Σχέδιο ξηλώματος των εργασιακών δικαιωμάτων προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των πολιτικών προηγούμενων κυβερνήσεων. Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, με την υπογραφή της υπουργού Νίκης Κεραμέως και σε συνέχεια των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, φέρεται να εξυπηρετεί συμφέροντα ξενοδοχειακών ομίλων, βιομηχάνων και τραπεζιτών, με στόχο την αύξηση του απλήρωτου χρόνου εργασίας και την περαιτέρω κερδοφορία τους.
Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από συνδικάτα ως «ταφόπλακα» της έννοιας του σταθερού χρόνου εργασίας, καθώς προβλέπει απλήρωτες υπερωρίες που θα «διευθετούνται» σε εβδομαδιαία βάση και μείωση προσαυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Στόχος φαίνεται να είναι η γενίκευση της μερικής απασχόλησης και των υπερωριών στην εκ περιτροπής εργασία, ενώ στο σχέδιο περιλαμβάνεται η κατάργηση της υποχρέωσης του εργοδότη να χορηγεί καλοκαιρινή άδεια.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με συνδικαλιστικούς φορείς να τονίζουν ότι στηρίζεται στη λογική της ευελιξίας, που μετατρέπει τη ζωή των εργαζομένων σε «λάστιχο», επηρεάζοντας άμεσα τόσο τον ιδιωτικό τομέα όσο και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Μεταξύ άλλων, καταγγέλλεται ότι περιορίζεται το δικαίωμα γονέων να περνούν χρόνο με τα παιδιά τους, ενώ για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς προβλέπεται άμεση επιστροφή στο σχολείο μετά τη γέννα, αντί για 9μηνη άδεια ανατροφής.
Ενδεικτική της πολιτικής αυτής θεωρείται η χρήση τοπικών συμβάσεων πρόσληψης, οι οποίες δεν μοριοδοτούν προϋπηρεσία και δίνουν τη δυνατότητα απόλυσης του συμβασιούχου λίγες ημέρες μετά την πρόσληψη. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό στο Μενίδι, όπου η παρέμβαση του ΣΕΠΕ «Ο Σωκράτης» απέτρεψε την απόλυση αναπληρώτριας που εργαζόταν με τοπική σύμβαση, την οποία επιδίωκε η ΔΙΠΕ Ανατολικής Αττικής.
Συνδικαλιστικοί φορείς υπογραμμίζουν ότι οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και εντείνουν την πίεση στις οικογένειες των εργαζομένων, ενώ επισημαίνουν ότι οι μαθητές βιώνουν τις συνέπειες, καθώς συχνά παραπονιούνται για την απουσία των γονιών τους λόγω των υπερβολικών ωραρίων εργασίας.
Βασικά αιτήματα που διατυπώνονται:
Να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο.
Να επανέλθουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και η υποχρεωτικότητα των συλλογικών συμβάσεων.
Καθιέρωση 7ωρου – 5ήμερου – 35ωρου.
Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις 20% στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων αναπληρωτών και μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων μετά τη διετία του διορισμού.
Η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 4 Ιουλίου στις 12:00 στο Υπουργείο Εργασίας, με στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου και την υπεράσπιση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων.
Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά
Αποτελεί την ταφόπλακα κάθε έννοιας σταθερού χρόνου εργασίας παραδίδοντας 13 ώρες της ζωής των εργαζομένων στον ίδιο εργοδότη. Απλήρωτες υπερωρίες που θα "διευθετούνται" σε επίπεδο εβδομάδας σε συνδυασμό με τη μείωση των προσαυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, έχοντας στόχο να γενικεύσουν ακόμα περισσότερο τη μερική απασχόληση και τις υπερωρίες στην εκ περιτροπής εργασία. Έβαλαν στο στόχο μέχρι και την καλοκαιρινή άδεια καταργώντας την υποχρέωση του εργοδότη για χορήγησή της.
Αυτό το αντεργατικό τερατούργημα μπορεί και πρέπει να μείνει στα χαρτιά.
Πάνω σε αυτά τα νομοθετήματα πατάει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες και δημιουργούν τις άθλιες εργασιακές σχέσεις των συμβασιούχων αναπληρωτών και στο δημόσιο σχολείο με την ευελιξία και τη ζωή-λάστιχο να αποτελεί κανονικότητα. Βλέπουν τις ανάγκες μας για σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα ως κόστος. Η ανάγκη για αύξηση των κερδών των εργοδοτών ξεζουμίζει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με 13 ώρες δουλειάς, καταργεί το δικαίωμα να πάνε διακοπές το καλοκαίρι με τα παιδιά τους, και αντίστοιχα για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς απαιτεί ανεργία το καλοκαίρι και ιδιαίτερα για τις αναπληρώτριες απαιτεί άμεση επιστροφή στο σχολείο μετά τη γέννα, και όχι 9μηνη άδεια ανατροφής.
Ενδεικτικό της προσπάθειας κυβέρνησης και κράτους για την κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας αποτελεί και το πρόσφατο εφεύρημα με τις συμβάσεις των τοπικών προσλήψεων, που δεν μοριοδοτούν την προϋπηρεσία, και προβλέπουν την απόλυση του συμβασιούχου εκπαιδευτικού ακόμη και λίγες μέρες αφότου προσληφθεί. Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα στο Μενίδι, όπου κάτω από την παρέμβαση του ΣΕΠΕ “Ο Σωκράτης” αποτράπηκε η απόλυση συναδέλφισσας με τοπική σύμβαση που ήθελε να προχωρήσει η ΔΙΠΕ Ανατολικής Αττικής.
Δε μπορούμε να αφήσουμε τα σχέδιά τους να περάσουν! Το οφείλουμε και στους μαθητές μας. Που παραπονιούνται ότι δε βλέπουν αρκετές ώρες τους γονείς τους, γιατί δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, που είναι η επόμενη βάρδια των εργαζομένων και δεν πρέπει να συνηθίσει σε αυτή τη βαρβαρότητα.
Στέλνουμε πρώτο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχθούμε νέα μέτρα που θα μας επιβαρύνουν, ώστε μετά τη κρίση και την ανάπτυξη, να πέσει στις πλάτες μας και η πολεμική προετοιμασία.
Απαιτούμε:
Να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό τερατούργημα.
Να επανέλθουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και η υποχρεωτικότητα των συμβάσεων.
7ωρο – 5ημερο - 35ωρο.
Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις 20% στους μισθούς-επαναφορά 13ου-14ου μισθού, εξίσωση των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων αναπληρωτών- μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων μετά τη διετία του διορισμού.
Όλοι στους δρόμους για να ακυρώσουμε τα σχέδιά τους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Διέγραψαν από σχολικό βιβλίο την λέξη Ιντιφάντα: Η "ουδετερότητα" που δεν είναι ουδέτερη
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ