Διατροφή για χάσιμο κιλών
Επιστήμονες ανακάλυψαν το μυστικό για διπλάσια απώλεια βάρους

Οι δίαιτες που βασίζονται σε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα φαίνεται πως οδηγούν σε σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με νέα τυχαιοποιημένη και διασταυρούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine. Η έρευνα, που παρακολούθησε την πορεία 55 ατόμων, αποκαλύπτει ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τρόφιμα με λιγότερη επεξεργασία όχι μόνο έχασαν περισσότερο βάρος, αλλά και εμφάνισαν λιγότερες λιγούρες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης με αριθμούς

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία που ακολούθησε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως αλλαντικά, έτοιμα γεύματα, κ.ά.) και μία δεύτερη που κατανάλωσε ελάχιστα επεξεργασμένα. Και οι δύο ομάδες τρέφονταν ελεύθερα, δηλαδή όσο ήθελαν, με βάση το διατροφικό πλάνο του οδηγού «Eatwell» της Βρετανίας.

Η δεύτερη ομάδα είχε εντυπωσιακά καλύτερα αποτελέσματα:

  • Κατανάλωναν κατά μέσο όρο 289,9 λιγότερες θερμίδες την ημέρα

  • Έχασαν το 2% του σωματικού τους βάρους σε μόλις 8 εβδομάδες

  • Αν η τάση συνεχιστεί, αυτό μεταφράζεται σε απώλεια έως 13% για τους άνδρες και 9% για τις γυναίκες μέσα σε ένα έτος

Αντίθετα, η ομάδα με τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μείωσε την πρόσληψη θερμίδων κατά μόλις 119,5 θερμίδες ημερησίως και σημείωσε απώλεια 1% σωματικού βάρους.

Μικρότερες λιγούρες, μεγαλύτερος έλεγχος

Οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε τακτικά ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους επιθυμίες. Εκείνοι που έτρωγαν ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα ανέφεραν περισσότερη ικανοποίηση και μικρότερη ανάγκη για τσιμπολόγημα, υποδηλώνοντας ότι η ποιότητα της τροφής ενισχύει τον έλεγχο της πείνας.

Απρόσμενο εύρημα: Υπερεπεξεργασμένα και… χαμηλότερη χοληστερόλη;

Ένα από τα πιο παράδοξα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ότι η ομάδα που κατανάλωνε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα εμφάνισε μείωση της LDL χοληστερόλης (γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη).

Η διαιτολόγος Michelle Routhenstein, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολίασε σχετικά: «Η ρύθμιση της ελεύθερης διαβίωσης καθιστά τα ευρήματα πιο ρεαλιστικά, αλλά εισάγει επίσης μεταβλητές που είναι δύσκολο να ελεγχθούν, οπότε, ενώ τα αποτελέσματα φαίνονται πειστικά, θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή».

Αναφερόμενη στο εύρημα για τη χοληστερόλη, είπε: «Δεν ευθυγραμμίζεται με τις περισσότερες υπάρχουσες έρευνες» και πρόσθεσε ότι «μπορεί να αντικατοπτρίζει τους συγκεκριμένους τύπους υπερεπεξεργασμένων τροφίμων που καταναλώνονται, όπως εκείνα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά ή εμπλουτισμένα με συστατικά που μειώνουν τη χοληστερόλη».

Η ισορροπημένη διατροφή παραμένει το «κλειδί»

Παρά τις διαφορές, και οι δύο ομάδες έχασαν βάρος, κάτι που η Routhenstein αποδίδει στην ποιότητα της συνολικής διατροφής: «Μια ισορροπημένη, πυκνή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, όπως αυτή που περιγράφεται στις κατευθυντήριες οδηγίες του Ηνωμένου Βασιλείου, βοηθά στην υποστήριξη της διαχείρισης του βάρους, της μεταβολικής λειτουργίας, της υγείας της καρδιάς και της υγιούς γήρανσης, παρέχοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός».

Και καταλήγει: «Αν και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά συνδέονται με κακά αποτελέσματα, αυτό που επιλέγουμε να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία από αυτό που αποφεύγουμε».

Πέρα από τα κιλά: Τι δείχνουν οι προηγούμενες έρευνες

Η Routhenstein υπενθυμίζει ότι οι επιπτώσεις των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων δεν περιορίζονται στη διαχείριση βάρους: «Ενώ τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να μην εμποδίζουν άμεσα την απώλεια βάρους, προηγούμενες έρευνες τα έχουν συνδέσει με κακή μεταβολική υγεία, αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, υψηλότερη θνησιμότητα και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου».

«Οι κατασκευασμένες γεύσεις τους, ο χαμηλός κορεσμός και η υψηλή γευστικότητα μπορούν να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής και συχνά περιέχουν πρόσθετα, συντηρητικά ή μολυσματικές ουσίες με άγνωστες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», υπογράμμισε η ειδικός.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

lorka_3.jpg
Η νύχτα που η ποίηση σωπάστηκε με σφαίρες: Η εκτέλεση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα από τους φασίστες
19 Αυγούστου 1936 – Ο ισπανικός φασισμός εκτελεί τον κορυφαίο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα, αφήνοντας ανεξίτηλο τραύμα στην παγκόσμια λογοτεχνία
Η νύχτα που η ποίηση σωπάστηκε με σφαίρες: Η εκτέλεση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα από τους φασίστες
Mythic Universe
Από την Ολλανδία με… έμπνευση: Έλληνας φτιάχνει την app που φέρνει τη μυθολογία στα αστέρια!
Έλληνας προγραμματιστής από την Ολλανδία έφτιαξε τη δωρεάν εφαρμογή που κάνει τη μυθολογία... διαστημική!
Από την Ολλανδία με… έμπνευση: Έλληνας φτιάχνει την app που φέρνει τη μυθολογία στα αστέρια!