Thumbnail
Σύλλογος ΠΕ Καλλιθέας - Μοσχάτου

«Μια απάντηση στον Υπουργό Παιδείας – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016 στο Υπουργείο»

Η καταστροφική επικινδυνότητα της νεοφιλελεύθερης εκπαιδευτικής λογιστικής

Ο «αστυνόμος Μπέκας» και τα κενά στην εκπαίδευση

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνουν την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου και ώρα 13.30 στο Υπουργείο Παιδείας η ΔΟΕ - ΟΛΜΕ.

(υπάρχει διευκολυντική στάση εργασίας 12-2 και 2-4).

Συμμετέχουμε δυναμικά και μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να καταγγείλουμε τα κενά, για να διεκδικήσουμε πιστώσεις και διορισμούς,

για να επιστρέψουμε τη λάσπη, που ακόμη ένας υπουργός Παιδείας έριξε πάνω στους εκπαιδευ-τικούς.

Φτάσαμε στη μέση της χρονιάς και ακόμα χιλιάδες είναι οι χαμένες ώρες από τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία και τα οποία παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και την υπομονή των εκπαιδευτικών δεν καλύπτονται. Αυτή η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα των μνημονιακών, αντιεκπαιδευτικών πολιτικών που επέβαλαν όλες ανεξαιρέτως οι ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας των τελευταίων χρόνων, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής. Τους επόμενους μήνες και μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους θα προκύπτουν δεκάδες κενά στα σχολεία, όπως είναι φυσικό για μία Διεύθυνση με περίπου 3.000 εκπαιδευτικούς. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και πιστώσεις, για να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά, αλλά το Υπουργείο Παιδείας, με την απαράδεκτη εγκύκλιο της 25ης Ιανουαρίου, κάλεσε τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να καταρτίσουν και να αποστείλουν πίνακες με «πλεόνασμα διδακτικών ωρών», προετοιμάζοντας το κλίμα για κάλυψη (ή καλύτερα συγκάλυψη) των λειτουργικών κενών με υποχρεωτικές μετακινήσεις.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η οποία διαλύει τη λειτουργία των σχολείων και τη διδασκαλία των παιδιών, δηλώνουμε με σαφήνεια ότι το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα δε θα συναινέσει στην συγκάλυψη της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης σε βάρος των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων εκπαιδευτικών και μαθητών. Δεν θα επιτρέψουμε μετακινήσεις εκπαιδευτικών.

Την ίδια στιγμή, ως άλλος αστυνόμος Μπέκας, ο Υπουργός Παιδείας «ανακάλυψε» τις παθογένειες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και με τον στόμφο 40 καρδιναλίων τις ανακοίνωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Μίλησε για τεχνητά κενά, για ολιγοθέσια τμήματα, για «τεμπέληδες» που δουλεύουν κάτω από 10 ώρες για τμήματα με κάτω από δέκα μαθητές…

Αυτά και άλλα πολλά δήλωσε ο υπουργός παιδείας, κύριος Φίλης. «Πιθάρι χωρίς πάτο» λοιπόν η εκπαίδευση. Όσους και να διορίσουμε, λέει ο κύριος Φίλης, δεν διορθώνεται τίποτα, γιατί εκεί, στο βάθος του πιθαριού, οι τεμπέληδες εκπαιδευτικοί κάνουν πάρτι και οι διευθυντές και οι σχολικοί σύμβουλοι τους καλύπτουν! Επομένως, ο κύριος Φίλης βρήκε τον ένοχο για τα κενά στην εκπαίδευση, για το γεγονός ότι στα μέσα Φεβρουαρίου υπάρχουν ακόμα τάξεις χωρίς δάσκαλο, γονείς που πληρώνουν την παράλληλη στήριξη του παιδιού τους, ολοήμερα που υπολειτουργούν. Βρήκε τον ένοχο και τον δείχνει με το δάχτυλο: είναι οι εκπαιδευτικοί!

Επανέλαβε όλο τον νεοφιλελεύθερο οχετό που αντιμετωπίζει δεκαετίες τώρα το εκπαιδευτικό σώμα. Επανέλαβε έναν οχετό ψεύτικων αριθμών, όχι βέβαια τυχαία και χωρίς σκοπό. Ο σκοπός του γίνεται φανερός στο τέλος της ομιλίας του, όπου αποκαλύπτει αυτό που γνωρίζαμε από το 2011 (2ο μνημόνιο): Δηλαδή ότι το 2016 θα «επαναδιαπραγματευθούν» τα δεδομένα του 2ου μνημονίου για την εκπαίδευση με στόχο την αύξηση των ωρών διδασκαλίας ανά εκπαιδευτικό, τη μείωση του αριθμού των τμημάτων στο σύνολο της χώρας και την εντατικότερη αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. (το ονομάζουν εξορθολογισμό, tres sic). Βέβαια η «διαπραγμάτευση» θα γίνει με συνομιλητές τον ΟΟΣΑ και βέβαια υπό την οικονομική εποπτεία του Σόιμπλε και των ομοίων του. Την ίδια ώρα, κατά τα άλλα υποτίθεται ότι κάνει διάλογο για να πραγματοποιήσει τη «μεταρρύθμιση που θα φέρει την παιδεία στον 21ο αιώνα». Από αυτό τον προσχηματικό διάλογο πρέπει άμεσα να αποχωρήσει η ΔΟΕ.

Στην πραγματικότητα, μέσω του υποτιθέμενου διαλόγου, προετοιμάζεται η αντιδραστική μεταρρύθμιση που θα προσαρμόσει την εκπαίδευση στο άρμα των απαιτήσεων του ΟΟΣΑ, δηλαδή στον αιώνα των λειτουργικών δούλων, οι οποίοι θα μετακινούνται ανά τον πλανήτη, έχοντας το εφόδιο μιας ξένης γλώσσας, ενός υποτυπώδους ψηφιακού προσανατολισμού και ολίγη μητρική γλώσσα και μαθηματικά, ώστε να διαθέτουν την υποτυπώδη σκέψη που θα τους χρειάζεται, για να επιλύουν προβλήματα προσαρμογής τους στον θρυμματισμένο κόσμο τους και στην ανασφαλή εργασία τους.

Μάς τα είπαν κι άλλοι κ. Φίλη. Τα ίδια μας είπε και η Διαμαντοπούλου και ο Αρβανιτόπουλος. Και την ίδια ώρα η εκπαίδευση διαλύθηκε. Μέσα σε μια δεκαετία μειώθηκαν κατά 25% τα σχολεία, ενώ ο αριθμός των μαθητών παραμένει σχεδόν σταθερός (περί τις 100.000 άτομα ανά έτος). Την ίδια ώρα εκτοξεύθηκαν τα ποσοστά της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε όλες τις κατηγορίες της. Από τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία, έως τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Είναι τεχνητά αυτά τα στοιχεία κ. Φίλη ή μήπως δεν σας επιτρέπουν οι τροϊκανοί να έχετε πρόσβαση στις στατιστικές της εκπαίδευσης;

Η ομιλία του υπουργού στη Βουλή, για τεχνητά κενά και τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας, δεν αποτελεί μόνο μνημείο λάσπης απέναντι στο εκπαιδευτικό σώμα που δίνει τη μάχη της δημόσιας παιδείας κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες… Αποτελεί κάτι ακόμα πιο σοβαρό: Δίνει τα απαραίτητα επιχειρήματα στο νεοφιλελεύθερο μπλοκ, για να συνεχίσει την αποδόμηση της εκπαίδευσης. Αποτελεί δήλωση υποταγής προς τον ΟΟΣΑ, και τις επιδιώξεις του. Καταδεικνύει ποιους θέλει για συμμάχους του και συνομιλητές του, ο υπουργός. Αποτελεί, τέλος, ένα δείγμα πολιτικού κυνισμού σε συνδυασμό με την απερίγραπτη ασχετοσύνη για το τι συμβαίνει στη ζωντανή εκπαίδευση. Εκεί στον πάτο του πιθαριού, όπου ζουν, εργάζονται, αγωνίζονται και αγωνιούν όσοι επέλεξαν να βγάζουν το ψωμί τους αναπνέοντας κιμωλία. Με τις μικροχαρές και τα βάσανα της σχολικής καθημερινότητας. Είναι οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί της τάξης, αυτοί και αυτές που κρατάνε όρθιο και ζωντανό το δημόσιο σχολείο την εποχή της καπιταλιστικής κρίσης. Που μετακινούνται ακόμα και για μια διδακτική ώρα από σχολείο σε σχολείο. Είναι οι δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές που επί σειρά ετών περιφέρονται από επαρχία σε επαρχία σε όλη τη χώρα.

Η θεωρία του «πιθαριού χωρίς πάτο», αποτελεί την κεντρική ιδέα του νεοφιλελευθερισμού στην εκπαίδευση. Κάποιοι ασχολούνται με τις διακοπές των εκπαιδευτικών. Κάποιοι άλλοι με το ωράριό τους. Άλλοι κάνουν τη διαίρεση μαθητών και εκπαιδευτικών από την οποία προκύπτουν αυθαίρετοι μέσοι όροι. Η κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω νεοφολελεύθερων απόψεων είναι απλή και χιλιοειπωμένη: το σχολείο είναι ένας κρατικοδίαιτος γραφειοκρατικός μηχανισμός που απορροφά τα χρήματα των φορολογούμενων, ενώ από την άλλη δεν προσφέρει τα αναμενόμενα. Εν τέλει, μάς λένε, ότι το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο με όρους επιχείρησης.

Είναι φανερό και αναμενόμενο. Οι μνημονιακές αντιεκπαιδευτικές πολιτικές προϋποθέτουν την απαξίωση των εκπαιδευτικών, την καταρράκωση της επαγγελματικής τους αξιοπρέπειας και της δημόσιας εικόνας τους. Προϋποθέτουν με δυο λόγια την κατασυκοφάντησή τους, τη δημόσια διαπόμπευση και τον εξευτελισμό τους.

Αλλά αφού ο Ν. Φίλης και οι νεοφιλελεύθεροι σύμβουλοι που μπαινοβγαίνουν στο γραφείο του (γνωριζόμαστε αρκετά στην εκπαίδευση, κ. υπουργέ), μιλούν για αριθμούς, ας μιλήσουμε και εμείς για αριθμούς…

Θα πάρουμε ως δεδομένο ότι υπάρχουν κάτι παραπάνω από 4.000 σχολεία στην Α'βάθμια εκπαίδευση, εκ των οποίων το 25% περίπου είναι κάτω των 6θεσίων λόγω της γεωγραφικής συγκρότησης της χώρας. Εκτός αν αυτό δεν ενδιαφέρει τον μεταρρυθμιστή υπουργό και μάς δηλώνει ότι δεν χρειάζονται ούτε χωριά ούτε νησιά, ούτε ορεινές περιοχές… Κλείσ' τα τα ρημάδια, να σε χειροκροτάει ο Charles Dallaras του ΟΟΣΑ. Επίσης θα πάρουμε ως δεδομένο μέτρο, τις ώρες ανά εβδομάδα.

Μήπως αναρωτήθηκες κ. Φίλη πως καλύπτονται όχι τα χιλιάδες υπάρχοντα κενά, αλλά οι μικρές απουσίες κάτω των 20 ημερών (όπως ορίζει το πανοπτικόν my school); Αλήθεια αυτές τις περίπου 50.000 ώρες ανά εβδομάδα τις καλύπτουν οι σύμβουλοί σου; Βέβαια δεν μπήκατε στον κόπο να αναρωτηθείτε ποιοι «έρμοι» εκεί στον πάτο του πιθαριού αλλάζουν τα προγράμματα και τα ωράρια για να εξασφαλίσουν την εκπαίδευση στους μαθητές.

Μήπως αναρωτήθηκες, κ. Φίλη, τι γίνεται στα πάνω από 2.000 σχολεία που δεν έχουν Τμήματα  Ένταξης και ούτε έστειλες παράλληλες στηρίξεις; Πόσο κουραστικές, αγωνιώδεις και εντατικές είναι οι περίπου 50.000 ώρες ειδικής εκπαίδευσης που λείπουν ανά εβδομάδα; Βέβαια, τι σε μέλλει εσένα; Εσύ και ο φίλος σου ο Dallaras (του ΟΟΣΑ) μετράτε με αριθμούς, ενώ εμείς μιλάμε για ανθρώπους.

Μήπως σου πέρασε από το μυαλό, πριν βγεις στη Βουλή και μιλήσεις ως χαλκός ηχών και κύμβαλον αλλαλάζον, πώς διάολο γίνονται οι ενημερώσεις των γονέων, οι εκδηλώσεις των σχολείων, τα κουβαλήματα από αίθουσα σε αίθουσα και από τα υπόγεια στις τάξεις; Μήπως νομίζεις ότι υπάρχει βοηθητικό προσωπικό για αυτά; Πρόσθεσε λοιπόν, για να τα πεις στους νεοφιλελεύθερους συνομιλητές σου και συμβούλους σου ότι όλα αυτά είναι άλλες 10.000 ώρες την εβδομάδα. (ένα 20λεπτο τη βδομάδα ανά τμήμα σχολείου).

Σίγουρα επίσης δεν υπολόγισες ότι οι διευθυντές και υποδιευθυντές κάνουν άλλες 32.000 ώρες την εβδομάδα γραμματειακής υποστήριξης, πέραν κάθε ωραρίου.

Εσύ βέβαια ανακάλυψες 13.500 ώρες (δηλαδή 1,5 ώρα ανά σχολείο την εβδομάδα) που τις ανέδειξες ως την παθογένεια της εκπαίδευσης… Πολύ φτήνια κ. Φίλη…

Ας μας απαντήσεις: αυτές οι 142.000 ώρες την εβδομάδα που σου υποδείξαμε, πώς γίνονται; Μήπως νομίζεις ότι ο Μίκυ Μάους δίνει ως μαθητευόμενος μάγος διαταγές στη μαγική του σκούπα, για να κάνει όλες τις δουλειές; Μήπως γνωρίζεις ότι στη δημόσια εκπαίδευση αναλογεί 1,5 άτομο ανά σχολείο ως βοηθητικό προσωπικό, ενώ την ίδια ώρα αναλογούν 6,5 άτομα βοηθητικό προσωπικό στην ιδιωτική εκπαίδευση;

Θα περίμενε κάποιος αφελής, ότι θα μιλούσες στη βουλή για την ανυπαρξία των βιβλιοθηκών και για το πού χάθηκαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια που είχαν υπολογιστεί για αυτές. Ίσως ακόμα να καταλάβαινες ότι, όπου λειτουργούν σχολικές βιβλιοθήκες, λειτουργούν από το μεράκι και την ψυχή των εκπαιδευτικών. (Μήπως να κάνουμε κι εδώ έναν υπολογισμό ωρών την εβδομάδα;)

Οι αργόσχολοι στους οποίους αναφέρεσαι κ. Φίλη, όπου υπάρχουν, είναι οι φυτευτοί των πολιτικών και κομματικών μηχανισμών του μνημονίου. Είναι αυτοί που έχουν χρόνια να μπουν στην τάξη, γυρνώντας τα υπουργικά και βουλευτικά γραφεία, παίζοντάς το σύμβουλοι και ειδικοί… Αν ψάξεις στην παρέα σου, κ. Φίλη, πιθανόν να ανακαλύψεις κάποιους…

Μας μίλησες ακόμη για παθογένειες της εκπαίδευσης. Μάλλον δεν έχεις διαβάσει ότι μόνο το 40% των σχολείων έχει σχολικές βιβλιοθήκες και ότι από αυτές το 90% έχει δημιουργηθεί εκ των ενόντων, από την τοπική σχολική κοινότητα. Μάλλον δεν έχεις προσέξει ότι μόνο το 64% των εκπαιδευτικών έχει μόνιμη θέση εργασίας στο σχολείο. Επίσης σου διέφυγε η συντριπτική κριτική που έχει γίνει από το εκπαιδευτικό κίνημα, για τα αναλυτικά προγράμματα, τα βιβλία και την δυσβάστακτη ύλη που μεγιστοποιεί τις εκπαιδευτικές ανισότητες. Ακόμη, ξέχασες να πεις για τους νόμους της αξιολόγησης και του νεοεπιθεωρητισμού που θα καταργούσες, αλλά δεν τους έφερες ποτέ στη Βουλή… Τέλος, σίγουρα θα βρίσκεις ικανοποιητικές τις υποδομές και τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, αφού μιλώντας για παθογένειες, δεν αναφέρθηκες καθόλου σε αυτά τα ζητήματα.

Έγινε πολύ φανερό από την τοποθέτησή σου, τι επιδιώκεις και με ποιους συμμαχείς. Γιατί, όπως καταλαβαίνεις, είναι διαφορετικής τάξης η τοποθέτηση στη Βουλή, από τη διατύπωση μιας γνώμης, έστω και λανθασμένης, σε μια σύσκεψη…

Μείνε, λοιπόν, κ. Φίλη με τους αριθμούς σου και τον Charles Dallaras (του ΟΟΣΑ) αγκαζέ, στον προσχηματικό διάλογο που στήνεις, για να μας ανακοινώσεις στο τέλος, τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχεις υπογράψει.

Εμείς θα είμαστε έξω από το Υπουργείο την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, στις 13:00 το μεσημέρι,  για να διεκδικήσουμε Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά. Αυτά τα παιδιά που δεν υπολογίζεις κ. Φίλη, με την αβάσταχτη ελαφρότητα της νεοφιλελεύθερης λογιστικής σου.

Αφού μας πέταξες το γάντι, σού δηλώνουμε ότι θα το σηκώσουμε. Θα το σηκώσουμε, γιατί σεβόμαστε τη δουλειά μας και τους μαθητές μας.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 21/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

doukas
Συναινέσεις κατά της Δεξιάς στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Πουλαντζάς
Επίκεντρο διαλόγου και ενότητας η εκδήλωση του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» για τα 80 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Συναινέσεις κατά της Δεξιάς στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Πουλαντζάς
Φορολογία
Φορολογικές δηλώσεις 2025: Καμία παράταση φέτος – Πρόστιμα έως 2.500 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή
Τι αναφέρει η ΑΑΔΕ για τις φετινές προθεσμίες και τα πρόστιμα καθυστέρησης
Φορολογικές δηλώσεις 2025: Καμία παράταση φέτος – Πρόστιμα έως 2.500 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή
kimolia
Αντιπαράθεση με φόντο την αξιολόγηση: Στο τραπέζι οι διαγραφές από την ΕΛΜΕ
Η ΕΛΜΕ καταγγέλλει Διευθυντές και Συμβούλους Εκπαίδευσης για αντισυνδικαλιστική δράση – Σκέψεις για διαγραφές μελών
Αντιπαράθεση με φόντο την αξιολόγηση: Στο τραπέζι οι διαγραφές από την ΕΛΜΕ
atmosfairiki rypansi
Ευρωπαϊκή μελέτη με συμμετοχή Πανεπιστημίου Κρήτης: Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας
Η μελέτη, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος LifeCycle και αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ανάλυση για την...
Ευρωπαϊκή μελέτη με συμμετοχή Πανεπιστημίου Κρήτης: Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας