ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Τ.Ε.Ι. (Ο.Σ.Ε.Π. - Τ.Ε.Ι.)
ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ & ΔΗΜΗΤΣΑΝΗΣ, ΑΙΓΑΛΕΩ Τ.Κ. 12 210
Τηλ: 210 - 5385142
Fax : 210-5385859 e-mail : [email protected]
Αρ. Πρωτ.: 2342 Αθήνα, 14/10/2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το 27ο συνέδριο της ΟΣΕΠ ΤΕΙ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 5/10/2012 καταθέτει στους συναδέλφους των ΤΕΙ, στους φοιτητές μας και στον Ελληνικό Λαό συγκεκριμένες θέσεις που αφορούν στην εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική εκπαίδευση και η ελληνική κοινωνία.
Η αλυσίδα των πολιτικών γεγονότων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό φανερώνει τη συνολική και παγκόσμια όψη της κρίσης, τα αποτελέσματα της οποίας κατεδαφίζουν συνολικά την ελληνική κοινωνία και τους βασικούς οργανωμένους πυλώνες της Υγείας της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Θεωρούμε ότι, αν υλοποιηθούν τα μέτρα, όπως σχεδιάζονται από τους δανειστές με την ισχνότατη και επικοινωνιακή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η ελληνική οικονομία, οι θεμελιώδεις δομές της κοινωνίας μας θα καταστραφούν χωρίς επιστροφή.
Καλούμε τους συναδέλφους μας όλων των ΑΕΙ, τους έκτακτους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές μας και τους γονείς τους σε συναγερμό για να υπερασπιστούμε την ελληνική παιδεία, το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, την ποιοτική της έκφραση και το εύρος παροχής της.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους αγώνες των εργαζομένων άλλων κλάδων και την ανάγκη να υπερασπιστούμε το επίπεδο ζωής όλων μας.
Δηλώνουμε την απόφαση μας να οργανώσουμε τις κινητοποιήσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και να μην τραυματίσουμε τους βασικούς συνοδοιπόρους μας σε αυτόν τον αγώνα: τους φοιτητές μας
Απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να βάλει πραγματικό φραγμό στις απαιτήσεις των δανειστών και να μην υποκύπτει σε κάθε νέα τυφλή απαίτηση για καταστροφή του Ελληνικού Λαού προς όφελος μιας εντελώς επισφαλούς «ανάπτυξης» με αποκλειστικό όφελος ξένων και «εθνικών» δανειστών-κεφαλαιούχων.
Ειδικότερα, το 27ο Συνέδριο της ΟΣΕΠ ΤΕΙ αποφάσισε το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο:
1. Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» για τα ΑΕΙ: Την τελευταία δεκαπενταετία τα ΑΕΙ γνώρισαν μια ραγδαία ποσοτική ανάπτυξη. Πολλά νέα τμήματα ιδρύθηκαν, είτε στον χώρο λειτουργίας των Ιδρυμάτων, είτε με τη μορφή παραρτημάτων. Στη συνέχεια μερικά από τα παραρτήματα αυτά, όταν συγκέντρωσαν έναν ελάχιστο αριθμό τμημάτων μετεξελίχθηκαν σε αυτόνομα ιδρύματα. Η διαδικασία αυτή απετέλεσε κεντρική πολιτική κατεύθυνση όλων των κυβερνήσεων και χρηματοδοτήθηκε από τα επιχειρησιακά προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ I & II. Η διεύρυνση αυτή, έγινε χωρίς σοβαρό επιστημονικό σχεδιασμό, συνέβαλε στη χωροταξική διασπορά των τμημάτων που ιδρύθηκαν και είχε τις παρακάτω βασικές παρενέργειες:
- Ιδρύθηκαν τμήματα με εξαιρετικά εξειδικευμένο αντικείμενο για να μπορέσουν να διαφοροποιηθούν και να αποκτήσουν “λόγο” ύπαρξης σε σχέση με τα υπόλοιπα τμήματα του ιδίου Ιδρύματος. Πολλαπλασιάστηκε υπερβολικά ο αριθμός κάποιων τμημάτων τα οποία σε κάποια χρονική στιγμή ήταν ελκυστικά στην αγορά εργασίας.
- Προέκυψαν Ιδρύματα με απαράδεκτα μικρό αριθμό τμημάτων.
- Προέκυψαν παραρτήματα Ιδρυμάτων με ένα μόνο απομονωμένο τμήμα.
Οι παρενέργειες αυτές δεν αφορούν μόνο τα ΤΕΙ, αλλά και πολλά περιφερειακά Ιδρύματα του Πανεπιστημιακού Τομέα, στα οποία πολλά τμήματα έχουν αυστηρή εξειδίκευση και περιορισμένο γνωστικό αντικείμενο, αντιγράφοντας γνωστικά αντικείμενα τμημάτων που μέχρι πρότινος λειτουργούσαν αποκλειστικά στα ΤΕΙ. Το γεγονός αυτό έβλαψε σαφέστατα τον αδύναμο κρίκο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δηλαδή τα ΤΕΙ.
Αποτελεί θέση της ΟΣΕΠ, από προηγούμενα συνέδριά της, ότι απαιτείται ένας συνολικός χωροταξικός ανασχεδιασμός (με επιστημονικές μελέτες σκοπιμότητας) τόσο της χωροθέτησης όλων των ΑΕΙ, όσο και των επιστημονικών, τεχνολογικών ή διεπιστημονικών αντικειμένων που καλύπτουν. Εκφράζουμε τη ριζική αντίθεσή μας με τον τρόπο που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Παιδείας το χωροταξικό ανασχεδιασμό των ΑΕΙ, καταργώντας αποσπασματικά Τμήματα των ΤΕΙ (όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν), χωρίς να αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα. Το φημολογούμενο σχέδιο «Αθηνά», που έρχεται να αντικαταστήσει το σχέδιο «Καλλικράτης» για την Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν πρέπει να σχεδιαστεί με λογικές μνημονίου και να οδηγήσει τα ιδρύματά μας σε αδιέξοδο.
Το Συνέδριο ψήφισε ένα σύνολο δέκα αρχών (βλέπε παράρτημα), πάνω στις οποίες θα μπορούσε να βασιστεί μία προσπάθεια αναδιάρθρωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία όμως να είναι προς όφελος της λειτουργίας των ιδρυμάτων και των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας. Αποφασίστηκε να οριστεί επιτροπή υποστήριξης, η οποία θα καταθέσει προς το ΚΔΣ της ΟΣΕΠ τεκμηριωμένη πρόταση.
2. Εθνικό πλαίσιο προσόντων: Οι πτυχιούχοι ΤΕΙ στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων πρέπει να κατατάσσονται στο ίδιο επίπεδο με τους Πτυχιούχους Πανεπιστημίων τετραετούς φοίτησης.
3. Απαιτούμε να υπάρξει εξαίρεση από τον περιορισμό του 1/5 στις προσλήψεις νέου εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ, γιατί εάν ισχύσει, και σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του έκτακτου Ε.Π., θα έχει σαν συνέπεια τα Τμήματα να υποβαθμίζουν συνεχώς το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους έργο και να μην έχουν ούτε τον ελάχιστο αριθμό μελών για λειτουργούν τα όργανα διοίκησης τους.
Εκφράσαμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τη συνεχή αναβολή διορισμού των 51 νεοεκλεγέντων μελών Ε.Π., παρά τη δέσμευση του ΥΠΔΒΜΘ, ότι εξασφαλίστηκε η σχετική πίστωση από το υπουργείο οικονομικών και η διαδικασία θα ολοκληρώνονταν από το 2011.
4. Απαιτήσαμε την εφαρμογή του Ν.3685/2008 που ορίζει σαφώς ότι τμήματα ΤΕΙ, τα οποία έχουν θετική εξωτερική αξιολόγηση μπορούν να κάνουν αυτοδύναμα μεταπτυχιακά. Έχουν γίνει προτάσεις για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, οι οποίες κρατούνται στα συρτάρια του υπουργείου παιδείας και δεν υλοποιούνται.
5. Να αυξηθεί η χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, η οποία τα τελευταία 2 χρόνια έχει μειωθεί κατά 50% και να επιστραφούν στους λογαριασμούς των ΤΕΙ που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδας τα ποσά που αφαιρέθηκαν με την απομείωση – κούρεμα, τα οποία καλύπτουν λειτουργικές δαπάνες, υποχρεώσεις και επισφάλειες των Ιδρυμάτων.
6. Μισθολόγιο Ε.Π.: Σε μια περίοδο που οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ έχουν μειωθεί περισσότερο από 50% και δεν υπάρχουν χρήματα για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών για την εκτέλεση του εκπαιδευτικού και επιστημονικού έργου μας, σε μια περίοδο που μειώνονται δραστικά οι πιστώσεις για πρόσληψη του απαραίτητου έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, ανακοινώθηκε νέα μείωση των αποδοχών μας της τάξης του 20%.
- Αρνούμαστε να αποδεχτούμε το συνεχές «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» που επιβάλλεται και σαρώνει με οριζόντιες περικοπές μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικές παροχές, και αποσαθρώνει όλες τις δομές του κοινωνικού κράτους, ενώ ταυτόχρονα δεν διευρύνει τη φορολογική βάση με τους πραγματικά έχοντες και κατέχοντες, και δεν μεριμνά για τον περιορισμό της σπατάλης και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.
- Καμιά περαιτέρω μείωση των αποδοχών μας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Έχουν εξαντληθεί οι αντοχές μας ως ακαδημαϊκών δασκάλων, οι οποίοι διεξάγουν το εκπαιδευτικό και επιστημονικό τους έργο με τις πλέον αντίξοες συνθήκες, καθώς η δημόσια δαπάνη για τα Ανώτατα Ιδρύματα μειώνεται δραματικά, ενώ αυξάνει συνεχώς ο λόγος διδασκόμενων προς διδάσκοντες. Η πολιτική αυτή των περικοπών σε μισθούς και σε προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων έχει άμεση συνέπεια στην υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της έρευνας και επακόλουθα στην αξία των πτυχίων.
- Ήδη, τα δύο τελευταία χρόνια, οι συνεχείς περικοπές και οι κρατήσεις στις αμοιβές μας, οι ειδικές έκτακτες εισφορές, η αύξηση της φορολογίας και το πάγωμα του επιδόματος ωρίμανσης έχουν οδηγήσει σε μείωση των μισθών μας έως και 40%. Σημειώνουμε ότι οι μισθοί των λειτουργών ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας (ΔΕΠ/ΕΠ/Ερευνητών), πολύ πριν αρχίσουν οι περικοπές, από το 2004, ήταν καθηλωμένοι σε αντίθεση με τους μισθούς άλλων δημοσίων λειτουργών που είχαν αυξηθεί μέχρι και 100% τα τελευταία χρόνια.
- Η περεταίρω μείωση των μισθών θα έχει σαν συνέπεια την πλήρη απαξίωση των διδασκόντων στα ΑΕΙ, με συνέπεια οι υπηρετούντες καθηγητές όλων των βαθμίδων να αναζητήσουν διέξοδο σε ιδρύματα του εξωτερικού. Η επένδυση στη γνώση, την έρευνα και το ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έξοδο από την ύφεση και για μια αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
- οι περαιτέρω μειώσεις μισθών στα ΑΕΙ, θα έχουν, επίσης, επώδυνες συνέπειες στους συνταξιούχους συναδέλφους μας, οι οποίοι θα υποστούν διπλή μείωση (μία από την περικοπή μισθού – αφού η σύνταξη είναι συνδεδεμένη με το μισθολόγιο των εν ενεργεία και μια δεύτερη περικοπή από τη σύνταξή τους – η οποία θα εφαρμοστεί, οριζόντια, για όλους τους συνταξιούχους).
Διεκδικούμε:
- ένα ενιαίο μισθολόγιο δημόσιων λειτουργών, με ενσωμάτωση στο βασικό μισθό των σημερινών επιδομάτων, καθώς αυτά αφορούν στην ουσία του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου που διεξάγουμε.
- να μη γίνει καμία μείωση του έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού γιατί, ήδη, τα ιδρύματα λειτουργούν οριακά και ο κίνδυνος να μην πραγματοποιούνται πολλά εργαστηριακά μαθήματα είναι ορατός.
- άμεσο διορισμό των συναδέλφων που έχουν εκλεγεί σε θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού τα δυόμισι τελευταία χρόνια.
- αύξηση της χρηματοδότησης στα ΑΕΙ, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο τους και να διασφαλιστεί η φοιτητική μέριμνα (σίτιση και παροχή εκπαιδευτικών συγγραμμάτων στους φοιτητές μας).
Αποφασίστηκε να γίνει 24ωρη απεργία την ημέρα της κατάθεσης των μέτρων που θα αφορούν και την περικοπή του μισθολογίου μας και εξουσιοδοτήθηκε το ΚΔΣ της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ να προτείνει περαιτέρω κινητοποιήσεις σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες του Ενιαίου Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας (ΠΟΣΔΕΠ και Ε.Ε.Ε.), εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Για να είναι πιο αποτελεσματικές οι κινητοποιήσεις των Συλλόγων Ε.Π., πρέπει να υπάρχει κοινή δράση όσο το δυνατόν περισσότερων Συλλόγων και στα πλαίσια αυτά καλούνται οι Σύλλογοι Ε.Π. να διερευνούν μέσω της ΟΣΕΠ τη δυνατότητα να στηριχτούν και από άλλους Συλλόγους Ε.Π. οι κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν.
Ο Πρόεδρος
Γιάννης Τσάκνης Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας |
|
Ο Γραμματέας
Γεώργιος Ανδρεάδης Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ Θεσσαλονίκης |
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ