις 14 φορές που έσυραν στα δικαστήρια τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία μας, τις διώξεις και τις απειλές από...
Εκπαιδευτικοί: «Απίστευτο κύμα αυταρχισμού και διώξεων» από κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ