Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Λοβέρδου στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΟ ΑΝΤ1»
Ανδρέας Λοβέρδος: Χρειαζόμαστε νέο διαγωνισμό ΑΣΕΠ για 10.000 προσλήψεις τακτικού προσωπικού για το 2015.
Για να καλυφθούν τα κενά σε δασκάλους και καθηγητές για την σχολική χρονιά του 2015-16 θα πρέπει να ανατραπεί το 1/10 προσλήψεων/αποχωρήσεων στην παιδεία και να γίνει διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για 10.000 προσλήψεις τακτικού προσωπικού το 2015, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1». Ο κ. Λοβέρδος απάντησε ερωτήσεις για:
Για τον ΕΝΦΙΑ: «Θα μπορούσε σταθμιζόμενος ο φόρος αυτός, με βάση το ύψος του, να συζητηθεί. Εγώ δε θα τον έλεγα αντισυνταγματικό, θα τον έλεγα άδικο και λανθασμένο, έτσι τον είπα άλλωστε και δεν τον ψήφισα. Εμφανίζεται τώρα το φαινόμενο πολλοί από αυτούς που τον ψήφισαν να τον κρίνουν ως αντισυνταγματικό. Δεν το κρίνω σωστό αυτό, γιατί όταν κάποιος θεωρεί μια διάταξη αντισυνταγματική δεν την ψηφίζει όταν είναι Βουλευτής. Εγώ δεν έκανα πίσω τότε, είπα ότι όταν η Κυβέρνηση Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος, εμείς ως Κυβέρνηση, Υπουργικό Συμβούλιο τότε όλοι είχαμε δεχθεί ένα φόρο 1, 9 δις ευρώ, αυτός ο φόρος το 2011 αποκλήθηκε χαράτσι, στις πρωινές εκπομπές αφιερώνατε πάνω από το 50% του χρόνου σας γι΄ αυτό. Ο φόρος του κ. Στουρνάρα, αυτός δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ, είναι 3,3 δις ευρώ, ψηφίστηκε το Δεκέμβριο και η δημοσιότητα γι΄ αυτόν δεν έκανε Χριστούγεννα.
Στη Βουλή, αυτός ήταν ο υπολογισμός και μετά ήρθε και η εφαρμογή βέβαια, με τα λάθη της, τα οποία διορθώνονται τώρα και πιστεύω ότι όλο το φορολογικό πλαίσιο, όπως έχουμε μάθει, ο κ. Χαρδούβελης το επεξεργάζεται και στον προϋπολογισμό του 2015 ελπίζουμε όλοι στο πλαίσιο και των επιτευγμάτων που θα έχει η Κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, να έχουμε μία μείωση της υπερφορολόγησης. Αυτός είναι ένας στόχος.
Το θέμα λέω και θέλω να είμαι σοβαρός, μπορεί να σταθμιστεί, δεν εκτιμώ ότι έχει τουλάχιστον δια γυμνού οφθαλμού θέματα αντισυνταγματικότητας. Έχει θέματα αδικίας.
Για τους «λιμνάζοντες φοιτητές»: Πήρα μόλις περίπου τα τελικά, δηλαδή, λείπουν ορισμένα στοιχεία που θα τα έχουμε ως Υπουργείο μέχρι το μεσημέρι, που δίνουν ένα συνολικό αριθμό κυρίως στα πανεπιστήμια αλλά και στα ΤΕΙ, 180 χιλιάδων ανθρώπων που μπήκαν στο πανεπιστήμιο και δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους.. Από αυτό τον αριθμό ότι 140 χιλιάδες είναι στα πανεπιστήμια και 40 χιλιάδες είναι στα ΤΕΙ. Είναι τα τελικά νούμερα, λείπουν ορισμένα τμήματα, άρα δεν επιφυλάσσομαι να τα ανακοινώσω.
Από αυτούς, δώσαμε μία ευκαιρία από τους 140 χιλιάδες στα πανεπιστήμια στις 10 χιλιάδες και από τα ΤΕΙ από τις 40 χιλιάδες σε περίπου 13.000 – 13.500.
Επειδή έχει γίνει μία παρεξήγηση και από τους Δημοσιογράφους, αλλά ακούστε, ακόμη και από τους ενδιαφερομένους, δε μιλάμε για διαγραφές φοιτητών που μπήκαν μετά το 2003 γιατί γι΄ αυτούς ο νόμος ρυθμίζει άλλα πράγματα. Μιλάμε για φοιτητές οι οποίοι μπήκαν νομική, φιλολογία πριν το 2003, για πενταετή κύκλο σπουδών όπως είναι το πολυτεχνείο, η οδοντιατρική πριν το 2001 και για εξαετή κύκλο σπουδών όπως είναι η ιατρική πριν το 1999, δηλαδή 15, 13 και 11 χρόνια και πριν, ένα το κρατούμενο.
Ο νόμος ψηφίστηκε το 2011 και τώρα γράφουν εδώ ότι τον ψήφισα εδώ, ο νόμος ψηφίστηκε το 2011 με τεράστια πλειοψηφία στη Βουλή και προειδοποιούσε ότι τον Αύγουστο του 2014, μετά από τρία χρόνια δηλαδή, διαγράφονται όλοι.
Λέμε λοιπόν τώρα, επειδή αυτή την τριετία κάποιοι έδωσαν μια μάχη απ΄ αυτούς, ξαναλέω, από φοιτητές που πέρασαν 2003, 2001, 1999 και πριν, λοιπόν, λέμε όσοι από αυτούς τα τελευταία δύο χρόνια ήρθαν έστω και μία φορά να δώσουν ένα μάθημα ή έχουν τελειώσει όλα τα μαθήματα αλλά τους μένει η πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ ή η διπλωματική τους εργασία στα πανεπιστήμια, να μπορούν να δώσουν ακόμη δύο φορές, σε δύο πλήρεις εξεταστικές περιόδους. Αυτή είναι η απόφασή μας. Οι υπόλοιποι διαγράφονται στις 31/8ου, έτσι λέει ο νόμος».
Αυτό θα αποδώσει το αληθινό φοιτητικό δυναμικό των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και σε μας αλλά και στους αξιολογητές από τον διεθνή τομέα, που πολλές φορές αξιολογούν τα ιδρύματα χωρίς να έχουν άμεση επαφή. Τα πανεπιστήμια, όπως ήταν ανακοινώνεται ότι το Πολυτεχνείο είναι 80ό στην παγκόσμια κατάταξη, αυτά γίνονται βάσει αξιολογήσεων που δεν είναι ορατές, δηλαδή έρχεται ο αξιολογητής σε ρωτάει, ολοκληρώνει, όπως κάνει η Ελληνική Αρχή Αξιολόγησης, έτσι; Πρέπει να έχουμε λοιπόν σεβασμό στον κύκλο σπουδών και έναν ακριβή αριθμό του δυναμικού.
Ενώ είναι αυτή η κατάσταση, βγαίνει εχθές η Αυγή με πρώτο τίτλο «διαγράφουν τη μαζική εκπαίδευση, συρρίκνωση της μαζικής δημοκρατικής» παρακαλώ «τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την επιλογή του Νομοθέτη και τη δική μας». Σήμερα μάλιστα στο πρωτοσέλιδο πάλι σε δεύτερο θέμα λέει ότι «είμαι ευεργέτης των ιδιωτικών κολεγίων με αυτή μου την απόφαση». Αυτά λέει η εφημερίδα Αυγή. Δε θα έκανα καμία συζήτηση σήμερα αν δεν υπήρχε το σημερινό δημοσίευμα, ότι «όλα αυτά γίνονται τάχα μου για τα ιδιωτικά κολέγια».
Έχω μπροστά μου την τροπολογία που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και θα συζητηθεί κι αυτή μαζί με τη δική μας τροπολογία την Τρίτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί όπως εμείς προτείνουμε μία συμμετοχή τα τελευταία δύο χρόνια σε μία εξεταστική διαδικασία για ένα μάθημα να αρκεί, μας προτείνει να έχουν παρουσία σε εξετάσεις τεσσάρων εξαμήνων. Τεσσάρων εξαμήνων παρακαλώ. Σε 2 συνεχόμενα εξάμηνα κι εμείς λέμε ότι αρκεί και σε ένα. Και δεύτερον λένε χωρίς ίσως να το καταλαβαίνουν εδώ, καταργούν μία διάταξη από το νόμο του 2011 που αν καταργηθεί αντί το μέτρο να αφορά από το 2003 και πίσω, το φέρνει από το 2015 πιο εδώ.
Δηλαδή επιταχύνει τη διαδικασία των διαγραφών και σε κάποιους από τους παρόντες φοιτητές πρώτον και προϋποθέτει συμμετοχή σε δύο εξάμηνα, ενώ εμείς λέμε συμμετοχή ακόμα και σε ένα μάθημα, για να μπορείς να δώσεις δύο ακόμα εξεταστικές περιόδους.
Είναι πολύ σοβαρό, όταν ένα έντυπο, όταν μια εφημερίδα σοβαρή η οποία εκφράζει τις απόψεις ενός κόμματος, μας κατηγορεί ότι «αυτά που κάνουμε τα κάνουμε για τα κολέγια» και προτείνουν πιο αυστηρές ρυθμίσεις οι ίδιοι στη Βουλή, νομίζω πρέπει να έχουν δώσει μία γνώμη, μια εντύπωση ή και μία πεποίθηση σε κάποιους ότι με ανεύθυνη αντιπολίτευση ετοιμάζονται δήθεν να αναλάβουν την εξουσία κι αυτή η ανεύθυνη αντιπολίτευση είναι σε βάρος των συμφερόντων του λαού. Ακούστε τώρα ποιοι υπογράφουν. Ο κ. Κουράκης μεταξύ άλλων, ο κ. Βούτσης, ο κ. Κουρουπλής, ο κ. Μαντάς, ο κ. Κριτσιωτάκης. Αυτή είναι η κατάντια όσων τολμούν να μιλούν για εφαρμογή ενός μέτρου που δήθεν επιχειρεί να δώσει επιλογή προς τα κολέγια.
Εάν το σκεπτικό ήταν ότι θα πρέπει να δοθούν ευκαιρίες σε όλους τους φοιτητές, αυτό θα ήταν μια άποψη που θα νομιμοποιούσε την κριτική της Αυγής. Όμως, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή προτείνει κάτι πολύ αυστηρότερο από αυτό που λέμε εμείς, προτείνει δηλαδή όχι απλώς να χρειάζεται η συμμετοχή σε ένα μάθημα για να έχεις μια ευκαιρία, επαναλαμβάνω για φοιτητές πριν το 2003, αλλά να είναι η συμμετοχή σε δύο εξάμηνα, ακόμα βαρύτερη δηλαδή προϋπόθεση. Και δεύτερον καταργεί μία διάταξη η οποία καταργουμένη φέρνει την εφαρμογή του μέτρου και στους παρόντες φοιτητές.
Για τα κενά σε δασκάλους και καθηγητές λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς: «Κοιτάξτε, τα κενά διαμορφώνονται, όπως έχουμε πει με ανακοινώσεις μας, σε 3 χιλιάδες. Αυτά θα φροντίσουμε να τα καλύψουμε με μέτρα, όπως η μείωση των αποσπάσεων σε σχέση με πέρσι, με μέτρα όπως η επέκταση κατά λίγο όπως αποφασίσαμε του θεσμού των παράλληλων αναθέσεων, που διευκολύνουν τα πράγματα κυρίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και κατά τρίτον με ένα μέτρο το οποίο θα το ανακοινώσουμε στις επόμενες μέρες αφού το προετοιμάζουμε αυτή τη στιγμή, που διευκολύνει τα πράγματα και για το δημοτικό σχολείο και μάλιστα με μία εκπαιδευτική διαδικασία υπέρ των μαθητών.
Όμως, επειδή όλα αυτά είναι παρεμβάσεις που αφορούν το σήμερα, η μεγάλη παρέμβαση θα χρειαστεί κ. Ρογκάκο για το 2015 για του χρόνου, όπου με τα σημερινά δεδομένα και με τις συνταξιοδοτήσεις με το ρυθμό που έχουν δε θα μπορέσει το ελληνικό σχολείο να τα βγάλει πέρα.
Άρα η μόνη λύση είναι να φύγουμε από τη λογική του ένα προς δέκα για την εκπαίδευση, δηλαδή ένας να μπαίνει και δέκα να φεύγουν και να πάμε σε μία λογική εξετάσεων του ΑΣΕΠ γύρω στο Φεβρουάριο, γύρω στον Ιανουάριο ή το Δεκέμβριο, όπου μπορέσουμε να έχουμε πριν ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση, για 10 χιλιάδες προσλήψεις. Χωρίς 10 χιλιάδες προσλήψεις τακτικού προσωπικού δεν μπορούμε του χρόνου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, όποιος κι αν είναι στη θέση αυτή».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη