Ο εκπαιδευτικός που δίνει καθημερινά το είναι του για τη μόρφωση και τη φροντίδα των παιδιών των άλλων, συχνά βρίσκεται στην τραγική θέση να μην έχει την ευκαιρία ή τις προϋποθέσεις να φροντίσει τα δικά του.
Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης επανέρχεται με ένταση το χρόνιο και φλέγον ζήτημα της άνισης μεταχείρισης των δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτριών εκπαιδευτικών σε θέματα αδειών μητρότητας και αναρρωτικών αδειών λόγω επαπειλούμενης εγκυμοσύνης.
Μια νέα ερώτηση στη Βουλή φέρνει εκ νέου το θέμα στην επικαιρότητα, καταγγέλλοντας ότι οι αναπληρώτριες αποτελούν τη μοναδική ίσως κατηγορία εργαζομένων στο Δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα που εξαιρούνται από ένα πλήρες καθεστώς προστασίας της μητρότητας.
Το γεγονός αυτό προκαλεί εύλογες και οργισμένες αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα αντιμετωπίζει το δημογραφικό ως τη μεγαλύτερη εθνική απειλή.
Την ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ανεξάρτητων, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Γιώτα Πούλου, Θεοδώρα Τζάκρη, Μιχαήλ Χουρδάκης και Ραλλία Χρηστίδου. Οι βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει εάν σκοπεύει επιτέλους να επαναφέρει την ισονομία ανάμεσα στις εργαζόμενες στην εκπαίδευση.
Παράλληλα, ζητούν εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο προστατεύονται σήμερα οι αναπληρώτριες που αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους κατά την κύηση και πώς σκοπεύει η χώρα να απαντήσει στην προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητά την άμεση άρση των διακρίσεων.
Οι ανθρώπινες διαστάσεις του προβλήματος και η θεσμική αδιαφορία
Η ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή δεν μένει μόνο σε νομικά επιχειρήματα, αλλά περιλαμβάνει συγκλονιστικές αναφορές σε πραγματικά περιστατικά αναπληρωτριών που αναγκάστηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στη διατήρηση της θέσης εργασίας τους και στην υγεία του παιδιού τους.
Οι βουλευτές σημειώνουν χαρακτηριστικά πως οι συνέπειες της κυβερνητικής στάσης δεν είναι θεωρητικές, αλλά αφορούν ανθρώπινες ζωές και οικογενειακές ισορροπίες. Καταγγέλλουν την πλήρη απουσία νομοθετικής πρωτοβουλίας, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του Υπουργείου Παιδείας ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό εξέταση.
Η χρονική συγκυρία καθιστά το θέμα ακόμη πιο κρίσιμο, καθώς η στήριξη της μητρότητας και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Η άνιση μεταχείριση των αναπληρωτριών δεν πλήττει μόνο τις ίδιες ως πρόσωπα, αλλά υπονομεύει την εκπαιδευτική σταθερότητα και το μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης που οφείλει να εκπέμπει μια ευνομούμενη πολιτεία. Στην Ελλάδα του 2026, ο εκπαιδευτικός φαίνεται πως δεν προλαβαίνει ή δεν του επιτρέπεται να γίνει γονιός.
Η Ελλάδα γερνάει και ο εκπαιδευτικός παραμένει αναβλητικός γονιός
Το δημογραφικό αναγνωρίζεται εδώ και χρόνια ως μια ωρολογιακή βόμβα για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία. Κι όμως, σε έναν τομέα που θα περίμενε κανείς τη μέγιστη ευαισθησία, την παιδεία, εντοπίζεται μια από τις πιο σκληρές αντιφάσεις της κρατικής μηχανής. Χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι υπηρετούν το δημόσιο σχολείο από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, αντιμετωπίζονται με όρους που στην πράξη τους στερούν το δικαίωμα στη δημιουργία οικογένειας. Ενώ η χώρα χρειάζεται νέες γενιές για να επιβιώσει σε βάθος χρόνου, οι αναπληρωτές αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, καθιστώντας τους αναγκαστικά αναβλητικούς γονείς.

Για δεκαετίες, οι αναπληρωτές περιπλανώνται από νησί σε νησί και από βουνό σε βουνό με μια βαλίτσα στο χέρι. Η αβεβαιότητα είναι η μόνη σταθερά στη ζωή τους, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πού θα βρεθεί την επόμενη σχολική χρονιά. Η έννοια του σπιτιού και της ρίζας γίνεται σχετική, ενώ πίσω από τη συνεχή μετακίνηση κρύβεται μια σιωπηλή θυσία. Η προσωπική ζωή αυτών των ανθρώπων μπαίνει σε αναμονή για χρόνια. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να προγραμματίσεις τη δημιουργία οικογένειας όταν κάθε Σεπτέμβριο ξεκινάς από το μηδέν σε έναν άγνωστο τόπο.
Το θεσμικό εμπόδιο και η καθυστερημένη μητρότητα
Αν ένας αναπληρωτής αποφασίσει τελικά να κάνει το μεγάλο βήμα, έρχεται αντιμέτωπος με ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο. Οι άδειες μητρότητας και ανατροφής που προβλέπονται για τους μόνιμους υπαλλήλους δεν ισχύουν για τους αναπληρωτές στον ίδιο βαθμό. Η αναπληρώτρια μητέρα δικαιούται ελάχιστες εβδομάδες άδειας και δεν έχει καμία απολύτως εγγύηση επιστροφής στον ίδιο τόπο ή σχολείο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να ισοδυναμεί με την απώλεια της εργασίας ή την οικονομική εξαθλίωση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι χιλιάδες νέες δασκάλες και νηπιαγωγοί αναγκάζονται να αναβάλλουν τη μητρότητα επ' αόριστον.

Εδώ συναντώνται δύο τεράστια εθνικά προβλήματα: το δημογραφικό και η απαξίωση της εκπαίδευσης. Ο κορμός του ελληνικού σχολείου στελεχώνεται για χρόνια από περαστικούς δασκάλους οι οποίοι, ενώ δίνουν την ψυχή τους στις τάξεις, στερούνται βασικών δικαιωμάτων. Η πολιτεία ζητά υποκριτικά από τους νέους να κάνουν παιδιά, αλλά την ίδια στιγμή κρατά ένα από τα πιο μορφωμένα και κοινωνικά ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού σε καθεστώς που αποθαρρύνει τη γονεϊκότητα.
Η εξήγηση για τις γεννήσεις αμέσως μετά τον διορισμό
Η απάντηση στο ερώτημα γιατί πολλοί εκπαιδευτικοί τεκνοποιούν αμέσως μετά τον διορισμό τους είναι απλή και κυνική. Όταν, έπειτα από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια περιπλάνησης, ο αναπληρωτής καταφέρει επιτέλους να διοριστεί ως μόνιμος, αποκτά για πρώτη φορά πρόσβαση στο πλήρες καθεστώς αδειών που ισχύει για το υπόλοιπο Δημόσιο. Τότε, συχνά σε ηλικίες κοντά στα 40, οι εκπαιδευτικοί σπεύδουν να δημιουργήσουν οικογένεια. Αυτή η καθυστερημένη μητρότητα δεν αποτελεί προσωπική επιλογή στυλ ζωής, αλλά είναι το αποτέλεσμα ενός άδικου και δυσλειτουργικού θεσμικού πλαισίου που τους κρατούσε σε ομηρία.
Η Ελλάδα ζητά λύσεις για το δημογραφικό, αλλά η ίδια εμποδίζει έμπρακτα το δυναμικό της να τεκνοποιήσει. Κάθε παιδί που δεν γεννιέται εξαιτίας αυτών των θεσμικών αδικιών αποτελεί μια τεράστια απώλεια για το μέλλον της χώρας. Αν η πολιτεία επιθυμεί πραγματικά να στηρίξει την οικογένεια, πρέπει να ξεκινήσει από την εξίσωση των δικαιωμάτων ανάμεσα σε μόνιμους και αναπληρωτές. Οι ισότιμες άδειες, η σταθερότητα του τόπου εργασίας και το αυτονόητο δικαίωμα στην οικογένεια δεν πρέπει να είναι προνόμια των λίγων, αλλά δικαίωμα κάθε εκπαιδευτικού που υπηρετεί τη δημόσια παιδεία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς
Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις
Μιχάλης Τσιλιβάκος