Αν ψάχνετε μια εναλλακτική επιλογή για το πρωινό ή το σνακ σας, που να συνδυάζει την απόλαυση με τη διατροφική αξία, αυτό το κέικ καρότου είναι ό,τι καλύτερο θα δοκιμάσετε! Δημιουργία της γνωστής διατροφολόγου και food influencer Emily English, αυτή η συνταγή έχει γίνει viral για όλους τους σωστούς λόγους: είναι υγιεινή, χορταστική, φυσικά γλυκιά και απίστευτα νόστιμη.
Αποτελεί ιδανική λύση για όσους θέλουν να ξεκινήσουν τη μέρα τους με ενέργεια χωρίς να επιβαρύνουν τη διατροφή τους. Χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη, με βρώμη, καρότο, ελαιόλαδο και χουρμάδες, αυτό το κέικ αποδεικνύει πως η υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει περιορισμούς – σημαίνει έξυπνες επιλογές.
Υλικά που θα χρειαστείτε
Για το κέικ:
140 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
1 γεμάτο κ.γ. μαγειρική σόδα (για το μούλιασμα)
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο και τζίντζερ
2 κ.γ. κανέλα
2 μεγάλα αυγά
180 γρ. τριμμένο καρότο
50 γρ. ψημένοι ανάμεικτοι ξηροί καρποί, ψιλοκομμένοι
150 ml ελαιόλαδο
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
3 κ.σ. γάλα
100 γρ. νιφάδες βρώμης (jumbo)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για την επικάλυψη (προαιρετικά):
100 γρ. κεφίρ γιαούρτι
100 γρ. τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών
1–2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
Οδηγίες βήμα προς βήμα
Μουλιάστε τους χουρμάδες σε 150ml ζεστό νερό μαζί με τη μαγειρική σόδα για περίπου 10 λεπτά. Στραγγίστε και κρατήστε 2–3 κ.σ. από το νερό.
Πολτοποιήστε τους χουρμάδες μαζί με το υγρό ώστε να δημιουργηθεί μια πυκνή πάστα.
Σε μπολ, ανακατέψτε την πάστα χουρμάδων με την καστανή ζάχαρη, τα αυγά και το ελαιόλαδο.
Προσθέστε το τριμμένο καρότο, τους ξηρούς καρπούς και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Στη συνέχεια, ενσωματώστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και τη βρώμη.
Ρίξτε και το γάλα και ανακατέψτε απαλά.
Αδειάστε το μείγμα σε αντικολλητική φόρμα ή ταψί με λαδόκολλα.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 40–50 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο.
Αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε.
Για την επικάλυψη (αν θέλετε έξτρα νοστιμιά)
Ανακατέψτε το κεφίρ γιαούρτι με το τυρί κρέμα και το σιρόπι σφενδάμου μέχρι να γίνει λεία και κρεμώδης. Απλώστε πάνω από κάθε φέτα λίγο πριν τη σερβίρετε για ένα δροσερό και ανάλαφρο αποτέλεσμα.
Γιατί να το δοκιμάσετε;
Πλούσιο σε φυτικές ίνες
Περιέχει φυσικά γλυκαντικά (όπως οι χουρμάδες)
Δεν έχει λευκή ζάχαρη ή βούτυρο
Κατάλληλο για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο
Έχει υπέροχη γεύση κανέλας και πορτοκαλιού
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ