Γονείς μαθητών Αττικής για Ειδική Αγωγή: «Το νομοσχέδιο επιβεβαίωσε τους φόβους μας»
«Το νομοσχέδιο επιβεβαίωσε τους φόβους μας ότι η «λύση» του ΥΠΑΙΘΑ είναι ένας τεράστιος κόφτης στους εκπαιδευτικούς»

Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι γονείς μαθητών σε σχολεία της Αττικής για την πρόταση νόμου του Υπουργείου Παιδείας που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και περιλαμβάνει αλλαγές στον ρόλο των σχολικών νοσηλευτών, των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης και στη λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης.

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, αλλά και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Νέας Σμύρνης, εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους, καταγγέλλοντας ότι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου υποβαθμίζουν την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, περιορίζουν τη στήριξη προς τα παιδιά με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία μαθητών που απαιτούν καθημερινή φροντίδα.

Μεταξύ άλλων, οι γονείς τονίζουν ότι το σχέδιο νόμου λειτουργεί ως «κόφτης» στις προσλήψεις ειδικού προσωπικού, προβλέπει την παρουσία ενός μόνο εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης για πολλούς μαθητές, υπονομεύει τη λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης και διαλύει τον θεσμό του σχολικού νοσηλευτή, αναθέτοντάς του την κάλυψη πολλών σχολικών μονάδων ταυτόχρονα. Οι εκπρόσωποι των γονέων μιλούν για μέτρα επικίνδυνα, που αγνοούν πλήρως τις επιστημονικές οδηγίες και τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και οι Ενώσεις Γονέων καλούν σε οργανωμένο αγώνα για να μην περάσουν τα νέα μέτρα και να διασφαλιστεί ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει χωρίς την υποστήριξη που έχει ανάγκη — είτε σε επίπεδο υγείας, είτε σε επίπεδο εκπαίδευσης.

Οι θέσεις της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής για σχολικό νοσηλευτή – εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης – τμήματα ένταξης

Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, στα άρθρα 114 και 146, με αντεπιστημονικό τρόπο, παραβλέποντας τις σύνθετες, διαφοροποιημένες ανάγκες των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία:

·       Περικόπτει τις προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής,

·       Αναμορφώνει προς το χειρότερο τη λειτουργία του Τμήματος Ένταξης,

·       Αποκλείει το ενδεχόμενο μείωσης των μαθητών ανά τάξη, ορίζοντας το μέγιστο αριθμό μαθητών ως τον κύριο τρόπο συγκρότησης τμημάτων,

·       Αναθέτει στους σχολικούς νοσηλευτές την ευθύνη για παραπάνω από δύο σχολικές μονάδες,  με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών αλλά και τις εργασιακές συνθήκες των νοσηλευτών.

Δυστυχώς το ν/σ  επιβεβαίωσε τους φόβους μας ότι η «λύση» που προκρίνει το Υπουργείο είναι ένας τεράστιος κόφτης στους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης, στην στήριξη των τμημάτων ένταξης και στους σχολικούς νοσηλευτές, πάντα σε βάρος των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρίες, αφήνοντας ακάλυπτες τις σύνθετες, διαφοροποιημένες και εξατομικευμένες ανάγκες τους καθώς η στήριξή τους απαιτεί επιπλέον προσλήψεις, δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης ή/και ειδικών σχολείων και αύξηση της χρηματοδότησης.

Πιο συγκεκριμένα:

Θέτει έναν ανάλγητο κόφτη στις προσλήψεις εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης,  καταργώντας την εξατομικευμένη στήριξη των μαθητών και ορίζοντας έναν εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης παρά το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν παραπάνω μαθητές που την έχουν ανάγκη μέσα στην τάξη, με βάση τις αξιολογικές εκθέσεις των ΚΕΔΑΣΥ.

Δεν λαμβάνεται ένα στοιχειώδες μέτρο όπως είναι η σημαντική μείωση των μαθητών ανά τμήμα, απόρροια διαχρονικών πολιτικών επιλογών όλων των κυβερνήσεων.  Επιλέγεται ο οριζόντιος κόφτης της μείωσης των προσλήψεων και η συγκρότηση υπερπληθών τμημάτων μαθητών στη λογική τις περιστολής των δαπανών για την εκπαίδευση, σε βάρος των μορφωτικών και ειδικών αναγκών των μαθητών.

Αναμορφώνεται προς το χειρότερο η αποστολή και ο χαρακτήρας του Τμήματος Ένταξης, καταργώντας την πρόβλεψη του εξατομικευμένου προγράμματος. Έτσι οι μαθητές αυτοί στερούνται απαραίτητα στοιχεία της εκπαιδευτικής πράξης, όπως ο επιπλέον χρόνος, η ηρεμία και η σταθερότητα από τον εκπαιδευτικό. Με αυτόν τον τρόπο οι γονείς θα σταλούμε ως πελατεία στα απογευματινά κέντρα ειδικής παιδαγωγικής παρέμβασης για να αναπληρώσουμε το κενό που δημιουργείται από το κατ’ όνομα δημόσιο και δωρεάν σχολείο, οδηγώντας μας να πληρώσουμε ξανά για τα ακάλυπτα κενά που αφήνει το σχολείο. 

Επιπλέον, στη β’θμια εκπαίδευση θα γίνεται τοποθέτηση εκπαιδευτικού ΠΕ04 στο Τμήμα Ένταξης μόνο εάν το σχολείο έχει  πάνω από 250 μαθητές.  Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, οι μαθητές των Τμημάτων Ένταξης σε πολλά σχολεία να μην διδάσκονται το μάθημα της Χημείας και της Βιολογίας.

Η ανάθεση σε σχολικό νοσηλευτή περισσότερων των δύο σχολείων προφανώς δεν εδράζεται σε επιστημονικά δεδομένα αλλά στη μοναδική έγνοια της κυβέρνησης  να μειωθούν οι πιστώσεις των προσλήψεων. Στην περίπτωση αυτή τίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η υγεία μαθητών που χρειάζονται σχολικό νοσηλευτή καθώς μία οποιαδήποτε κρίση (αλλεργικό σοκ, υπογλυκαιμικό σοκ, επιληψία κα).  μπορεί να στοιχίσει ακόμα και τη ζωή τους.

          Η Ομοσπονδία Γονέων έχει δημοσιοποιήσει  αναλυτικά τις  θέσεις της για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, καταθέτοντας συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία δεν ικανοποιούνται γιατί «κοστίζουν».

          Επαναλαμβάνουμε και απαιτούμε:

·       Κάθε μαθητής-μαθήτρια  που χρειάζεται και δικαιούται νοσηλευτική υποστήριξη, παράλληλη στήριξη και στήριξη από Ειδικό Βοηθητικό προσωπικό να απολαμβάνει την υποστήριξη που έχει ανάγκη μέσα στο σχολείο από εξειδικευμένο προσωπικό με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

·       Να καταργηθεί τώρα με άμεση εφαρμογή και επανακατάθεση συμπληρωματικών αιτήσεων η διάταξη της εγκυκλίου 49942/Δ3- 8.5.2025 που απαγορεύει στις οικογένειες να αιτηθούν για παραπάνω από μια ειδικότητες.

•        Μόνιμος και σταθερός σχολικός νοσηλευτής σε κάθε σχολική μονάδα, κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος με πλήρη εξοπλισμό φαρμακείου και μέσων για την άμεση παρέμβαση. Διασύνδεση με την ΠΦΥ της περιοχής του κάθε σχολείου με άμεση επικοινωνία των σχολικών νοσηλευτών με παιδιάτρους για τον συντονισμό και την παρακολούθηση της υγείας του κάθε μαθητή ατομικά, όπως και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μέχρι να έρθει εξειδικευμένη βοήθεια (ΕΚΑΒ).

•        Ίδρυση και λειτουργία τμημάτων ένταξης σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από μόνιμο ειδικό παιδαγωγικό προσωπικό ώστε να δίνεται η αναγκαία εξατομικευμένη στήριξη, χωρίς κόφτες στον αριθμό των μαθητών. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να στελεχώνονται από τις ανάλογες ειδικότητες εκπαιδευτικών ειδικής (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί) ώστε να είναι ολοκληρωμένη η στήριξη των μαθητών.

•        Κάλυψη όλων των κενών σε παράλληλη στήριξη, για όσους μαθητές το έχουν ανάγκη. Να ικανοποιηθούν άμεσα όλες οι αιτήσεις για παράλληλη στήριξη με βάση το σύνολο των διαγνώσεων.

•        Να δημιουργηθεί το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο για την εκπαιδευτική στήριξη των μαθητών κατά τη διάρκεια των εκδρομών, εκπαιδευτικών δράσεων αλλά και κατά την ολοήμερη λειτουργία του σχολείου, εξατομικευμένα και όχι με τον τρόπο που θεσμοθετείται, (κατάργηση της απαράδεκτης  αναλογίας ένας εκπαιδευτικός της ειδικής για όλους τους μαθητές)

•        Μείωση των μαθητών ανά τάξη, δημιουργία ολιγομελών τμημάτων τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια προκειμένου να ασκείται το εκπαιδευτικό έργο με τους καλύτερους δυνατούς όρους, και διαφοροποιημένο πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες των μαθητών.

Απαιτούμε την θεσμοθέτηση των πάγιων αιτημάτων μας, όπως αναλυτικά περιγράφονται παραπάνω.

Ως Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, οι Ενώσεις Γονέων και οι Σύλλογοι Γονέων θα αγωνιστούμε για να εμποδίσουμε τα σχέδια που ενταφιάζουν το μέλλον και τις ανάγκες των παιδιών μας. Μέτρο διεκδίκησης για εμάς τους γονείς είναι το  σύγχρονο, το επιστημονικό και ό,τι αντιστοιχίζεται στις ιδιαίτερες, σύνθετες και απαιτητικές ανάγκες των παιδιών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Θα μας βρουν μπροστά τους!  Οργανώνουμε τον αγώνα μας και την διεκδίκησή μας με βάση τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών μας . Αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                       Η Γραμματέας

Φίλιππος Φλουσκούνης                                        Ρούλα Ζαρκάδα

Η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Σμύρνης

Η κυβέρνηση υπονομεύει το έργο των σχολικών νοσηλευτών και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών μας

Με βάση το Άρθρο 146 νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης και έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται ότι ο νοσηλευτής που τοποθετείται σε μία σχολική μονάδα δεν θα έχει πια αποκλειστικά αρμοδιότητα φροντίδας των παιδιών αυτού του σχολείου, αλλά καλείται να φροντίζει και μαθητές που φοιτούν σε γειτονικά σχολεία σε απόσταση έως πεντακοσίων μέτρων. Άρα, ο σχολικός νοσηλευτής θα αναλαμβάνει πολλά σχολεία ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα η ευθύνη του να πολλαπλασιάζεται, το έργο του να περιπλέκεται, να δυσκολεύει, έως και να γίνεται αδύνατο σε περίπτωση ταυτόχρονης ανάγκης! (Σημειωτέον, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη σχετικά με τους όρους μετακίνησης του νοσηλευτή μεταξύ σχολείων) .

Η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των υποστηρικτών δομών στην παιδεία δεν είναι κάτι καινούργιο.  Ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 2010, όταν οργανώσεις γονέων και φορείς ειδικής αγωγής κατήγγειλαν την ανεπάρκεια υποστηρικτικού προσωπικού στα σχολεία. Ακολούθησε ο αποκλεισμός των μαθητών με παράλληλη στήριξη στα τμήματα ένταξης. Συνεχίστηκε το σχολικό έτος 2023-2024, οπότε και ορίστηκε ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης ανά τμήμα , ασχέτως ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών του εκάστοτε τμήματος.  Στο ίδιο πνεύμα με την εγκύκλιο του 2024 , η οποία έθεσε περιορισμούς στην παροχή ταυτόχρονης υποστήριξης από σχολικό νοσηλευτή όσο και από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης. Κλήθηκαν δηλαδή γονείς να επιλέξουν υγεία/ασφάλεια ή στήριξη στη μόρφωση για τα παιδιά τους. Αρκετοί μάλιστα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους μια από τις δύο ειδικότητες.  Και ο κατάλογος είναι μακρύς μέχρι να φτάσουμε στο καλοκαίρι του 2025 και στο άρθρο 146, το οποίο  τροποποιεί το καθεστώς λειτουργίας των σχολικών νοσηλευτών.  

Οι ανησυχίες που προκαλεί μια τέτοια ρύθμιση είναι εύλογες. Μάλιστα έχοντας προηγηθεί μια χρονιά κατά την οποία δεν τοποθετήθηκαν ποτέ σχολικοί νοσηλευτές για μαθητές με σοβαρές παθήσεις. Θυμόμαστε τον μαθητή που έμεινε δύο μήνες σπίτι του γιατί δεν υπήρξε το κατάλληλο προσωπικό που απαιτούσε η πάθησή του. Κάθε σχολείο πρέπει να είναι στελεχωμένο με μόνιμο σχολικό νοσηλευτή που πρωταρχική μέριμνα θα έχει την πρόληψη,  θα γνωρίζει το ιστορικό κάθε παιδιού,  θα παρεμβαίνει σε περιστατικά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης,  όπως αλλεργικό σοκ, κάθε είδους χτύπημα, πτώση, κρίση άσθματος, επιληπτικές κρίση, κρίση Υ κτλ. Επιπλέον, κάθε παιδί που θα χρειάζεται εξατομικευμένα σχολικό νοσηλευτή, όπως ινσουλινοεξαρτώμενο,  θα πρέπει να έχει τον δικό του αποκλειστικό σχολικό νοσηλευτή πλήρους ωραρίου. Άλλωστε, όπως αναφέρει και η πρόεδρος των Σχολικών Νοσηλευτών, «διεθνώς δεν υπάρχει καμία επιστημονική, καμία ιατρική ή νοσηλευτική τεκμηρίωση που να υποστηρίζει την ταυτόχρονη κάλυψη πολλαπλών σχολικών μονάδων από έναν Σχολικό Νοσηλευτή. Αντίθετα, οι διεθνείς φορείς (CDC, NASN, WHO) είναι σαφείς: Ο Σχολικός Νοσηλευτής πρέπει να είναι παρών, όλη την ημέρα, στο πλευρό των παιδιών με αυξημένες ανάγκες. Όχι «διαθέσιμος», αλλά παρών.» 

Η μόρφωση σε όλα τα παιδιά και το ασφαλές σχολικό περιβάλλον ανεξαρτήτως μαθησιακών δυσκολιών, εθνικότητας, οικονομικής κατάστασης θα πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. 

Ως γονείς οφείλουμε και να καταγγείλουμε αυτήν την πολιτική που αφήνει απροστάτευτα δεκάδες παιδιά, αλλά και να πιέσουμε με κάθε τρόπο, ώστε και τα παιδιά μας να έχουν μια σχολική ζωή με μεγαλύτερη ασφάλεια και φροντίδα, και οι εκπαιδευτικοί να μην βρεθούν ξαφνικά να εκτελούν χρέη νοσηλευτή χωρίς να έχουν καμία τέτοια γνώση, και οι νοσηλευτές να μην βρίσκονται υπεύθυνοι για περιστατικά στα οποία δεν είναι παρόντες. 

Καλούμε όλους τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων της Νέας Σμύρνης σε κοινή δράση με άλλες Ενώσεις Γονέων για να διεκδικήσουμε να μη μείνει κανένα παιδί, καμία οικογένεια με ιδιαίτερες ανάγκες χωρίς την στήριξη και την αλληλεγγύη όλων μας. 

Κανένας μαθητής να μη στερηθεί την ιατρική φροντίδα που έχει ανάγκη. 

Κανένα παιδί σε σχολείο χωρίς σχολικό νοσηλευτή. 


Εκ μέρους του ΔΣ 

της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Σμύρνης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι

«Μπάμια»: Πώς λέγεται στα ελληνικά;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Πολυνομοσχέδιο «σκούπα» του Υπουργείου Παιδείας κατατέθηκε στη Βουλή – Ρυθμίσεις για Εκπαίδευση, Θρησκευτικά, ΑΕΙ, Τέχνες και Αθλητισμό
Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας στη Βουλή – Ρυθμίσεις για σχολεία, πανεπιστήμια, καλλιτέχνες, και ασφάλεια στα ΑΕΙ
Πολυνομοσχέδιο «σκούπα» του Υπουργείου Παιδείας κατατέθηκε στη Βουλή – Ρυθμίσεις για Εκπαίδευση, Θρησκευτικά, ΑΕΙ, Τέχνες και Αθλητισμό
ΟΙΕΛΕ
Καταγγελία ΟΙΕΛΕ: Λάθη στην αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ΟΠΣΥΔ απειλούν τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ
Σοβαρά λάθη στον ΟΠΣΥΔ - Χαμένη προϋπηρεσία για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς
Καταγγελία ΟΙΕΛΕ: Λάθη στην αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ΟΠΣΥΔ απειλούν τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ
irlandia-proslipseis.jpg
Θέση για ελληνόφωνους στην Google και με υβριδική εργασία στην Ιρλανδία
Ο επιλεγμένος υποψήφιος θα συνεργάζεται με διαφημιζόμενους όλων των μεγεθών, προσφέροντας στρατηγικές που αξιοποιούν το οικοσύστημα της Google
Θέση για ελληνόφωνους στην Google και με υβριδική εργασία στην Ιρλανδία