Στέφανος Παραστρατίδης
Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί αφορούν κυρίως κολέγια που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με καθεστώς franchise, σημειώνουν σε κοινή τους δήλωση ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Στέφανος Παραστατίδης, και ο Γραμματέας του Τομέα Παιδείας, Σωκράτης Κατσίκας

«Το ΣτΕ δεν νομιμοποιεί το φιάσκο του Νόμου Πιερρακάκη» υποστηρίζουν σε κοινή τους δήλωση ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Παιδείας και βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Στέφανος Παραστατίδης, και ο Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του κόμματος, Σωκράτης Κατσίκας.

Απαντώντας στην απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε συνταγματικά ανεκτή τη λειτουργία αλλοδαπών ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν πως «η πραγματικότητα δικαιώνει τη στάση του ΠΑΣΟΚ» και όχι τις προσδοκίες της κυβέρνησης περί προσέλκυσης διεθνών εκπαιδευτικών κολοσσών.

«Ούτε το Χάρβαρντ, ούτε το Γέιλ, ούτε η Οξφόρδη θα έρθουν», τονίζουν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί αφορούν κυρίως κολέγια που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με καθεστώς franchise.

Καταγγέλλουν ακόμη πως «ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των δομών είναι πρόσχημα» και πως ο Νόμος 5094/2024 «δεν ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά διευθετεί συμφέροντα».

Όπως αναφέρουν, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προβλέπει ένα αυστηρό πλαίσιο με «ενιαία κριτήρια ποιότητας και διαφάνειας» για όποιο μη κρατικό ίδρυμα επιδιώκει να λειτουργήσει στην Ελλάδα, και ταυτόχρονα ενισχύει την πραγματική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΏΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΚΤΕ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΤΣΙΚΑ

Η απόφαση του ΣτΕ δεν νομιμοποιεί το φιάσκο του Νόμου Πιερρακάκη για τα πανεπιστήμια Διαβάζουμε με ενδιαφέρον πως η μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε κατά πλειοψηφία ότι στο πλαίσιο του άρθρου 16 του Συντάγματος είναι συνταγματικά ανεκτή η εγκατάσταση και η λειτουργία αλλοδαπών ιδιωτικών Πανεπιστήμιων στη χώρα μας.

Και θυμίζουμε -επίσης με ενδιαφέρον- ότι η επιλογή του ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση του Νόμου Πιερρακάκη δεν ήταν να οχυρωθεί πίσω από την αντισυνταγματικότητα του νόμου αλλά να αποδομήσει πολιτικά την πρόταση της ΝΔ και να καταθέσει τη δική του πρόταση.

Κατά συνέπεια, το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν σε αναμονή της απόφασης του ΣτΕ καθώς έχει δικαιωθεί -δυστυχώς- από την ίδια την πραγματικότητα. Ας υπενθυμίσουμε τι έλεγε η ΝΔ, τι το ΠΑΣΟΚ και ποια η σημερινή πραγματικότητα:

1) Κυβέρνηση: «Το 2025 θα δούμε να σπάει ένα ιστορικό ταμπού, θα ιδρυθούν μη κρατικά,- μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Το Γέιλ έχει καταθέσει πρόταση να έρθει, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έχει καταθέσει πρόταση και άλλα περίπου δεκαπέντε πανεπιστήμια.» [14/12/2024. Κ. Πιερρακάκης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή ]

ΠΑΣΟΚ: Ας είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες: δεν θα έρθουν ούτε το Χάρβαρντ ούτε το Γέιλ ούτε η Οξφόρδη. Γιατί; Διότι τα καλά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια δεν λειτουργούν με παραρτήματα σε άλλες χώρες. Αυτό το κάνουν από τη δεκαετία του ‘90 κάποια πανεπιστήμια όχι πρώτης γραμμής από τις ΗΠΑ, από την Αγγλία, την Αυστραλία, με στόχο αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας. Σήμερα, για παράδειγμα, υπάρχουν 333 τέτοια παραρτήματα.

Είναι τα Ιnternational Branch Campuses, τα IBC διεθνώς. Τα περισσότερα βρίσκονται στη Μαλαισία, στην Υεμένη, στην Κίνα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. [06/03/2024. Σ. Παραστατίδης, στη ομιλία του στη βουλή]

Πάρτε και τη σχετική αλήθεια: Τα ξένα πανεπιστήμια που καταθέτουν αίτηση είναι εκείνα που εδώ και χρόνια συνεργάζονται με συμφωνίες δικαιόχρησης (franchise) με ελληνικά κολέγια. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι η δημιουργία μιας κολεγιακού τύπου Ανώτατης Εκπαίδευσης η οποία στηρίζεται στα ήδη λειτουργούντα κολέγια. Το μόνο νέο πανεπιστήμιο που καταθέτει αίτηση σε συνεργασία με επιχειρηματικά funds είναι το κερδοσκοπικό Nicosia της Κύπρου.

2) Κυβέρνηση: «Τα πανεπιστημιακά παραρτήματα θα είναι μη κερδοσκοπικά».

ΠΑΣΟΚ: Τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης δεν θα είναι μη κερδοσκοπικά! Προσέξτε, ως προς το πρώτο σχήμα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο, μη κερδοσκοπικό παράρτημα -το οποίο είναι ένα απολύτως παράδοξο σχήμα- ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε στις επιτροπές ότι αυτό γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εγώ να καταθέσω ότι δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο, πουθενά! Σχήμα δεύτερο: Κερδοσκοπικό fund ανοίγει Μη Κερδοσκοπικό Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης μέσω εκπαιδευτικής συμφωνίας, όπως αναβαπτίσατε το franchise με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Πάει περίπατο λοιπόν και ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας. Δεν υπάρχει επίσης καμία μα καμία ρύθμιση που να αποτρέπει τη νόθευση του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των δομών των οποίων φέρνετε. [06/03/2024. Σ. Παραστατίδης, στη ομιλία του στη βουλή]

Πάρτε και τη σχετική αλήθεια: Μόνον ως αστείο μπορεί πλέον να υποστηρίζεται κάτι τέτοιο καθώς η πραγματικότητα του Νόμου Πιερρακάκη αφορά τα κολλέγια, τα οποία αδιαμφισβήτητα λειτουργούν με βάση το κέρδος. Εκτός εάν στην πορεία μετατραπούν σε εκκλησιαστικά παραρτήματα και διδάσκουν οι απόγονοι της μητέρας Τερέζας. Η κυβέρνηση μας κάλεσε να αποδεχτούμε το παράδοξο, ένα πανεπιστήμιο – κερδοσκοπική επιχείρηση σε συνεργασία μάλιστα και με κερδοσκοπικό fund, να συμπράττει με ένα επίσης κερδοσκοπικό κολέγιο για την ίδρυση ενός «μη κερδοσκοπικού» παραρτήματος! Η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική.

3) Κυβέρνηση: «Τα κολλέγια δεν θα μπορούν να γίνονται πανεπιστήμια. Δεν προβλέπει αυτό ο νόμος». [Δηλώσεις υπουργού Παιδείας κ. Πιερρακάκη με την κατάθεση του νομοσχεδίου Φεβρουάριος 2024].

ΠΑΣΟΚ: Σκοπός της κυβέρνησης είναι να αναβαθμίσει τα κολλέγια σε πανεπιστήμια. Πάρτε και την σχετική αλήθεια: Τελικά δεν ήρθαν ξένα πανεπιστήμια στη χώρα καθώς ήταν ήδη εδώ, σε προϋπάρχουσες συνεργασίες με κολλέγια. Πάρτε και τον σχετικό πίνακα για του λόγου το αληθές:

ΑΙΤΗΣΕΙΣ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΑ & Συνεργαζόμενα ΚΟΛΛΕΓΙΑ

  1. The Open University ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΑ
  2. The University of York CITY COLLEGE ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  3. University ofGreater Manchester NEW YORK COLLEGE
  4. Université Sorbonne Paris Nord ΚΟΛΛΕΓΙΟ IDEF
  5. University of Derby MEDITERRANEAN COLLEGE
  6. The University of West London BCA COLLEGE
  7. University of Essex AEGEAN COLLEGE
  8. London Metropolitan University CITY UNITY COLLEGE
  9. Queen Margaret University ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ / FUND BC PARTNERS
  10. The University of Keele ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ / FUND BC PARTNERS
  11. University of East London ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ / FUND BC PARTNERS
  12. University of Nicosia FUND CVC

4) Κυβέρνηση: Ο Νόμος 5094/2024 είχε ως τίτλο την Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και μάλιστα παραθέτω επίμαχη φράση από δήλωση του πρωθυπουργού: «το θεμέλιο αυτής της μεταρρύθμισης είναι η ανάταξη και ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου». [Κ. Μητσοτάκης, 08/03/2024].

ΠΑΣΟΚ: Ελπίζω -αναρωτιέται ο πολίτης- τουλάχιστον αυτό το νομοσχέδιο να ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Τζίφος και εδώ. Καταρχάς το πλέον πρωτοφανές είναι ότι διαχειρίζεται αποσπασματικά την τριτοβάθμια περιφερειακή διάρθρωση. Η Κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί μόνο με το Δημοκρίτειο.

Ίσως σε μία επόμενη μεταρρύθμιση -όπως μας είπε- να δει και τα υπόλοιπα περιφερειακά ιδρύματα, αν τα καταφέρουν μέχρι τότε. Κατ’ ουσία δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ενίσχυση από το παρόν νομοσχέδιο.

Αντί ουσιαστικών δεσμεύσεων για αύξηση της χρηματοδότησης, παραθέτει κατάλογο ήδη υφιστάμενων χρηματοδοτήσεων. Αντί πραγματικής απελευθέρωσης του πανεπιστημίου από τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου που μετατρέπει την ΕΘΑΑΕ σε επικυρωτή ειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων και αντί χάραξης ενός ακαδημαϊκού χάρτη, εισάγει άναρχα και χωρίς διάλογο στο πεδίο της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αμφιβόλου συνταγματικότητας και ποιότητας ιδιωτικά ΑΕΙ. Όσοι έχουν επαφή με το ακαδημαϊκό πεδίο, γνωρίζουν καλά ότι αυτή δεν είναι μεταρρύθμιση.

Είναι ένα γονατογράφημα που ούτε ενισχύει, ούτε απελευθερώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Διευθετεί μονάχα συμφέροντα. [06/03/2024. Σ. Παραστατίδης, στη ομιλία του στη βουλή]

Πάρτε και τη σχετική αλήθεια: ή ακριβέστερα, δεν χρειάζεται ντοκουμέντα η σχετική αλήθεια. Δεν υπάρχει πλέον ούτε ένας πολίτης που να θεωρεί ότι αυτός ο νόμος έγινε για να ενισχύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ούτε βεβαίως ενισχύθηκε το δημόσιο πανεπιστήμιο στην πράξη. 5) Κυβέρνηση: Τα ιδιωτικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων θα βοηθήσουν τον ανταγωνισμό.

ΠΑΣΟΚ: Ας είμαστε κι εδώ ειλικρινείς. Ο ανταγωνισμός λειτουργεί ευεργετικά όταν υπάρχει αρμονικό πλαίσιο συνύπαρξης με κοινούς κανόνες. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν υπάρχει ούτε υγιής ούτε ανταγωνισμός. Σκεφτείτε ως παράδειγμα την υγεία. Βοήθησαν τα ιδιωτικά νοσοκομεία την αναβάθμιση των δημοσίων; Όχι. Η απάντηση, λοιπόν, στο ερώτημα είναι αυτονόητη. Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα αναβαθμίσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και δεν είναι αυτός ο σκοπός του. Να το πούμε αυτό στους πολίτες έξω.

Αντιθέτως, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ εγγυάται τη διασφάλιση ποιότητας στη μη κρατική τριτοβάθμια εκπαίδευση, διότι θέτει τους όρους που απαιτούνται για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: Πρώτον, διασφαλίζει την ποιότητα, τη σύνδεση της αδειοδότησης με την αντίστοιχη στάθμη αξιολόγησης και διεθνούς κατάταξης των σχολών τμημάτων των δημοσίων ιδρυμάτων, αλλά βεβαίως ενισχύει και τον υγιή ανταγωνισμό, γιατί προϋποθέτει ενιαία ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια, ενιαίο σύστημα πρόσβασης, ίδρυση κάθε μη κρατικού με ειδικό νόμο, όπως και με τα δημόσια.

[06/03/2024. Σ. Παραστατίδης, στη ομιλία του στη βουλή]

Πάρτε και τη σχετική πρόβλεψη: όχι μόνο δεν θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός αλλά στο σύντομο μέλλον και με τη λειτουργία των Παραρτημάτων Πιερρακάκη θα οδηγηθούν σε κλείσιμο περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας.

Και επειδή κάποια κυβερνητικά στελέχη θα πανηγυρίσουν σήμερα την απόφαση του ΣτΕ, εμείς θα «κρατήσουμε τα πρακτικά των πανηγυρισμών» για να τους τα υπενθυμίσουμε όταν θα προκύψουν τα προβλήματα λειτουργίας στα πανεπιστήμια ιατρικής και νομικής που βρίσκονται στην περιφέρεια της χώρας.

Διότι κάποιοι θα οφείλουν πολιτικά να λογοδοτήσουν όταν αυτό συμβεί. Συνοψίζοντας, αυτό που η απόφαση του ΣΤΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει, είναι το άναρχο τοπίο και η κολλεγιοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης που δημιούργησε ο νόμος 5094/24.

Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει με την ίδια συνέπεια και πληρότητα επιχειρημάτων να στηρίζει την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου παράλληλα - μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 16 του συντάγματος- με την λειτουργία έγκυρων, διεθνώς αναγνωρισμένων και πραγματικά μη κερδοσκοπικών ξένων πανεπιστημίων».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακαλείται το πιο διάσημο τρόφιμο στον κόσμο – Είναι γεμάτο στα φυτοφάρμακα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

χρήματα
Ανατροπή για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές: Τέλος τα μετρητά στο ενοίκιο – Έρχονται πρόστιμα, ποιοι χάνουν επιδόματα
Ανατροπή για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές - Τέλος στο ενοίκιο «στο «χέρι» – Έρχεται υποχρεωτική ηλεκτρονική πληρωμή με κίνδυνο για το επίδομα στέγασης
Ανατροπή για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές: Τέλος τα μετρητά στο ενοίκιο – Έρχονται πρόστιμα, ποιοι χάνουν επιδόματα
aniliki345.jpg
Νέο περιστατικό βίας ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο 17χρονη μετά από ομαδική επίθεση
17χρονη στο νοσοκομείο μετά από άγρια επίθεση ανήλικων κοριτσιών
Νέο περιστατικό βίας ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο 17χρονη μετά από ομαδική επίθεση
ekpaideftikos
Αίτημα Θεατρολόγων Ειδικής Αγωγής: Σε κρίσιμο σημείο η ειδικότητα ΠΕ91.01 ΕΑΕ
Επιστολή στην Υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη: «Πλήρης αξιοποίηση του κύριου πίνακα και άμεση μονιμοποίηση των θεατρολόγων ΕΑΕ βάσει των υπαρκτών...
Αίτημα Θεατρολόγων Ειδικής Αγωγής: Σε κρίσιμο σημείο η ειδικότητα ΠΕ91.01 ΕΑΕ